Tot el que volies saber d'Alejandro Fernández i no t'havien explicat

El candidat del PP és un dur entre els seus, però li agrada subratllar un perfil propi: ha defensat la unitat de la llengua, és fan d'un grup punk anti-Thatcher i no li agrada Trump

Alejandro Fernández, al Turó Park fa uns dies.
Alejandro Fernández, al Turó Park fa uns dies. | Hugo Fernández
25 d'abril del 2024
Actualitzat a la 13:34h

 

Alejandro Fernández abandera els colors del PP en les eleccions del 12-M. El polític tarragoní va arribar a la presidència de la formació el 2018, en un moment especialment complex per al seu partit. El desgast sofert pel govern de Mariano Rajoy, en bona part pels escàndols de corrupció entorn la Gürtel i també per la seva gestió davant el procés, van dur els populars a quedar reduïts primer a quatre diputats -en les eleccions del 2017- i després, ja amb Fernández com a candidat, a només tres.

Ara, totes les enquestes apunten a un augment sensible del PP de Catalunya. Malgrat això, el partit no ha pogut evitar escenificar fortes desavinences entre Génova i Alejandro Fernández, que ha patit per ser revalidat com a candidat. El dirigent conservador ja forma part del paisatge polític català, però hi ha moltes coses que potser no coneixeu encara d'ell. Aquí en teniu deu. 

1. Operació delicada amb pocs mesos

El candidat del PP va patir un greu problema de salut quan tenia pocs mesos. Se li va tancar l'estómac i els metges van preocupar-se seriosament pel nen. Després d'una operació delicada, tot va anar bé. En l'entrevista a Nació, Alejandro Fernández va mostrar una fotografia d'ell amb una mare alleugerida després de l'operació. 

2. Treballant a l'autovia 

Els pares d'Alejandro Fernández venien d'Astúries. El pare era camioner d'obra. Això va fer que, de jove, molts estius va ajudar-lo a la feina a l'autovia del Baix Llobregat i un altre al Port de Tarragona, tenint cura del transport de materials i les anades i vingudes de camions. Aquesta va ser, de fet, el seu primer contacte amb el món laboral.  

3. Pare de dretes i mare comunista

De molt jove, es va sentir atret per la política. En això van influir les discussions entre el pare i la mare, que estaven a les antípodes ideològicament. El pare era d'idees molt conservadores i admirador de Manuel Fraga quan aquest liderava l'oposició a Felipe González, i la seva mare, simpatitzava amb l'aleshores líder d'Izquierda Unida, Julio Anguita. Les divergències sembla que no afectaven la cohesió familiar, però està clar per qui es va decantar Alejandro Fernández.  

4. Fill de l'escola pública

Alejandro Fernández es va formar a l'escola pública, al col·legi Sant Pere i Sant Pau de Tarragona, i més tard a l'institut Pons d'Ícar. Va llicenciar-se en Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant vuit anys, entre el 2004 i el 2012, va ser professor a la Universitat Rovira i Virgili (URV), impartint entre d'altres matèries sobre anàlisi de polítiques públiques.  

5. Governant amb Convergència

Fernández va consolidar la seva carrera política en l'àmbit local. Als 26 anys va ser elegit regidor del PP a l'Ajuntament de Tarragona. El seu partit va formar una coalició amb CiU, liderada per l'alcalde Joan Miquel Nadal, i ell va ser tinent d'alcalde de Promoció Econòmica. El 2008 va conquerir la presidència del PP a Tarragona. 

6. A tres vots de guanyar

En les municipals del 2011 va estar a punt de tocar la glòria i fer-se amb l'alcaldia de Tarragona. En aquella ocasió, el PP va empatar a set regidors amb CiU, que va superar els populars tan sols per tres vots. Finalment, l'aliança que ho hagués permès no es va materializar perquè la direcció convergent no va voler que una capital de demarcació caigués en mans del PP. La vara va anar a parar al socialista Josep Fèlix Ballesteros.

7. Plagiant Lady Gaga

Precisament en aquestes municipals, les del 2011, l'equip del candidat va plagiar Lady Gaga. La campanya del PP tarragoní va posar lletra a la música d'un tema de la popular cantant. La iniciativa va tenir èxit, però va provocar la intervenció de la discogràfica Sony Music, que va exigir la retirada del tema i va iniciar una demanda. En tot cas, vistos els resultats, Lady Gaga va ser un bon recurs.  

8. Ni Biden ni Trump 

El candidat del PP sempre ha mostrat simpatia pel Partit Republicà nord-americà. Però no amaga el seu rebuig pel que representa Donald Trump i el seu moviment MAGA. Fins al punt que el 2020 va dir que preferia Joe Biden. Ara es mostra més crític amb l'actual president, però manté el seu distanciament envers el trumpisme. El seu heroi nord-americà continua sent Ronald Reagan, que junt a Margaret Thatcher són dos dels seus referents.  

9. Fan del punk anti-Thatcher 

Alejandro Fernández és un fan de The Clash, un nom mític del punk britànic dels anys 70 i 80. Va ser una de les bandes musicals més influents i el seu tercer àlbum, London Calling, va ser considerat per molts crítics un dels millors de la història de la música comercial. Es dona la paradoxa que els membres de The Clash no amagaven la seva animadversió per Margaret Thatcher i la política dels conservadors. 

10. A favor de la unitat de la llengua

Alejandro Fernández és un dur dins del PP en tot el referent al sobiranisme. Les seves posicions solen ser de les més intransigents quan s'esmenta Junts. Però això no treu que ha estat dels pocs dirigents del PP a explicitar que creu en la unitat de la llengua,un tema sempreespinós al seu partit. En una entrevista a RAC1, aquest abril, va dir sobre catalans i valencians: "Parlem la mateixa llengua, amb matisos dialectals". I va recordar que, quan parla amb companys del PP de Castelló, ho fa en el mateix idioma: "Ells li diuen valencià, jo català".