Els comuns demanen a ERC un «acord progressista» i després concretar «fórmules» pel finançament just

Mena rebutja posar data a un pacte per a la investidura d'Illa i insisteix que encara hi ha "marge" per a una entesa

Joan Mena, aquest dilluns a la seu dels comuns.
Joan Mena, aquest dilluns a la seu dels comuns. | Guillem Varela / ACN
22 de juliol de 2024, 11:43
Actualitzat: 11:48h

Davant dels ultimàtums d'ERC al PSC per un acord d'investidura, els comuns demanen una "reflexió" als republicans. Joan Mena, portaveu de Catalunya en Comú, ha assegurat aquest dilluns que per a la seva formació és "importantíssim" un sistema de finançament just, però demana temps -més enllà de la investidura- per concretar la fórmula. Ara bé, també ha advertit que un no acord, seria l'alternativa pitjor, ja que no permetria avançar en aquest finançament.

"Demanem a ERC que reflexioni sobre quina manera ens acostem més al sistema de finançament just que necessita Catalunya. Estarem més a prop amb un acord progressista o amb una repetició electoral, que és l'alternativa?", ha llançat en roda de premsa des de la seu de la formació. 

Precisament aquest dilluns ERC ha publicat un article a La Vanguardia com a mesura de pressió al PSC en la qual adverteix que hi haurà repetició d'eleccions si no hi ha un "acord de sobirania fiscal" que permeti a Catalunya recaptar, gestionar i liquidar els impostos.

És en el marc d'aquest ultimàtum que els comuns demanen més temps i explorar les fórmules després d'un hipotètic acord entre el PSC, ERC i els comuns. Bàsicament, perquè consideren que una reforma del sistema de finançament de tal envergadura requereix més temps que el possible fins al 26 d'agost, dia en què fina el termini per investir un nou president a Catalunya després de les eleccions del 12-M. "Volem tancar un acord com més aviat millor, però encara hi ha marge", ha reblat Mena.

De moment no ha existit cap reunió entre tots tres partits progressistes. Els comuns asseguren que les seves negociacions amb el PSC avancen a bon pas, i adverteixen que els seus vots també són imprescindibles per investir Salvador Illa. "Nosaltres també farem valdre aquests diputats dels comuns".