Rufián adverteix Sánchez que «no se la jugui» amb el relat sobre Catalunya si vol el suport d'ERC

El cap de files republicà al Congrés recorda la "capacitat" del seu partit per forçar el PSOE a aprovar l'amnistia i negociar un referèndum, i diu a Junts que no els donarà la "culpa" si els socialistes els enganyen

Gabriel Rufián, aquest dimecres al Congrés.
Gabriel Rufián, aquest dimecres al Congrés. | Frederic Esteve
Bernat Surroca / Carme Rocamora
15 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a la 13:42h

Amb l'amnistia registrada al Congrés, continua la batalla pel relat entre els partits independentistes sobre qui ha aconseguit millors acords amb el PSOE a canvi de la investidura de Pedro Sánchez. Així ho ha evidenciat Gabriel Rufián, cap de files d'ERC a Madrid, que durant el seu discurs en el ple ha recordat que el seu partit ja portava el 2019 al programa electoral l'amnistia. "El portàvem. Bastant sols. Bastant sols", ha dit per fer valdre el paper iniciat pels republicans a favor del diàleg, al qual ara s'ha sumat Junts. Però Rufián també li ha fet una advertència clara al candidat socialista pel relat que ha fet durant el seu discurs sobre Catalunya: "No se la jugui".

"Sánchez, tenim capacitat per obligar-lo a posar fi a la repressió avui, i per obligar-lo potser a què es voti a un referèndum demà", ha volgut subratllar el cap de files republicà. Una declaració i advertència que arriba després que el president del govern espanyol hagi reivindicat l'amnistia com una mesura per superar la "fractura" i avançar cap al "retrobament total", i fins i tot, com una iniciativa per desmobilitzar l'independentisme perquè pugui veure les bondats d'Espanya. Sánchez, en definitiva, ha reivindicat que aquest pacte reforça la unitat de l'Estat, una idea que des d'ERC han volgut confrontar amb aquesta advertència.

La realitat és que els republicans fa temps que pateixen a Catalunya haver estat crossa del president socialista. La negociació dels indults, que en aquells temps ERC va haver d'amagar que fos mèrit seu, i la posterior taula de diàleg, van ser estratègies criticades per l'independentisme més reaccionari, però el cert és que aquell camí que van obrir els d'Oriol Junqueras el 2019 ha acabat sent la drecera per la qual ha transitat Junts. I durant el seu discurs, Rufián no s'ha estat de recordar-ho: "Diuen que han aconseguit acords històrics. Enhorabona, benvinguts".

Després d'aquesta cordialitat irònica, ha retret indirectament als juntaires els últims anys de crítiques contra ERC per haver abanderat el diàleg amb l'Estat, i ha assegurat que el seu partit no criticarà Junts si no aconsegueix el compliment dels acords per part dels socialistes: "Quan el PSOE els intenti enganyar, que ho farà i ho intentarà, el nostre compromís és que no direm mai que la culpa és de vostès, sempre direm que és de qui és, del PSOE, i els ajudarem que no passi, perquè el compliment dels acords ja els puc assegurar que serà molt més complicat". De fet, fins i tot ha llançat un dard encara més explícit contra els de Carles Puigdemont, després que el seu entorn mediàtic hagi posat en dubte el vot afirmatiu a la investidura per un suposat malestar amb el discurs de Sánchez. "Teatre", ho ha definit Rufián. 

Més enllà de la lluita independentista, Rufián, que ha fet el seu discurs majoritàriament en castellà malgrat el compromís d'ERC d'utilitzar "en exclusiva" el català després de la reforma del reglament que ho permet -gràcies, precisament, a l'independentisme-, ha destinat mitja part de la intervenció a atacar la dreta reaccionària, com ha fet Sánchez en el seu discurs al migdia. Així, Rufián ha començat recordant declaracions d'expresidents populars com Pablo Casado, Mariano Rajoy, José María Aznar o Manuel Fraga Iribarne. "Porten 46 anys dient que Espanya es trenca. Cada vegada que han dit que Espanya es trencava, la realitat era que vostès perdien", ha denunciat.

"Senyor Feijóo, menys hipèrboles", li ha etzibat al cap de l'oposició i líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. "A vostè l'han votat per animar concentracions contra Desokupa? L'han votat per animar concentracions dels fills i nets dels colpistes i lladres que han amnistiat i que convoquen cada nit a Ferraz per cantar el 'Cara al sol'? A vostè l'han votat per fer crits com 'Espanya cristiana i no musulmana'?", ha preguntat Rufián al popular, fent referències als càntics que s'han escoltat les últimes nits a Ferraz, davant la seu del PSOE, en les concentracions de la dreta més reaccionària. 
 

Sánchez reivindica les coses que l'uneixen a ERC


Com ha estat la negociació entre el PSOE i ERC fins ara? Les converses es van produir entre dues parts que ja es coneixen, i potser per aquest motiu els socialistes, que també negociaven amb Junts, van tenir algunes deferències amb els primers independentistes que van tocar a la seva porta. Per això, durant aquests mesos han transcendit fins a dues trucades de Sánchez amb els republicans. Primer, amb Oriol Junqueras. Després, amb Pere Aragonès. Uns contactes que Sánchez no ha fet amb Carles Puigdemont, i és que el socialista a qui es va encarregar la missió per parlar amb els juntaires va ser el número tres del PSOE, Santos Cerdán.

En la seva rèplica a Rufián, el president socialista ha insistit que Catalunya està preparada pel "retrobament total" a través de l'amnistia, com ja havia dit al migdia. I també ha defensat els indults i la reforma del codi penal en l'anterior legislatura, seguint les petjades del discurs de Rufián, en un intercanvi dialèctic on malgrat marcar posicions, ambdós líders han coincidit més que divergit. "Hi ha moltes coses que ens separen, però també moltes que ens uneixen. Hem de posar l'accent en les que ens acosten, perquè és així com es construeix la concòrdia", ha reblat el president del govern espanyol.