El president de l'ANC, Lluís Llach, va ser l'encarregat de cloure la manifestació de la Diada i ho va fer agraint personalment la generositat i la feina de la resta d'entitats convocants, Òmnium, l'AMI, la Intersindical, el Consell de la República, el CIEMEN i els CDR, que havia permès un acte unitari, poc habitual en temps de desunió independentista. La mobilització havia sortit raonablement bé tenint en compte el mal moment que viu el moviment, i entre els organitzadors es respirava certa tranquil·litat després de setmanes de feina intensa que s'havia allargat fins a l'últim moment. I és que només unes hores abans, l'ambigüitat de Llach amb Aliança Catalana va fer que les entitats organitzadores demanessin més contundència l'ANC per desmarcar-se de l'extrema dreta.
Diverses fonts coneixedores consultades per Nació expliquen que les organitzacions que participaven de la convocatòria de la Diada van traslladar a l'ANC la necessitat d'aclarir les paraules del seu president. "Van parlar amb l'ANC, com sempre fem, per demanar una puntualització", apunta una veu consultada. Una altra font coneixedora va més enllà: "Va haver-hi una crisi que vam haver de contenir". L'ANC, de bon principi, va veure clar que calia aclarir les paraules del president.
Llach havia fet una entrevista dimarts al matí a El Món a RAC1, tot just un dia abans de la manifestació, que tenia per títol "Llach: 'Aliança Catalana serà benvinguda a la manifestació de la Diada, tot i que no m'agrada'". El títol, acompanyat del vídeo en què el cantautor responia -de manera poc clara- la pregunta del periodista Jordi Basté, aviat es va viralitzar a les xarxes. Hi va haver una allau de crítiques contra el dirigent independentista per la seva tebior amb el partit d'extrema dreta.
El titular també va arribar a les organitzacions que, l'endemà, tenien cita a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa per commemorar la Diada. Va generar entre "sorpresa" i "incomoditat". "Vam demanar rectificar a l'ANC", apunten fonts coneixedores dels preparatius de l'acte.
El manifest conjunt, en dubte
Entre els organitzadors va sorprendre la poca duresa de Llach, especialment perquè s'havia tancat un manifest conjunt, subscrit per totes les entitats que convocaven la manifestació, en què es rebutjava de manera explícita "els discursos d'odi i l'antipolítica", que suposa "una amenaça que cal combatre i que posa en perill la cohesió social". L'ambigüitat de Llach posava en qüestió aquest punt del manifest.
Fonts de l'ANC consultades admeten que hi va haver "enrenou" per les declaracions, però asseguren que des de bon principi van tenir intenció de matisar el que, insisteixen, era un titular "incorrecte". "No vam fer el comunicat perquè ens ho demanessin altres entitats", remarquen. El comunicat, en un primer moment, deia que el titular no corresponia amb el que havia dit Llach, insistia que l'ANC "no demanava carnets a ningú" i recordava que el president de l'entitat "sempre ha mostrat el seu rebuig a Aliança Catalana", pels seus posicionaments que "l'homologuen als partits identitaris d'extrema dreta d'altres països".
L'ANC ho deixa clar
La piulada que va fer l'organització uns minuts més tard va anar un pas més enllà: va rectificar categòricament el titular i va aclarir, per si hi havia dubtes, el que havia volgut dir Llach: "Aliança Catalana no és benvinguda a la manifestació de la Diada". Per què es va afegir la frase? L'ANC assegura que es va acordar internament per deixar-ho ben clar, no pas perquè altres entitats els ho demanessin. Fonts d'altres organitzacions sostenen que van insistir per tenir un missatge clar de l'Assemblea que corregís categòricament el titular de l'entrevista i tanqués la porta a una manifestació amb presència de l'extrema dreta independentista.
Aquest dijous al matí, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Llach ha estat explícit en el rebuig a la formació de Sílvia Orriols. "Soc antifeixista de tota la vida, estic en contra d'Aliança Catalana i els seus arguments els trobo falsos, sobretot quan parlen de solucions; què s'empatollen? Com poden fer tanta demagògia? Aquest país s'ha fet a força d'acollida i volem ser país d'acollida", ha deixat clar. És el missatge que ha fet des que va arribar a la presidència de l'ANC, amb més o menys contundència.