El calendari dels pressupostos: el dia 29 veuen la llum i s'aproven el 15 de febrer

Si C's i PP compleixen l'amenaça de portar els comptes al Consell de Garanties Estatutàries, aquests podrien no ser avalats definitivament pel Parlament fins el març

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont | Adrià Costa
13 de novembre del 2016
Actualitzat el 14 de novembre a les 10:27h
El sí de la CUP a facilitar la tramitació dels pressupostos ha suposat un alleugeriment per al Govern i per a Junts pel Sí, que temien que un altre veto com el del juny precipités un trencament definitiu amb el seu soci i conduís a noves eleccions. Tot i això, l'executiu sap que no pot adormir-se, ja que els anticapitalistes han deixat clar que els dos vots afirmatius i les vuit abstencions que permetran l'inici del debat parlamentari dels comptes no impliquen que estigui garantit el vot favorable final. Comencen, doncs, setmanes intenses per seguir negociant i introduint esmenes en un procés que, segons va explicar la diputada cupaire Eulàlia Reguant, volen obrir a altres formacions i entitats. De fet, el vicepresident català, Oriol Junqueras, es reuneix aquest dilluns amb els secretaris generals de Catalunya de la UGT, Camil Ros, i de CCOO, Joan Carles Gallego, per presentar-los els detalls del pressupost. El calendari que s'obre a partir d'ara, però, ja està ben pautat.

I és que, en la darrera reunió de la cúpula del grup parlamentari de Junts pel Sí, els dirigents de la coalició van posar en comú quin serien els tempos que seguiran a partir d'ara els comptes, tal com va avançar El Nacional i han explicat a NacióDigital fonts de la coalició independentista. D'aquesta manera, el Govern està pendent ara dels informes preceptius de la llei d'acompanyament que han d'elaborar el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) o de la Comissió Jurídica Assessora, i preveu aprovar el projecte de pressupostos i de la llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic que l'acompanya el 29 de novembre. La consellera de la Presidència, Neus Munté, ja va deixar clar que el text sortiria de l'executiu durant el present mes.

El debat a la totalitat, el 20 de desembre

Ara bé, també es confirma el que va avançar NacióDigital conforme caldria començar el 2017 amb una nova pròrroga pressupostària. I és que, segons el calendari de Junts pel Sí, fins el 20 de desembre no es podria fer el debat a la totalitat al ple del Parlament. Un cop superat, els debats per seccions es farien en comissió del 16 al 20 de gener, i caldria aprovar els dictamens respectius el 8 de febrer. És aquest el període en què previsiblement la CUP tornarà a pressionar per reobrir el meló fiscal, ja que, per bé que el Govern ha posat reformes tributàries que permetrien recaptar 182 milions més, els anticapitalistes ho troben insuficient i, com Catalunya Sí que es Pot i el PSC, reclamen increments en IRPF, successions o patrimoni. Si aquests debats sectorials no embarranquen, el 15 de febrer es votaria definitivament la llei de pressupostos i la llei d'acompanyament.

Ara bé, tot això està subjecte a que cap partit presenti un recurs al consell de garanties estatutàries, cosa que paralitzaria la tramitació parlamentària un màxim d'un mes. El PP, de fet, ja ha anunciat que ho farà, com ja va recórrer sense èxit a aquest ens estatutari en els pressupostos del 2014 i el 2015, per bé que C's aquest cop també ha avançat que se sumaria a l'intent de veto, amb les partides per al referèndum i la fase ciutadana del procés constituent en el punt de mira. Si es confirma aquest extrem, els comptes probablment no es podrien aprovar fins el març.