Canvis a l'executiva d'ERC a les portes del nou cicle electoral

El consell nacional dels republicans, que se celebra dissabte, avalarà les noves incorporacions i també erigirà Aragonès en el candidat a les catalanes

Imatge d'arxiu d'una executiva d'ERC.
Imatge d'arxiu d'una executiva d'ERC. | Marc Puig (ERC)
19 de gener del 2024
Actualitzat el 20 de gener a les 10:10h
Nous canvis a ERC per enfortir l'organització en l'etapa que comença, marcada per la proximitat de les eleccions catalanes que s'haurien de celebrar a començaments del 2025. La direcció del partit proposarà aquest dissabte al consell nacional diverses modificacions a l'executiva, que se centraran principalment a reforçar l'àmbit comunicatiu del partit, segons ha pogut saber Nació. Oriol Duran, actual secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió del Govern, assumirà la vicesecretaria general de comunicació i estratègia del partit, en substitució de Marc Colomer, que deixa el seu càrrec per motius personals i per encarar nous projectes. 

La incorporació de Duran a l'executiva d'ERC suposarà un canvi a la Generalitat que possiblement es materialitzi dimarts a la reunió del Govern, per nomenar un nou secretari de Mitjans i Difusió. En la nova etapa a l'executiva republicana, Duran tindrà a càrrec seu a Cristian Agudo, que també s'incorpora a la direcció republicana. En l'actualitat, és responsable de comunicació de política municipal del partit i assessor a la Diputació de Barcelona, i ara assumirà la secretaria de comunicació que no ocupava ningú dins el màxim òrgan de decisió del partit. Per últim, l'exconseller Raül Romeva sortirà de l'executiva, on ocupava una vicesecretària, per assumir la presidència de la Fundació Irla

Tots aquests canvis els hauran d'avalar els consellers nacionals del partit, que es reuniran a Barcelona a les 10:00 hores d'aquest dissabte. La sessió serà clau, perquè en ella també s'erigirà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el candidat per a les pròximes eleccions catalanes. No serà oficialment el cap de cartell, ja que aquest procediment es determinarà més endavant amb un procés de primàries, però sí que el partit tancarà files al voltant de la seva figura. Aquest és un moviment que posa fi a les especulacions que s'havien instal·lat damunt la taula i que posaven en entredit el lideratge d'Aragonès, davant d'una hipotètica candidatura del president del partit, Oriol Junqueras. Els tempos de l'amnistia, però, han enterrat aquesta possibilitat.

El reforç del partit i de la figura d'Aragonès és necessari en un moment institucional d'extrema complexitat pel Govern. El partit compta amb una bona salut després dels pactes amb el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez i així es reflecteix en les enquestes internes que maneja, que pronostiquen davallades del PSC i Junts, i no d'ERC. Però caldrà lideratge a Madrid per fer complir els socialistes, especialment en la carpeta de Rodalies i de la condonació del deute del FLA. I Aragonès necessitarà també tota l'energia per l'aprovació dels últims pressupostos del seu mandat, aquest 2024, per dissimular la debilitat parlamentària que pateix, i per actuar amb urgència sobre la sequera i la crisi de l'educació pels mals resultats de l'informe PISA.