Aragonès dissipa un avançament electoral després de ser ratificat com a candidat d'ERC

El president de la Generalitat insisteix que les eleccions seran al febrer de 2025 i manté que el Govern aprovarà els pressupostos per completar el mandat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès
El president de la Generalitat, Pere Aragonès | Miquel Homs
22 de gener del 2024
Actualitzat a les 12:17h
ERC ha aprofitat el cap de setmana per fer els deures, en termes electorals, i designar Pere Aragonès com a candidat a la presidència de la Generalitat en les pròximes eleccions catalanes. La decisió serveix als republicans per tancar qualsevol debat sobre la competència amb Oriol Junqueras. Aquest dilluns, Aragonès ha celebrat el pas fet pel seu partit i ha afirmat que no té cap intenció d'avançar les eleccions al Parlament. "La meva intenció és que les eleccions siguin quan toquen, el febrer del 2025", ha afirmat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio.  

El president de la Generalitat ha situat la seva ratificació com a candidat d'ERC com un exemple de la "voluntat de continuïtat" del Govern i les polítiques que desplega. "Hem volgut ser clars", ha apuntat Aragonès, que ha subratllat que la decisió sobre la candidatura a la presidència s'ha pres amb l'"aval de la direcció del partit". De fet, ha evitat qualsevol confrontació amb Junqueras. "Aquest és un debat induït més externament que internament. Les decisions internes les prenem nosaltres", ha reblat. Sobre Junqueras ha insistit, que en el futur i un cop aplicada la llei d'amnistia, el president d'ERC serà un "gran actiu". 

Aragonès també ha donat per fet que el Govern de la Generalitat disposarà d'uns nous pressupostos, que encara estan en fase de negociació. Sobre els projectes que van condicionar els comptes de l'any passat -pactats amb el PSC-, el president ha recalcat que el seu executiu ha fet els deures. Sobre la Ronda Nord, ha recalcat que el conveni se signarà "properament" després que l'Estat hagi validat el canvi legislatiu perquè la Generalitat dissenyi i executiu l'obra. En relació a l'aeroport del Prat, Aragonès ha apuntat que la "millora" de la infraestructura "no és necessàriament l'ampliació de la pista". "S'ha de fer amb delicadesa. El que és important és que tinguem la capacitat de gestió de l'aeroport", ha subratllat.

El dirigent republicà també s'ha referit al debat de la immigració. Sense referir-se a Junts, ha criticat el discurs que alimenta expulsar migrants multireincidents. "Quan barregem els reptes vinculats a la immigració amb qüestions de seguretat ens equivoquem", ha exposat Aragonès, que ha recordat que l'"aplicació de les lleis ha de ser igual per a tothom". Sobre la delegació de les competències sobre immigració de l'Estat a Catalunya -pactada entre Junts i el PSOE-, el president de la Generalitat ha reclamat passar dels "anuncis" a la "concreció". "Ara això s'haurà de desenvolupar. Ho farem des del Govern", ha afegit.