El govern espanyol acusa el jutge de Tsunami d'actuar per motius polítics i enerva la dreta judicial

El sector conservador del CGPJ demana convocar una reunió extraordinària per abordar les declaracions de Ribera, que ha assegurat que García-Castellón té "predisposició" a intervenir en "moments sensibles" i "sempre s'inclina en la mateixa direcció"

Ribera, en imatge d'arxiu
Ribera, en imatge d'arxiu | Adrià Costa
19 de gener del 2024
Actualitzat a les 20:46h
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha criticat que el jutge de l'Audiència Nacional (AN) Manuel García-Castellón té "una certa predisposició" a pronunciar-se en "moments polítics sensibles", després que el jutge hagi insistit en la tesi terrorista en la causa sobre Tsunami, en la qual investiga l'expresident Carles Puigdemont.
"Jo seria molt cauta respecte a la manera en què s'està pronunciant García-Castellón, que com dic ens té acostumats al fet que sempre s'inclini en la mateixa direcció, la qual cosa evidentment té una implicació política important i acostuma a sortir a col·lació en moments polítics sensibles", ha assegurat Ribera aquest divendres al matí en declaracions a TVE. Les paraules de Ribera han enervat la dreta política i judicial, que li han retret que compri les tesis de l'independentisme. L'Audiència Nacional ja ha tancat files amb el magistrat.

La ministra ha respost així en ser preguntada per la seva opinió sobre que el jutge hagi desestimat el recurs presentat per la Fiscalia contra la seva decisió d'enviar la causa al Tribunal Suprem (TS) perquè investigui per terrorisme Puigdemont, la secretària general d'ERC Marta Rovira, i 10 persones més. Ribera ha començat la seva resposta afirmant que és "molt important" respectar la separació de poders com un dels principis fonamentals de la convivència i la Constitució, inclòs el respecte al Poder Judicial, a jutges i magistrats.

Però "això no impedeix veure", ha continuat explicant-se la vicepresidenta tercera, "que hi ha persones que ostenten aquesta representació institucional del Poder Judicial que tenen una certa recurrència per pronunciar-se sempre en una mateixa direcció i en un moment particularment oportú enfront del que, d'altra banda, solen ser els pronunciaments d'altres companys dins de l'exercici d'aquest Poder Judicial".

Davant d'aquesta resposta, i en ser qüestionada si estava acusant García-Castellón de guiar-se per un criteri polític, Ribera ha indicat que és un jutge que "sempre té molt encert en la sensibilitat de les dates" i ha assenyalat que "ha de motivar, explicar" el seu pronunciament. "El que toca ara és esperar a veure què passa", ha afegit.

I a la pregunta de si ho considera un cas de lawfare, de persecució judicial per motius polítics, Ribera ha esgrimit que és "capital" entendre que no només importa l'exercici del Poder Judicial, sinó també "les formes i les motivacions". Ribera ha reblat que "també aquesta valoració d'oportunitat sobre el moment en què surten a la llum les informacions és rellevant", en clara referència al jutge i en el marc de la tramitació de la llei d'amnistia per als implicats en el procés.



En la mateixa línia, després de les declaracions de la ministra fonts de la Moncloa han volgut precisar a Nació que l'executiu estatal ha demostrat amb la seva actuació el "respecte institucional" que té envers el Poder Judicial i la independència de jutges i magistrats en la seva feina. Amb aquests principis, han precisat que el govern espanyol "sempre" respecta les decisions del Poder Judicial tot i que, "a vegades", no les comparteixi.

En el cas concret de Tsunami i l'acusació de terrorisme, han subratllat que les decisions del magistrat van ser recorregudes per la Fiscalia, per la qual cosa, han recordat, la consideració jurídica dels fets està pendent del recurs davant la mateixa AN. Aquest debat es resoldrà pels òrgans judicials i la Moncloa, respectarà, "per descomptat", la decisió final que s'adopti.
 

Indignació al CGPJ

Tot i la precisió de la Moncloa, vocals del sector conservador del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'han afanyat a demanar al seu president interí, el vocal Vicente Guilarte, que convoqui una comissió permanent extraordinària per les declaracions de Ribera, que emmarquen en un clima de deslleialtat institucional. Segons ha avançat la Cadena SER i han confirmat a Europa Press fonts de l'òrgan de govern dels jutges, la petició ha estat plantejada pels vocals de l'ala conservadora que formen part d'aquesta comissió permanent: Carmen Llombart, José Antonio Ballestero i Ángeles Carmona.

La mateixa AN també s'ha pronunciat al respecte. Ho ha fet a través d'un auto de la sala penal en què ha avalat les diligències empreses pel jutge García-Castellón en el marc de la investigació per terrorisme que pesa sobre Tsunami Democràtic. En un paràgraf, la Secció Tercera de l'Audiència Nacional ha rebutjat les acusacions llançades en contra seva per les defenses dels imputats que van insinuar en els seus escrits "una pretesa motivació política" del magistrat contra Junts i la investidura del president espanyol, Pedro Sánchez. "Són absolutament rebutjables", ha considerat la Sala.

En la mateixa línia, l'escrit ha desestimat múltiples recursos presentats contra l'auto en què el jutge prenia diferents disposicions per ampliar la recerca sobre les accions de Tsunami i el seu abast. Bona part d'aquests indicis van ser incorporats a l'escrit que ha dictat aquest dijous, en el qual ha ampliat el seu convenciment sobre l'existència d'un delicte de terrorisme. Membres del Govern, com Teresa Rivera, han carregat contra la seva decisió i el fons d'aquesta.