Aragonès exigeix a Sánchez que reveli qui va ordenar espiar-lo

El president de la Generalitat afirma que la confiança en la Moncloa està "a zero" i l'acusa d'equiparar els afectats per l'escàndol amb "terroristes internacionals"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès
El president de la Generalitat, Pere Aragonès | ACN
06 de maig del 2022
Actualitzat a les 10:12h
Les confiances estan "a zero" i l'estabilitat de la legislatura "lluny". Aquesta és la diagnosi de la situació que fa el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de conèixer que va ser espiat pel CNI amb autorització judicial. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha continuat exigint que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, actuï de forma contundent per l'esclarir l'escàndol. Tres són les reclamacions concretes que Aragonès li ha fet: la primera, que expliqui qui va ordenar espiar-lo; la segona, que s'assumeixin responsabilitats; i, la tercera, que ofereixi garanties que, a hores d'ara, no continua sent espiat. 

"Sánchez sap que ha de sortir a donar explicacions públiques", ha assegurat el president just el dia en què els dos dirigents coincidiran en l'acte de cloenda de les jornades del Cercle d'Economia a Barcelona. Aragonès pressiona sobre el fet que el CNI no pot haver espiat sense que ho sàpiga algun membre de la Moncloa i que, en tot cas, si ho ha fet, cal sortir a reconèixer públicament que "actua a la seva" i que hi ha unes "clavegueres que es mouen en l'opacitat" contra els rivals polítics. En aquest sentit, ha tornat a situar el focus de la depuració de responsabilitats sobre la ministra Margarita Robles i insistit en la desclassificació de l'autorització judicial per conèixer amb quins arguments es va intervenir el seu telèfon. 

Aragonès ha assegurat que no té cap dubte que va ser espiat "per independentista" en un context de campanya electoral de les generals i enmig de les negociacions de la investidura de Pedro Sánchez. "Si fa tres anys em va espiar per independentista, avui em continuen espiant?", ha preguntat. De fet, ha subratllat que tant a ell com a la seixantena d'afectats per l'escàndol se'ls estigui "equiparant a terroristes internacionals".

Tres setmanes després de l'esclat del cas, Aragonès ha considerat que la relació amb la Moncloa està "degradada" i ha reconegut que fa setmanes que no parla amb Sánchez, amb qui des del principi del cas va demanar una trobada cara a cara. "Cada dia que passa va a pitjor", ha advertit tot apuntant al risc que assumeix el govern espanyol si no pren mesures dràstiques en aquesta crisi. En concret, ha avisat que no pot donar per feta la seva estabilitat i que ERC anirà analitzant "cas a cas" a les votacions al Congrés pensant en el benefici de la ciutadania però també en la "defensa" de les institucions catalanes.

Preguntat sobre si dona per dinamitada la taula de diàleg, Aragonès, com ha fet Oriol Junqueras els darrers dies, ha insistit que aquesta és una bandera que no deixaran d'onejar. "No abandonarem mai el procés de negociació", ha dit, tot afegint que no pensa fer "el regal" d'aixecar-se de la taula a aquells que voldrien "donar-la per morta". Si la Moncloa creu que aquesta interlocució pot servir per encarrilar el conflicte, ha puntualitzat, ha de "restablir les confiances" i estar disposada a parlar d'autodeterminació i amnistia.