El discurs viral (a Espanya) de Rufián: qui el va escriure?

Idees recollides des de fa mesos en una llibreta, bunquerització en una habitació d'hotel i en dejú fins a l'hora de parlar: així treballa el cap de files d'ERC a Madrid les seves intervencions

Gabriel Rufián, el dimecres al Congrés.
Gabriel Rufián, el dimecres al Congrés. | Diego Radamés / Europa Press
16 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a la 13:42h

"Qui són els assessors que s'encarreguen d'escriure-li els discursos?". El dimecres, al pati del Congrés, un periodista feia aquesta pregunta a una de les persones de més confiança de Gabriel Rufián. Cada vegada que els col·laboradors del cap de files d'ERC a Madrid responen que és ell mateix qui els elabora, es reprodueixen cares d'incredulitat. Ha passat especialment aquesta setmana, després del discurs que va protagonitzar el republicà durant el ple d'investidura de Pedro Sánchez. Les seves paraules, que per la ironia utilitzada van arrencar somriures dins l'hemicicle de partits que no eren el seu, s'han viralitzat com mai a tot Espanya. El vespre del dimecres, des de les 20:00 del vespre, el seu nom va encapçalar la llista del trending topic estatal durant més de quatre hores, i el matí del dijous es mantenia entre les 10 etiquetes més populars.

Però com es va cuinar aquest discurs? Efectivament, Rufián és l'únic responsable de les paraules que va pronunciar a la cambra baixa el dimecres, des de la primera fins a l'última coma. Tant és així ni tan sols la direcció d'ERC sabia quina seria la seva posada en escena. El republicà, que també és regidor a l'oposició a Santa Coloma de Gramenet, no passa pel filtre dels estrategs del partit, perquè ja compta amb la confiança cega del president de la formació, Oriol Junqueras, amb qui els uneix una gran amistat. A més, el partit sap que Rufián és un dels millors oradors que té entre les seves files, i que funciona a Madrid. Si funciona, millor no tocar res, pensen internament. "Va per lliure", diuen altres veus.

Feia dies, setmanes, i fins i tot ja podem parlar de mesos que el republicà es preparava el discurs. De fet, s'havia especulat que Rufián estava desaparegut durant la negociació. "Està centrat preparant el discurs", deien els seus col·laboradors. Acostuma a prendre notes en una llibreta, a mà, des del moment en què sap que té discurs. Després els hi dona forma en una tablet, i finalment escriu la versió final en un ordinador. Concretament, el discurs de dimecres el va enllestir dimarts bunqueritzat en un hotel de Madrid, del qual no va sortir en tot el dia, també per motius de seguretat, ara que hi ha més crispació que mai a la capital espanyola per part de la dreta reaccionària. 

El discurs el va actualitzar i "rematar" el mateix dimecres sobre la marxa, especialment el migdia des del despatx del Congrés, un cop havia intervingut Sánchez. Rufián s'hi va posar mentre la resta de diputats i equips d'ERC dinaven. De fet, Rufián no va dinar. Però això no és cap novetat: el cap de files dels republicans no menja mai abans d'una posada en escena important, i això que sempre acostumen a ser cap al tard. "És així, una mica obsessiu", bromegen des del seu entorn.

Espanya (no) es trenca

Què ha provocat, però, que el discurs de Rufián es viralitzés? El tall que més s'ha propagat, tant a grups de Whatsapp com a múltiples xarxes socials, no ha estat sobre la independència de Catalunya, en cap cas. De fet, Rufián, en el seu discurs, ha estat clar: "Soc independentista. Però la meva responsabilitat avui i sempre no és parlar pels meus. Això és molt fàcil. La meva responsabilitat és interpel·lar a tothom que tingui valors com la justícia social, la democràcia i la llibertat", deia. I la fórmula escollida per fer-ho va ser desmuntar el lema que les dretes estan promovent contra el govern de coalició progressista, l''Espanya es trenca'.
 


Rufián és, aquesta setmana per Espanya, la posició més viral contra la dreta per aquesta frase: "El PP porta 46 anys dient que Espanya es trenca, i l'únic que s'ha trencat és 35 vegades els discs durs de Bárcenas, i dues vegades la dreta espanyola". El cap de files d'ERC també ha estat àmpliament aplaudit per denunciar la violència política que han patit durant la legislatura les dirigents de Podem Ione Belarra i Irene Montero. I també pels seus atacs als ultres de Vox.