Crits i caos al Parlament Europeu en el debat definitiu sobre la immersió lingüística

Els grups progressistes han intentat ajornar la sessió pel retard en l'enviament del document; Dolors Montserrat alça la veu per mantenir l'ordre en una sala en què el PP ha tingut molt interès per ocupar espais

Dolors Montserrat, presidenta de la comissió de Peticions del Parlament Europeu.
Dolors Montserrat, presidenta de la comissió de Peticions del Parlament Europeu. | ACN
Nació
14 de febrer de 2024, 10:45
Actualitzat: 11:35h
El debat al comitè de Peticions del Parlament Europeu sobre l'informe de la missió sobre la immersió lingüística a l'escola catalana ha derivat en una picabaralla entre els grups progressistes i els conservadors. Amb acusacions de manca "d'imparcialitat" dels grups conservadors, els únics que han participat en la missió boicotejada pels progressistes, l'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha denunciat "l'espectacle mediàtic" i que el PP faci servir el comitè per a la seva "campanya política", mentre l'eurodiputat de Junts Toni Comín ha demanat a la presidenta del comitè, Dolors Montserrat, que "almenys intenti aparentar imparcialitat".


Davant les acusacions d'imparcialitat, Montserrat ha dit no entendre "el soroll" al voltant del debat sobre l'informe i ha defensat que aquesta missió s'ha tractat igual que les altres. Abans de l'inici del debat, els grups progressistes han intentat ajornar la discussió tot argumentant que havien rebut l'informe amb menys de 24 hores d'antelació.

Montserrat responia així a la petició dels grups progressistes d'ajornar el debat per haver rebut l'informe amb menys de 24 hores d'antelació. També han argumentat que el document només se'ls ha fet arribar en anglès i no traduït a la resta de llengües. Davant les peticions dels progressistes, que han argumentat que no s'estaven protegint els seus "drets lingüístics", l'eurodiputada del PP ha subratllat que el procediment s'ha fet segons marca el reglament i ha justificat que no s'hagi traduït perquè hi ha altres documents prioritaris en la traducció.
 

Una eurodiputada denuncia "interessos personals"

L'eurodiputada de Cinc Estrelles Maria Angela Danzi ha estat la veu discordant de la missió. Danzi ha dit no estar a favor de tot el que es diu a l'informe i ha criticat manca d'imparcialitat pel fet que els grups progressistes no hi hagin participat. També ha lamentat que en el debat participin persones amb "interessos personals". "M'han ensenyat que en els temes en què hi ha interès personal hi ha obligatorietat d'abstenció", ha afirmat.

L'eurodiputada de Ciutadans Maite Pagazaurtundúa ha reclamat un "sistema bilingüe" en què el castellà "pugui ser utilitzat". "Busquem un sistema bilingüe i equilibrat en què prevalgui l'interès del menor i no una llengua", ha assenyalat. Finalment, l'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé ha denunciat que la immersió és un "model d'apartheid".


El contingut de l'informe

La missió d'eurodiputats estava formada principalment per membres de la dreta i l'extrema dreta de l'Eurocambra, ja que va ser boicotejada pel grup dels verds i els socialistes, que no podran afegir esmenes al text, tot i que sí afegir-hi annexos a la part final de recomanacions.  El document que es debat dimecres reclama al govern espanyol que "monitoritzi de prop" si, en l'organització del model educatiu a Catalunya es respecta una distribució "equilibrada" de llengües vehiculars amb un "tracte equivalent de les cooficials". 


En aquest sentit, els eurodiputats proposen al govern espanyol que "revisi" com actua la Inspecció Educativa a Catalunya per garantir uns "estàndards mínims" de classes en cadascuna de les llengües, i apunten que caldria fer "una anàlisi independent" del model. "L'estudi, fet per experts independents, hauria d'oferir recomanacions als legisladors i persones implicades sobre com establir un contingut equilibrat en les llengües vehiculars", assenyalen. 

L'esborrany d'informe també es dirigeix a la Generalitat, a qui li exigeix que "millori la comunicació i la confiança” amb les famílies que han portat el model d'immersió lingüística als tribunals. En concret, li demana que obri un "diàleg constructiu" amb les famílies afectades.