L’ANC concentra milers de persones per acusar els jutges de «prevaricar» amb l’amnistia

Segons la Guàrdia Urbana, uns 1.500 manifestants s'han sumat a la primera marxa amb Lluís Llach al capdavant de l'entitat que ha anat d'Urquinaona a plaça Sant Jaume

Capçalera de la manifestació convocada per l'ANC contra la justícia per com està aplicant l'amnistia
Capçalera de la manifestació convocada per l'ANC contra la justícia per com està aplicant l'amnistia | ACN / Aina Martí
Redacció
13 de juliol del 2024
Actualitzat a les 19:25h

L'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) ha concentrat milers de persones, aquest dissabte a la tarda als carrers de Barcelona per acusar els jutges de "prevaricar" amb l’amnistia. En la primera manifestació amb el cantant Lluís Llach com a president de l'organització independentista, la marxa ha recorregut el centre de la capital catalana amb crits a favor de la independència i contra un possible Govern del PSC. La Guàrdia Urbana ha xifrat en 1.500 persones l'assistència a la protesta, que reclama la correcta aplicació de la llei.

La manifestació ha començat a les 17h00 a la plaça Urquinaona i ha anat baixant per Via Laietana fins a arribar a Plaça Sant Jaume, on s'ha fet l'acte de cloenda. "Un personatge com Salvador Illa no pot ser investit president de la Generalitat", ha dit Llach a l'arribada a la plaça de Sant Jaume. Alguns manifestants han tirat crostons de pa sec a les portes del Palau de la Generalitat per denunciar l'actitud de l'Executiu amb el perdó judicial als policies. Abans, al seu pas per la Prefectura de la policia espanyola de Via Laietana els concentrats han fet crits de "torturadors".

La vicepresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Nohemí Zafra, ha acusat els jutges de “prevaricar” i estar "tergiversant el sistema" per tal de no aplicar l'amnistia als dirigents polítics independentistes. En declaracions a la premsa a l'inici de la manifestació, ha advertit que la cúpula de la magistratura està cometent una “il·legalitat” i "prevaricació constant" no amnistiant investigats independentistes mentre sí que l'aplica a policies que "van pegar de manera indiscriminada i desproporcionada a persones que exercien drets democràtics" l'1 d'octubre de 2017. "Som aquí perquè persistim i desobeirem i lluitarem tant com faci falta per arribar a la independència", ha afegit.

Multitud participant a la manifestació convocada per l'ANC contra la justícia per com està aplicant l'amnistia
Multitud participant a la manifestació convocada per l'ANC contra la justícia per com està aplicant l'amnistia - ACN/ Aina Martí


Entre els assistents a la manifestació hi ha hagut la presidenta de Junts, Laura Borràs, que ha assegurat que "la justícia espanyola fa que la democràcia espanyola sigui defectuosa". També ha assenyalat que la magistratura està amnistiant amb "arbitrarietat" i "ad hoc" segons els casos i que "no vol fer-ho en els termes en què va ser aprovada pel poder legislatiu". "Ha triat una via ràpida per a alguns i per a altres no vol aplicar aquesta llei d'amnistia", ha deplorat la líder dels juntaires. 

Qui també s'ha sumat a la crida de l'ANC ha estat la CUP. La líder al Parlament, Laia Estrada, ha criticat que el Govern estigui "donant suport a l'amnistia de policies" i li ha exigit que "comenci a actuar d'ofici per retornar les sancions econòmiques interposades contra independentistes". "És un deure", ha assegurat en declaracions a la premsa aquest dissabte, i no fer-ho suposa estar "col·laborant amb la repressió". Sempre hem defensat la necessitat de mantenir certa cautela respecte d'aquest desplegament perquè coneixem el tarannà franquista que impregna aquest aparell judicial espanyol i especialment l'alta judicatura", ha dit la dirigent anticapitalista, que també ha lamentat que l'amnistia hagi quedat "totalment desvinculada" de l'autodeterminació de Catalunya.