Aquest és l'últim fugitiu «clau» que necessita la policia espanyola per resoldre el cas Vidal-Quadras

Sami Bekal Bounouare és la peça que manca als investigadors per confirmar l'origen de l'intent d'assassinat al polític català

Aleix Vidal-Quadras, en imatge d'arxiu
Aleix Vidal-Quadras, en imatge d'arxiu | Eduardo Parra / Europa Press
Redacció
23 de juny de 2024, 13:32

El puzle del cas de l'intent d'assassinat al polític d'extrema dreta català Aleix Vidal-Quadras està a punt de completar-se. De fet, a la policia espanyola només li falta una peça. Després de mesos d'investigació, fa uns dies van trobar finalment el presumpte autor material de l'atemptat i tots els indicis apunten a la hipòtesi que la tramaprové de l'Iran. Si bé, els investigadors necessiten localitzar un darrer fugitiu per confirmar-ho, segons han detallat fonts policials a La Vanguardia.

Es tracta de Sami Bekal Bounouare, conegut com "El Pacho" que va fugir d'Espanya cap al Marroc el dia abans dels fets. Les fonts mencionades subratllen que el seu paper és "clau" per entendre el funcionament de l'organització, així com els mètodes de finançament i d'execució de l'atac. Va ser "El Pacho" qui va fer una transferència a Narya Gómez, un espanyol convertit a l'Islam membre de la trama. També va ser informat per un altre dels arrestats que la "missió" havia estat completada.

La seva seria la setena i definitiva detenció en el marc de la investigació oberta per l'atemptat perpetrat a Madrid el passat 9 de novembre. Des del primer moment, el mateix Vidal-Quadras va atribuir l'atac al règim iranià. L'exlíder del PP català i exmembre de Vox fa anys que manté relacions amb l'oposició als aiatol·làs, fet que podria haver derivat en aquest intent d'assassinat del qual Vidal-Quadras ja s'ha recuperat.

Com va ser l'atac?

Quan faltaven pocs minuts per a les 14: hores del dijous 9 de novembre de 2023, un motorista amb un casc negre es va apropar a Vidal-Quadras a l'altura del número 40 del carrer Núñez de Balboa, al centre de Madrid, i li va disparar un tret a la cara. Mentrestant, un company l'esperava a la moto i van poder escapar a tota velocitat.

Vidal-Quadras va assegurar a la policia que els seus vincles amb un grup opositor del govern iranià podria haver estat el detonant de l'atac. Fins i tot podria existir una segona branca d'investigació que implicaria el país del règim aiatol·là: algun afer econòmic en el qual estaria implicat el fundador de Vox i exlíder del Partit Popular a Catalunya.

Les tres primeres detencions es van produir a Lanjarón (Granada) i Fuengirola (Màlaga) el novembre, a les quals es va sumar l'arrest d'una quarta persona a Colòmbia aquest gener. A l'abril es va detenir una altra dona als Països Baixos, país on ara s'ha trobat l'autor material dels fets.