El consell als partits catalans a Madrid: canviar rutes, alternar restaurants i reforçar seguretat

El Congrés demana a ERC i Junts que extremin les precaucions durant la investidura per la crispació als carrers de la capital espanyola contra l'amnistia i els pactes del PSOE amb l'independentisme

Gabriel Rufián, al Congrés en una imatge d'arxiu.
Gabriel Rufián, al Congrés en una imatge d'arxiu. | Carlos Luján / Europa Press
15 de novembre del 2023
Actualitzat a les 10:56h
El Congrés dels Diputats està blindat com mai per a la investidura de Pedro Sánchez davant la crispació que les dretes han portat al carrer amb l'objectiu de mostrar el seu rebuig a l'amnistia i als pactes del PSOE amb l'independentisme. Més enllà d'agents de les unitats d'intervenció policial (UIP), s'han desplegat a la zona especialistes d'informació, agents de la unitat de subsol i efectius de les guies canines. Però aquestes no són les úniques mesures que s'han implementat. Des del Congrés també han posat sobre avís als partits perquè siguin "més cauts que mai", una advertència que han rebut ERC i Junts, per la qual cosa han extremat la seguretat durant aquests dies a la capital espanyola.

Així, ambdues formacions han dissenyat mesures excepcionals, segons han explicat fonts coneixedores a Nació. "Anem amb més cautela que mai", han detallat des de l'entorn dels republicans, que reconeixen que el partit els ha proporcionat seguretat privada. Gabriel Rufián i el seu equip evitaran les rutes i hàbits que acostumen a fer quan es troben a la capital madrilenya, el que implica restaurants, però també l'allotjament habitual. També alteraran el recorregut per arribar fins a la cambra baixa. Tot plegat, per evitar que possibles agressors coneguin els seus moviments. Les mesures s'extremaran per als dos dies de la investidura, però també s'han desplegat els dies previs i es mantindran durant els temps que considerin oportú.  

"Ja hem patit els darrers anys un clima hostil, insults, i amenaces a Rufián, però fins ara no havíem requerit aquesta seguretat", ha explicat la número dos dels republicans a Madrid, Teresa Jordà, en una entrevista a RAC1 aquest dimecres. De fet, ha detallat que Rufián "no pot sortir al carrer" i "fa vida de convent", i que ha hagut de treballar el discurs des de l'habitació de l'hotel perquè seria una amenaça sortir-ne. Sobre l'arribada al Congrés, Jordà ha detallat que han arribat més d'hora per evitar problemes. "Hem quedat a una hora concreta i ens hem acompanyat. Hem hagut d'accedir amb les acreditacions i mai se'ns requerien. És un búnquer això", ha afegit. 

També des de Junts han rebut la indicació d'extremar la precaució. En una entrevista a RAC1, la líder dels juntaires a Madrid, Míriam Nogueras ha explicat aquest dimecres que els diputats del seu grup "vigilen" per motu propi i es mouen "plegats". L'augment de les mesures de seguretat arriba en una sessió d'investidura que si bé es preveu guanyadora per Sánchez, ara que s'ha assegurat el suport de fins a 179 vots del bloc progressista, sobiranista i Coalició Canària, també s'albira tensa per les possibles protestes que es podran produir als entorns del Congrés, després de 12 nits consecutives d'aldarulls principalment al carrer Ferraz, on es troba la seu dels socialistes. 

En aquesta ocasió els partits catalans han reforçat la seguretat encara més del que ja fan habitualment, però no és nou. De fet, en una entrevista al Café d'Idees el passat mes de juny, Rufián ja va explicar que fins a la data havia patit fins a quatre intents d'agressió a Madrid, i que en una ocasió no la va poder evitar. "No tinc escorta, l'únic que porto és una mascareta i una gorra", explicava llavors. 

També la CUP, que des de les eleccions del 23-J ha perdut la seva representació al Congrés, va revelar el passat mes de juny que havia contractat seguretat privada davant del "perill" que suposa l'extrema dreta. "Sembla una pel·lícula, però l'extrema dreta existeix i té poder tant a mitjans com a cossos policials", explicava llavors la líder dels anticapitalistes a Madrid.