Aragonès posa el dit a l'ull a Illa pels incompliments del PSOE amb Catalunya

Els republicans reivindiquen des del feu socialista de l'Hospitalet l'aposta per la reindustrialització i demanen el vot per qui no vulgui triar entre independentisme i esquerres

Pere Aragonès, a l'Hospitalet de Llobregat.
Pere Aragonès, a l'Hospitalet de Llobregat. | Marc Puig / ERC
27 d'abril del 2024
Actualitzat a les 14:57h

Un recurs habitual del socialista Salvador Illa contra l'independentisme és assegurar que els 10 anys del procés han suposat una "dècada perduda" per Catalunya. Aquest dissabte, en el segon dia de campanya pel 12-M, el president de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha volgut passar al contraatac per la manca d'implicació del PSC a l'hora que Pedro Sánchez compleixi amb els compromisos mínims per Catalunya. "El temps l'hem perdut en els sis anys que el PSC ha tingut ministres a la Moncloa i l'execució pressupostària està clarament per sota de la mitjana", ha etzibat. Aragonès també ha preguntat "on era Illa en aquests sis anys d'inexecució pressupostària".

Les mancances en l'execució són una realitat. Per exemple, l'Estat va executar un 16% de les inversions a Catalunya durant el primer semestre de 2023. O només la meitat de les inversions pressupostades a Rodalies el 2022. Són xifres que es repeteixen any rere any. El PSOE sovint ho justifica de maneres imaginatives, o reivindica que les dades són millors que quan governava el PP. Sigui com sigui, Aragonès ha volgut entrar en el cos a cos contra Illa des del feu socialista que és l'Hospitalet de Llobregat. Hi han assistit més de 200 persones, i algunes d'elles no han pogut accedir a l'espai per manca d'aforament. Inicialment, l'acte s'havia de fer a l'exterior, però els republicans van canviar l'indret davant la previsió de pluges. També han intervingut el president del partit, Oriol Junqueras; la consellera d'Educació, Anna Simó; i els diputats Jordi Albert i Mar Besses

La de les execucions no ha estat, però, l'única critica d'ERC al guanyador de les enquestes. Després que Illa assegurés divendres que no acceptaria els vots del PP per ser president, Aragonès ha posat el crit al cel recordant que el socialista Jaume Collboni ara fa un any va acceptar els vots dels populars per arribar a l'alcaldia de Barcelona. "Pels seus fets els coneixereu [als socialistes]", ha reblat. Per tot això i per evitar-ho, ha demanat que ERC tingui una àmplia majoria.

Les crítiques al PSC s'han combinat amb les càrregues contra Junts. Aragonès ha assegurat que si socialistes o juntaires governen, les retallades tornaran a Catalunya. "Tornaran si qui presideix Catalunya és aquell que es plega davant dels interessos de la Moncloa [en referència a Illa] o que anuncia que retallarà el benestar reduint els ingressos que es recapten amb els impostos [en referència a Puigdemont]".

"La llibertat de Catalunya per uns sembla que es redueixi a un nom propi. Però s'equivoquen, va de tot un poble i país", ha seguit en referència a l'aposta personalista de Junts. Per últim Aragonès, que també ha reivindicat la feina del conseller Roger Torrent per la reindustrialització de Nissan, ha erigit ERC en la figura que té més per oferir: "Catalunya no ha de triar entre un govern d'esquerres o independentista". 

Al seu temps Junqueras també ha apuntat contra Illa i Puigdemont, i contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, davant la seva decisió de meditar si plega pels atacs de l'extrema dreta. "Catalunya no mereix polítics que centren la seva activitat i discursos a parlar d'ells mateixos", ha declarat. Davant d'això, ha reivindicat ERC com la força que "parla al conjunt de la gent". "Voldríem que tothom entengués que ningú treballa i s'esforça tant per posar els recursos al servei de la gent", ha afegit sobre el seu partit.

Aquesta tarda la campanya d'ERC redueix la seva intensitat i és que la majoria de l'equip es trasllada a Ginebra per l'acte que els republicans celebraran demà al matí, amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el diputat i candidat Ruben Wagensberg, traslladats a la ciutat per la repressió de l'Estat.