09
de maig
de
2017, 18:03
Actualitzat:
21:17h
El Valle de los Caídos continua rosegant la memòria. Foto: Europa Press
El Congrés dels Diputats ha debatut aquest dimarts una proposició no de llei presentada pel grup socialista sobre memòria històrica que inclou un apartat que reclama que les restes de Franco siguin exhumades del Valle de los Caídos. El debat ha estat intens, i l'oposició ha deixat sol el PP. El Congrés aprovarà en la votació de dijous desenterrar les restes del dictador, tot i que la iniciativa parlamentària no és d'obligat compliment per als populars. Alicia Sánchez-Camacho, en nom del PP, ha dit que el debat era "important" perquè era "vindicar el pacte constitucional". Ha assegurat que tots els governs des d'UCD han fet avenços sobre la memòria històrica, però el PSOE va trencar l'acord constitucional amb la llei del 2007.
Sánchez-Camacho ha explicat que un oncle seu va ser afusellat i que el govern del PP ha avençat en digitalització d'arxius, s'ha fet un cens per poder identificar els enterrats al Valle. "Amb el debat d'avui -ha dit mirant els escons socialistes-, no sé si volen mirar al passat o a Podem". "Tornin al futur", ha exclamat la diputada catalana.
El diputat socialista Gregorio Cámara Villar ha defensat la proposició dient que la recuperació de la memòria històrica continua sent d'aplicació lenta i fragmentada. Ha defensat el que va suposar la llei de Memòria Històrica aprovada el 2007, durant el govern de Rodríguez Zapatero, una línia truncada per l'arribada al poder del Partit Popular. Ha defensat la necessitat d'una política àmplia de memòria històrica, que inclogui donar suport a l'esforç de les famílies que reclamen la recuperació de les restes de víctimes de la guerra civil i la creació de bancs d'adn, entre d'altres. "Les ferides de la memòria es curen amb més veritat", ha asseverat.
Joan Tardà, per ERC, ha començat la seva intervenció exclamant: "Quin monument al cinisme! Ara resulta que els interessa el Valle de los Caídos". Tardà ha recordat que el PSOE s'ha negat a condemnar l'Estat per la seva intervenció en l'enviament de republicans espanyols als camps nazis. "Per què no s'han restaurat els patrimonis espoliats?", s'ha preguntat. "Vostès s'han negat a legislar", ha dit adreçant-se als diputats del grup socialista. ERC ha presentat una esmena perquè en sis mesos s'emplaci el govern a presentar una llei que repari de veritat les víctimes del franquisme i que la societat espanyola s'homologui a les democràcies europees.
❗No et perdis el brillant vídeo de @JoanTarda deixant clar el cinisme del PSOE amb la reparació de la memòria de les víctimes del franquisme pic.twitter.com/5s4T9QCIpa
— Esquerra Republicana (@Esquerra_ERC) 9 de maig de 2017
També Jordi Xuclà, pel PDECat, tot i anunciar el seu suport a la proposta, s'ha queixat de les llacunes de la política de memòria aprovada per l'executiu socialista i les llacunes de la llei del govern Zapatero.
Xavier Domènech, pel grup confederal d'Units Podem-En Comú Podem-En Marea, ha anat més enllà del que inclou el text socialista i ha demanat l'anul·lació dels processos repressius del franquisme: "Dir que no es pot fer per seguretat jurídica és un insult a les víctimes". Ha explicat que el franquisme volia acabar amb tota la base social de la Segona República.
Villegas Pérez, de Ciutadans, ha anunciat el seu suport a la proposició socialista, el que garanteix el triomf de la proposta: "Condemnem totes les tiranies i el reconeixement de totes les víctimes". Ha criticat el PSOE per no haver retirat més simbologia feixista quan era al govern i no haver fet cap intervenció al Valle de los Caídos durant l'etapa de Rodríguez Zapatero.
Votació no vinculant
Cal dir que la proposta no té rang de llei i, per tant, el govern no està obligat a complir-la. En el text socialista es demana al govern de Mariano Rajoy que apliqui la llei de Memòria Històrica i que es produeixi el trasllat de les restes del dictador de manera "urgent". També es demana que el cadàver del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, sigui reubicat dins de la basílica a un lloc "no preeminent de l'edifici".
La proposició no de llei recull les recomanacions fetes l'any 2011, al final del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, quan es va constituir una comissió d''experts que van elaborar un informe sobre el Valle. La comissió va proposar convertir el recinte en "un espai per a la cultura de la reconciliació, la memòria col·lectiva democràtica i la dignificació i reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil iy la dictadura” en lloc de ser un monument de "memòria franquista i nacional-catòlica".
Conclòs el debat sobre la memòria del franquisme, el PP ha presentat al ple una altra proposició no de llei sobre la situació a Veneçuela.