L'ANC defensa la via unilateral i carrega contra els partits per «ajudar a fer governs a Madrid»

L'entitat creu que l'activisme civil a ha de fer un "salt de qualitat" per ser "força de xoc" contra l'Estat

Lluís Llach, al final de la manifestació de la Diada
Lluís Llach, al final de la manifestació de la Diada
22 de setembre de 2024, 10:58

L'ANC ha celebrat un ple del secretariat en què ha debatut i aprovat una guia per avançar i "assolir" la independència. L'entitat que presideix Lluís Llach creu que la independència de Catalunya haurà de ser "radicalment i obstinadament unilateral mitjançant processos de resistència i rebel·lió de la seva gent que obliguin Espanya a negociar entre iguals".

És un dels punts del document que sota el títol Les tesis d'agost ha abordat aquest dissabte el secretariat, reunit a Cardedeu. L'ha elaborat i presentat Julià de Jòdar, secretari nacional i que passa formar part del comitè permanent com a coordinador de la comissió d'estructures de país. Fonts consultades ressalten la rellevància d'aquest document -que es pot llegir al final d'aquesta informació-, perquè fixa les bases del que serà el full de ruta de l'entitat per als propers anys.

Si bé no es detallen mesures concretes, les Tesis d'agost fan un repàs de la història de l'ANC i el moviment independentista, i un diagnòstic del moment present i esbossen el camí cap al futur. L'entitat és molt crítica amb els partits independentistes. "Ajudar a fer governs a Madrid, mentre es proclama la voluntat de fer la independència, és una trampa del catalanisme subordinat", diu el text. I assenyala que les "tàctiques de submissió" han portat a perdre la majoria independentista al Parlament i a tenir un Govern "profundament espanyolista".

El document vol ser una mena de guia que l'ANC ofereix al moviment independentista "amb deu punts de partida per assolir lr.a independència". En la guia, l'ANC assenyala la importància de "forjar eines d'autodefensa" i afegeix, en referència a l'1-O, que "mai més una estratègia per aconseguir la independència ha de permetre que el poble sigui l'ase de tots els cops de la força cega del totalitarisme espanyol".

Crítiques a l'amnistia i als partits

Pel que fa a l'amnistia, l'entitat diu que "les falses mesures de reparació obtingudes al preu de pactar amb el govern espanyol de torn només han servit perquè l’Estat les utilitzi, en la millor tradició dels sistemes dictatorials, per a perdonar els seus sicaris". Sobre els partits independentistes, els hi atribueix una "claudicació estratègica i una impotència tàctica". I, per aquest motiu, l'ANC creu que centenars de milers d'independtistes han triat en els últims anys no participar a les eleccions.

Davant d'aquesta situació, l'ANC defensa que l’activisme civil independentista faci "un salt de qualitat per esdevenir força de xoc permanent contra l’Estat, alhora que creador i dipositari de les condicions que permetin generar estructures de país sorgides del coneixement, la lluita i l’organització del poble mobilitzat". "Entitats refundades i organitzacions polítiques de nova planta han de crear blocs unitaris de lluita com a punta de llança en l’embat final per la independència", conclouen.

Les "Tesis d'Agost... by Naciodigital