Antoni Balmón assegura que el «coratge» de Sánchez ha centrat la política catalana en la gestió

El vicepresident executiu de l'AMB i alcalde de Cornellà diu a Foment del Treball que la immigració és "un factor de cohesió"

Antoni Balmón, alcalde de Cornellà i vicepresident executiu de l'AMB.
Antoni Balmón, alcalde de Cornellà i vicepresident executiu de l'AMB. | Foment
13 de febrer de 2024, 11:00
Actualitzat: 12:16h
El vicepresident executiu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, ha elogiat el "coratge" del govern espanyol per afrontar la situació política a Catalunya. Un coratge que ha permès, segons ell, que ara mateix "la part fonamental del discurs polític és la gestió de les polítiques públiques". Ho ha dit a la seu de Foment del Treball, dins del cicle Fer metròpoli de Rethink BCN, el laboratori de la patronal que reflexiona sobre la realitat metropolitana. Balmón ha dit que el gir donat sobre Catalunya ha "resituat" l'agenda catalana i que això s'ha percebut en educació, en sanitat "i en les coses que ocupen i preocupen la gent". 

Balmón, que ha estat presentat per Àngel Simón, president d'Agbar, ha posat en valor la tasca de l'AMB en els darrers anys, sobretot pel que fa a cohesió social, també ha fet una defensa aferrissada de la immigració com "un factor de cohesió" i ha cridat a "no associar immigrants a delinqüents, atacant "les forces polítiques que volen generar un clima que no respon a la societat". El vicepresident executiu de l'AMB ha advertit contra el populisme i ha afirmat que "la delinqüència la cometen persones i s'ha de lluitar contra elles sense que importi el seu origen". Ha explicat que a Cornellà ja hi viu la quarta generació de població no autòctona. 

A una pregunta de la periodista Glòria Marín, que ha conduït l'acte, ha assenyalat que caldrà "reflexionar" sobre una ampliació de l'AMB a més municipis. Balmón ha afegit que és necessària la "llibertat intel·lectual" per pensar en una ampliació, però que primer cal "consolidar les bases econòmiques de l'AMB" i que "no s'ha de perdre temps en coses que no són probables".

Antoni Balmón ha subratllat la voluntat de consens institucional de l'AMB i ha reclamat a la resta d'administracions el mateix esperit. En concret, ha demanat al conseller Carles Campuzano que tingui en compte l'AMB en el desenvolupament del Pla social de barris del Govern. "Tenim experiència en això i ens agradaria que ens escoltessin".  

En la seva intervenció, Balmón s'ha referit als reptes de futur que ha d'entomar l'AMB, entorn de cinc grans àmbits: equitat i cohesió social, mobilitat sostenible, protecció del medi ambient, planificació del territori i seguretat i convivència. Ho ha traduït en aspectes com poder tenir un projecte de vida, que es pugui respirar, que puguin conviure totes les mobilitats en un territori, però ordenant-les, i treballar per la cohesió social. Ha refermat la seva aposta per un sistema integral de seguretat per a l'AMB, aprofitant totes les possibilitats tecnològiques. Ha assegurat que al final de l'actual mandat, el 2027, hi haurà una proposta en aquest àmbit.  

Balmón ha posat en valor la rellevància de l'AMB, on viu un 41% de la població catalana i que l'Àrea ha estat pionera en zones de baixes emissions, en l'eliminació de residus, en la gestió de l'aigua, des del litoral als parcs fluvials, en política d'habitatge. "Vivim en una societat molt fraccionada i poc organitzada", ha assegurat, "una societat a la qual li costa d'identificar el que li convé". "El més extraordinari que fem no són grans projectes, sinó el dia a dia, la consolidació de les seves bases. No es volen convocatòries de futur, sinó de present".