Dolors Sabater s'acomiada del Parlament. La diputada de la CUP-Guanyem i exalcaldessa de Badalona tanca aquest dijous una etapa a l'hemicicle que va començar a l'inici d'aquesta legislatura, després de ser cap de llista de la formació anticapitalista. Des de l'inici ha mantingut un discurs a favor dels acords amplis entre l'esquerra independentista i el front sobiranista, posició que ha anat topant amb la majoria del grup parlamentari cupaire, que va renunciar a la centralitat en el primer veto als pressupostos de Pere Aragonès. Sabater marxa amb "sentiments contraposats", ha dit en la seva última intervenció al Parlament, però convençuda de la tasca que farà a partir d'ara: "Torno cap al municipalisme a fer pinya per aturar el feixisme".
Així, l'exalcaldessa marxa per dedicar-se exclusivament a l'Ajuntament de Badalona, on des de les eleccions del 28-M -que van donar una majoria absoluta al popular Xavier Garcia Albiol- és regidora de l'oposició. De fet, la seva intenció de plegar, avançada per Nació, es va produir des del primer moment en què va entrar al consistori municipal, però no s'havia executat fins ara perquè la representant de Guanyem volia deixar ben enllestides algunes carpetes que tenia obertes, com la comissió d'investigació la pederàstia a l'Església o la llei de l'associacionisme, que s'ha aprovat aquest dijous mateix. En el seu últim discurs Sabater també ha dedicat unes paraules pel diputat Lluís Puig, de Junts, que es troba a l'exili, i per totes les persones represaliades.
"He sentit la institució com a allunyada de les necessitats de la majoria social, i subordinada a l'estat i als poders econòmics, amb una cotilla autonomista que asfixia la conquesta de drets socials i nacionals. I he comprovat que la política, l'art de fer possible l'impossible, la política que ha de rescatar la vida i les llibertats, està segrestada pel partidisme i la burocratització", ha proclamat en una crítica cap al funcionament de la cambra. Reconeixent, això sí, que al Parlament es fa "molta feina", ha lamentat que mentrestant al carrer la pobresa i el malestar creix. Per això ha receptat "polítiques radicals" que capgirin la distribució de la riquesa i abasteixin drets".
Gràcies per aquests anys d’esforç, dedicació i lluita.#GràciesDolors@mariadolorsapic.twitter.com/R1BNfUuecv
— CUP Països Catalans (@cupnacional) December 21, 2023
Una relació freda
La relació entre Guanyem i la CUP mai ha estat del tot plàcida al Parlament, sinó més aviat de cordialitat freda. Les desavinences venen de temps enrere. Els anticapitalistes van tancar -amb moltes dificultats- un acord amb Sabater pel 14-F. Els resultats van ser positius, passant de 4 a 9 diputats. Però la campanya va ser esmenada a la totalitat per diversos sectors interns dels cupaires, que no avalaven la porta oberta de la formació a formar part d'un govern independentista després de les urnes. Ara fa uns dies, Sabater va dir en una entrevista a El Periódico que havia proposat entrar a Govern i que això havia causat incomoditat.
La CUP va iniciar la legislatura amb el tarannà més obert que representava Sabater, facilitant la investidura d'Aragonès després d'un acord amb ERC un mes després dels comicis. En aquestes negociacions, la líder de Guanyem Badalona, amb un perfil més propositiu i dialogant que la resta de companys parlamentaris, va tenir un paper protagonista. Però les relacions entre els cupaires i Guanyem es van continuar tensant quan la CUP va decidir canviar la seva estratègia de pragmatisme de l'inici de legislatura, passant a vetar els primers pressupostos de la legislatura, abandonant la centralitat, i passant a la confrontació directa amb l'executiu.
El canvi de rumb de la CUP va incomodar Guanyem, i l'existència de dues estratègies contraposades han provocat friccions. Ara fa gairebé un any, assemblees locals van registrar diversos escrits al secretariat nacional protestant per un episodi de Sabater al congrés nacional d'ERC, on va assistir com a convidada. Des d'aquest indret va fer una crida a forjar un acord de totes les "forces progressistes" per evitar que Albiol ostentés l'alcaldia de la ciutat. Des de Guanyem van defensar que es tractava d'una declaració estrictament municipal, però les bases cupaires i en concret sectors com Endavant van censurar les declaracions en un moment delicat, just quan ERC havia cedit al Parlament davant del PSC en demandes com el Hard Rock o el Quart Cinturó. Sabater marxa i mentrestant, la CUP es refunda, precisament, per ser més oberta. L'obertura que reclamava la dirigent badalonina.