El guió d'Aznar i l'aliança amb Vox limiten els gestos de Feijóo

El líder del PP es presenta com a defensor de la "pluralitat" de l'Estat i elogia Miquel Roca i Solé Tura en el seu discurs d'investidura, però no se surt dels límits fixats des de la FAES

Feijóo torna al seu escó després del seu discurs en el debat d'investidura.
Feijóo torna al seu escó després del seu discurs en el debat d'investidura. | PP
26 de setembre de 2023, 15:30
Actualitzat: 15:30h
Després d'escoltar el discurs del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, aquest dimarts en el debat d'investidura, ha quedat clar que no hi ha escletxes en el marc mental fixat les darreres setmanes per les veus més recalcitrants de la dreta espanyola, amb la FAES de José María Aznar en primer lloc. Això sí, les paraules de Feijóo han assajat, potser a les palpentes, alguns intents d'obertura cap als sobiranismes perifèrics i un to menys apocalíptic que el de l'ala dura del seu partit. Tot amanit amb algunes contradiccions evidents. Perquè alhora que ha etzibat contínuament contra els possibles acords entre el PSOE i els sobiranistes, ha fet un elogi de la Transició, "perquè es va fer entre tots junts", esmentant l'"abraçada de Fraga amb Carrillo" i els noms de Miquel Roca i Jordi Solé Tura en l'elaboració del text constitucional.  

El candidat conservador ha alineat el seu discurs amb el qual ha anat emetent l'aznarisme des del 23-J. No ha volgut deixar cap marge al dubte en aquest aspecte, i per això ha començat escometent contra l'amnistia. Fins i tot ha ironitzat amb la possibilitat d'accedir a la presidència en cas que admetés que l'amnistia seria un estri per resoldre el conflicte de Catalunya. "Amb això n'hi hauria prou, oi? No defensaré això". El cap del PP s'ha mostrat convençut de representar a la "immensa majoria" d'espanyols que van votar partits que no van dur l'amnistia al seu programa. També és cert que la necessitat del suport dels 33 diputats de Vox fa impensable, ara per ara, modular el discurs de Génova.


Feijóo ha estat repetitiu quan ha dit que l'amnistia trenca amb "la igualtat entre tots els espanyols", però hi ha afegit una referència al rei, quan ha dit que una amnistia "qüestionaria la intervenció de Felip VI el 3 d'octubre". "Seria una cessió sense  contrapartida, se cediria a canvi de res, no en favor de la convivència", segons el líder conservador. Per satisfer la pressió de l'ala més dura de la dreta espanyola, ha proposat introduir, en cas d'arribar a la Moncloa, el delicte de deslleialtat constitucional, assegurant que és present en la majoria de països del nostre entorn, i s'ha compromès a  incrementar les penes de malversació de fons públics. Alhora, també ha llançat una floreta a l'extrema dreta de Vox, pel seu "suport responsable i generós". 

Només 48 hores abans de l'inici del debat al Congrés, el PP va convocar milers de persones en unaconcentració a Madrid. Un veritable acte de partit que va venir després de la duríssima intervenció de l'expresident José María Aznar en un debat a la fundació FAES, el 12 de setembre passat, quan va advertir que Espanya vivia "un risc existencial per a la seva continuïtat com a nació". No s'entén cap moviment dels dirigents del PP els darrers dies sense aquestes paraules d'un Aznar que s'ha convertit, potser més que mai, en el guardià de les essències més profundes de la dreta nacionalista espanyola.

Els moviments de Feijóo s'han produït dins d'un marge de maniobra molt estrets, tothora condicionat pel sector polític i mediàtic conservador. Avui mateix, l'editorial de Libertad digital advertia Feijóo de "no trampejar amb el llenguatge per suplicar des de la tribuna el suport del nacionalisme sedicentment moderat". 


Feijóo s'ha alineat amb el missatge de transcendència històrica per al futur d'Espanya que Aznar i Isabel Díaz Ayuso han emès  després del 23-J. Així, el candidat a la Moncloa ha definit el debat d'investidura com a "determinant per Espanya". Ha dit només començar que en el seu programa "no figura l'amnistia, l'autodeterminació de cap part de la nació ni fórmules equivalents". "Fora de la Constitució no hi ha democràcia", ha proclamat. 


Una mirada a Junts i PNB a les palpentes

Al final del discurs, ha deixat de banda la intransigència envers els sobiranismes perifèrics i s'ha dirigit als "partits nacionalistes i als obertament independentistes", assegurant que no serà fàcil trobar un candidat a la presidència "més sensible que ell" a la pluralitat territorial i lingüística. Els ha demanat que no es facin "portaveus en exclusiva dels territoris que representen", i que defensin les seves posicions "des de la llei i el seu compliment". "La llei és una garantia", ha assenyalat. Ha preguntat a Junts i PNB si "els han votat perquè s'apliqui la política econòmica de Podem?". En més d'una ocasió, mirant els diputats del PNB, s'ha presentat com un polític en qui confiar: "Faci-me'n cas".  


Núñez Feijóo també ha aprofitat el seu discurs per defensar el seu mandat al capdavant del PP. Ha estat un moment en què ha enviat potser un missatge als seus potencials adversaris dins del PP, subratllant que el seu partit ha guanyat totes les eleccions celebrades des que va ser elegit líder conservador, començant per les andaluses, on el PP va assolir la majoria absoluta. Ha refermat el relat de "partit guanyador" que ha brandat el seu partit des del 23-J: "Estic aquí perquè he guanyat". I en fer-ho, potser mostrava un escut davant aquells dels seus que ja qüestionen el seu lideratge.