En directe

Eleccions a Catalunya 2024: últimes notícies del dijous 9 de maig

Segueix tota l'actualitat i l'última hora del darrer cap de setmana de la campanya electoral de les eleccions al Parlament del 12 de maig

Campanya de les eleccions catalanes del 12-M
Campanya de les eleccions catalanes del 12-M
Redacció
09 de maig del 2024
Actualitzat el 09 de maig a les 23:40h

Puigdemont avisa que Sánchez vol fer "una opa hostil" a la Generalitat de la mà d'Illa

Carles Puigdemont denuncia que Pedro Sánchez vol fer amb la Generalitat el mateix que el BBVA amb el Banc Sabadell: "una opa hostil". Així ho ha alertat aquest dijous el candidat de Junts a les eleccions del 12-M, que ha reclamat la mobilització independentista per frenar-ho: "Si deixem que el PSOE faci la seva opa hostil al Govern, amb homes de negre i el governador civil Salvador Illa, entrarem en una deriva espanyolitzant de la qual no podrem sortir". I ha reblat: "És una de les seves últimes oportunitats per derrotar-nos i no ho podem permetre". Per això, ha reclamat concentrar el vot en la seva candidatura i "no badar" amb "opcions minoritàries" que poden fer restar escons un cop es faci l'escrutini aquest diumenge.

Vergés, a Illa: "No posarem cap problema perquè el nomenin ambaixador espanyol a la República"

Salvador Vergés ha situat les eleccions del pròxim diumenge com un plebiscit entre Carles Puigdemont i Salvador Illa. En aquesta disjuntiva, el cap de llista de Junts per Girona ha carregat contra la gestió del Coronavirus que va fer el candidat socialista quan era ministre i, amb ironia, li ha ofert un càrrec. "Si vol tenir una funció important, nosaltres no posarem cap problema perquè l'Estat el nomeni ambaixador de la República Independent de Catalunya", ha dit en l'acte d'aquest dijous a Argelers davant unes 1.400 persones arribades de les comarques gironines. El candidat també ha avisat del que està en joc a les urnes: "Si guanyem, reimpulsem l'1-O, però si perdem anestesiem el que vam guanyar".

Feijóo assegura que el seu objectiu electoral és que «tot el centre dreta català es digui PP»

El PP entoma les hores finals de la campanya amb la pressió que té per guanyar centralitat, intentar ser decisius al Parlament i capgirar la relació de forces amb Vox. Això explica que Alberto Núñez Feijóo s'hagi abocat en aquesta campanya, aquest dijous a Tarragona, on ha afirmat que si és president Catalunya serà "la terra prioritària". Feijóo ha assegurat que les eleccions "no van de tenir 3, 4 o 5 vegades més de diputats, sinó que el centre dreta català es diu Partit Popular". Ha proclamat que el PP es rebel·la contra el "narcisisme" d'alguns, i ha cridat a no haver de triar entre el PSC i l'independentisme. "Catalunya deixarà de ser dels del procés per ser de tots", ha enunciat. Aquí podeu llegir l'article sencer.

La Generalitat i MWCapital acosten la innovació tecnològica a la ciutadania en una exposició

La Generalitat i el Mobile World Capital (MWCapital) Barcelona han presentat aquest dijous un acord per acostar a la ciutadania la importància de la innovació tecnològica en l'economia catalana mitjançant una exposició al Palau Robert de Barcelona del 14 de juny al 24 de setembre, informa el Govern en un comunicat.

Pau Juvillà (CUP) assenyala la dificultat "d'arribar a acords" amb una ERC que s'obre als Jocs Olímpics d'Hivern o el Hard Rock

L'exdiputat de la CUP que va ser inhabilitat per la justícia, Pau Juvillà, s'ha incorporat a la campanya dels anticapitalistes de cara al 12-M reivindicant que la seva formació sí que ha intentat arribar a acords d'esquerres al Parlament, però que les dificultats les han trobat a l'altra banda. I s'ha referit a ERC, en concret. En aquest sentit ha mencionat el moment en què el Govern republicà encara plantejava la possibilitat d'acollir els Jocs Olímpics d'Hivern, entre altres projectes. "Com pots arribar a acords amb algú que tu estats defensant el territori i ells el volen trinxar? Com pots arribar a acords amb algú que quan tu defenses salaris dignes ells plantegen el Hard Rock?", ha exposat Juvillà.

 

Pellicer (CUP) reclama a ERC i comuns que defensin la Renda Bàsica Universal "amb les ungles i amb les dents" contra el veto de PSC i Junts

El diputat de la CUP al Parlament i candidat a repetir per Barcelona en el número quatre de la llista, Xavier Pellicer, ha reclamat a ERC i comuns que defensin prioritàriament la Renda Bàsica Universal davant el veto del PSC i Junts a la implementació del projecte. De fet, Pellicer ha demanat que ho facin "amb les ungles i amb les dents". Alhora, també ha lamentat que els comuns encara considerin els socialistes un partit "d'esquerres" malgrat comptar amb el suport de figures com la de l'exconseller d'Interior de Junts Miquel Sàmper.

 

 

 

ERC es regala un bany de masses i reuneix 1.600 persones al Palau de Congressos en les últimes hores de campanya

ERC celebra aquest dijous l’acte més multitudinari de tota la campanya del 12-M al Palau de Congressos de Barcelona. Hi són presents 1.600 persones, que han rebut Aragonès amb aplaudiments i crits de “president”. Intervenen Aragonès, Junqueras, Rovira, Vilalta, Sans, Cañigueral i el líder d’EH Bildu, Pello Otxandiano.

Amplia aquí la informació.

Territori nomena nou director del traspàs de Rodalies Pere Mateu, fins ara responsable de la Xarxa Ferroviària i Projectes d'FGC

El director de la Xarxa Ferroviària i Projectes de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Pere Mateu i Soler, ha estat nomenat nou director del traspàs de la Xarxa Ferroviària de Rodalies. Amb aquesta decisió, el Departament de Territori posa Mateu dins de l'estructura del Comissionat per al Traspàs Integral de Rodalies, un òrgan d’assessorament i impuls que ha de servir per garantir l'èxit i eficiència del traspàs.

La Junta Electoral insta la SER i «El País» a incloure la CUP i Ciutadans al seu debat

La Junta Electoral de Barcelona ha resolt conjuntament els recursos presentats per la CUP i Ciutadans després que la SER i El País els hagués exclòs del debat de candidats d'aquest divendres, on sí que han convidat els caps de llista de PSC, ERC, Junts, comuns i PP. A menys de 24 hores pel debat, l'organisme insta el Grup Prisa a incloure aquestes dues formacions si no vol incórrer en un incompliment de la normativa electoral. Segons detalla la resolució, els mitjans han d'organitzar debats en què intervinguin "tots els participants del procés electoral" amb l'objectiu de "garantir la pluralitat i igualtat d'oportunitats".

Unes eleccions en emergència climàtica: què demana el sector ambiental?

Malgrat que la sequera ha donat una treva, l'escalfament global no afluixa. La Terra acumula 11 mesos amb rècords mensuals de temperatura i la regió mediterrània és una de les zones zero del canvi global. En unes eleccions en plena emergència climàtica, què demana el sector ambiental als partits i al futur Govern? Entitats i centres de recercarepresentatius de diversos àmbits han fet a Nació deu propostes en transició energèticabiodiversitat i espais naturals, gestió de l'aigua i mobilitat sostenible, entre altres. Consulta totes les propostes aquí.

El més llegit