El preàmbul de l'amnistia centra el pols PSOE-ERC per la investidura

L'exposició de motius de la norma enfronta socialistes i republicans pel relat que es fa de la tardor del 2017; hi ha intercanvi de propostes pel disseny de la taula de diàleg mentre tot just arrenquen les converses per Rodalies i finançament

Pere Aragonès i Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu.
Pere Aragonès i Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | Govern
Carme Rocamora / Oriol March
26 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 18:09h
La justificació de l'amnistia -l'exposició de motius que precedexi l'articulat de la llei que negocien el PSOE i l'independentisme- és ara mateix un dels principals esculls que hi ha entre els socialistes i ERC, segons han detallat aquest dimecres els republicans. De moment, a les files del partit que lidera Oriol Junqueras consideren inacceptable el redactat del preàmbul de la llei d'amnistia que els ha plantejat el PSOE, especialment pel relat que es fa dels fets de la tardor del 2017. Aquest preàmbul és un aspecte rellevant, perquè de la redacció en depèn que passi el sedàs del Tribunal Constitucional (TC). En l'òrgan presidit per Cándido Conde-Pumpido hi ha majoria progressista, però la profunditat del debat i les implicacions ho fan tot imprevisible.

Fonts del PSOE, en tot cas, encara no volen concretar res sobre l'amnistia -malgrat que a ERC la donin per descomptada-, i sostenen que "no hi haurà acord fins que estigui tot acordat". També remarquen que aquesta entesa es farà pública i que serà transparent, davant les crítiques del PP a l'amnistia. La militància del PSOE l'haurà d'avalar. A banda de la negociació que té oberta ERC amb els socialistes també hi ha la paral·lela que mantenen els socialistes amb Junts, amb Carles Puigdemont al capdavant. La insistència amb el reconeixement nacional de Catalunya per part de Puigdemont també està vinculat a les converses per l'amnistia.

Pel que fa al referèndum i a la taula de diàleg, fa tot just 15 dies que se'n parla de portes endins i que s'està en la fase de l'intercanvi de papers. Fa unes setmanes, el Parlament va aprovar no investir qui no "treballi" per establir les "condicions" d'una votació, però el cert és que el referèndum no és indispensable de cara a la investidura. Ni ERC ni Junts l'han marcat com a línia vermella. El Cercle d'Economia, a banda, demana renunciar-hi perquè és "inviable".
 

ERC vol que la taula de diàleg no sigui entre partits

En relació a la mesa de negociació, ERC insisteix que ha de ser entre governs, com en l'última legislatura. Quan es va posar en marxa la taula, el febrer del 2020, sí que hi van assistir membres dels partits, però amb Pere Aragonès com a president només hi han anat consellers. Sí es contemplaria que Junts formés part de la taula sempre que sigui sota la tutela d'Aragonès. En canvi, Junts vol una taula purament de partits, on hi podria haver un mediador. ERC, però, recorda que el 2019 ja es va pactar una comissió de seguiment.

Sigui com sigui, donant per fet que serà complicat un pacte per escrit sobre un referèndum, el que volen els republicans és anar marcant relat sobre l'autodeterminació. "Fa setmanes i mesos que no se'n parlava, i ara torna a estar al centre", remarquen fonts de Calàbria. El full de ruta 'és abordar el referèndum a la taula de diàleg, aprofitant l'informe de l'acord de claredat encarregat per Aragonès.

Amnistia i referèndum a banda, la tercera part de la negociació se centra en aspectes tangibles que puguin ser capitalitzats pel Govern. Sobre Rodalies, per exemple, els republicans assenyalen que el PSOE no es va començar a moure fins divendres de la setmana passada. La proposta que hi ha sobre la taula -un traspàs de línies de 20 quilòmetres- no convenç ERC, que també espera una proposta sobre el model de finançament. També hi ha aspectes com l'ingrés mínim vital, les beques i els diners destinats al hub audiovisual, pactats en l'anterior legislatura, que també ha d'acabar de concretar-se en el marc de la negociació que hi ha en marxa. Des d'Irlanda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, remarcava aquest dijous que és "impossible" que hi hagi acord si el govern espanyol "no fa res per arribar-hi". ERC vol fer valdre els seus vots. 

Aragonès, en una entrevista dimecres a Onda Cero advertia que el conflicte entre Catalunya i Espanya s'ha de "resoldre" en aquesta legislatura espanyola, tancant un acord que inclogui les condicions sobre un referèndum "amb efectes i resultat". Aquest vespre, Aragonès traslladarà al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, aquestes qüestions en una trobada a Terrassa. A més, el president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, ha mantingut una trobada amb Bolaños aquesta mateixa tarda per incidir en tot allò que està encallat en les negociacions, posant especial èmfasi en el dèficit fiscal i Rodalies.