El pressupost de Cultura queda fixat en 225,7 milions d'euros

Mascarell confia que els comptes per al 2014 marquin "l'enlairament definitiu"

  • La Kamikasse arriba a la 14a edició | Vallter 2000 -
Publicat el 28 de novembre de 2013 a les 19:21
El pressupost de Cultura 2014 ha superat aquest dijous el debat a la totalitat al Parlament gràcies al suport de CiU i ERC als comptes presentats pel conseller Ferran Mascarell. El titular del departament ha defensat que 225,7 milions suposen un canvi de tendència, i espera que marquin "l'enlairament definitiu" d'aquesta partida en els propers anys. Mascarell ha indicat que s'incrementa en un 4,8% el pressupost del 2013, per bé que els grups de l'oposició li han replicat que eren uns comptes prorrogats. El conseller ha reconegut que el del 2014 és un 23% inferior al pressupost del departament de l'any 2011. En termes absoluts, totes les partides augmenten excepte l'administrativa, que s'aprima un 5%.

Ferran Mascarell ha presentat al Parlament uns comptes culturals pel 2014 que ascendeixen a 225,7 milions d'euros, és a dir, 10,3 més que el 2013 (un 4,8% més). Segons ha explicat el conseller, el departament ha elaborat el pressupost en base a tres eixos: pal·liar la situació econòmica "intentant eliminar costos estructurals", com reflecteix la dotació un 5% inferior de la partida destinada a "administració" del propi departament. En segon lloc, "posar les bases d'un sistema cultural futur", i finalment, "intentar que el pressupost canviés de tendència a la baixa dels últims anys".

De fet, Mascarell creu que el pressupost representa efectivament un canvi de tendència, i ha expressat el seu desig que això "signifiqui l'enlairament definitiu del pressupost" cultural.

Respecte aquesta consideració, els grups de l'oposició que han presentat esmenes a la totalitat del pressupost, han retret al conseller prengui els comptes del 2013 per comparar-los amb els d'enguany i poder presentar un lleuger augment, perquè van ser uns pressupostos prorrogats. El propi conseller ha admès que els comptes presentats són, malgrat el "canvi de tendència", un 25% inferiors als que ostentava l'any 2012, de 301 milions d'euros.

El repartiment del pressupost per partides manté per norma general les proporcions habituals d'aquesta administració, però destaca l'aprimament de la dotació per a 'Administració' en un 5%, que el conseller ha explicat per "l'esforç" del departament en aprimar despeses d'infraestructures i serveis del propi departament. Tot i aquest aprimament, aquesta partida encara suposa 47,1 milions d'euros d'un pressupost de 225,7.

'Patrimoni' creix un 15,9%

L'àrea de Creació i empreses culturals segueix sent la més dotada, amb 62,4 milions (un 11,1% superior al 2013), al costat de la de Grans Equipaments (tots mantenen almenys l'aportació pública actual), on es destinaran 47,8 milions. La partida que experimenta un major creixement és la de Patrimoni (32,5 milions), a raó d'un 15,9% més que en els últims comptes. Llengua es queda amb 23,4 milions d'euros i Internacionalització, amb 7,6 milions i Associacionisme, amb 5 milions, són les partides menys ben dotades.

D'altra banda, Mascarell ha esmentat altres "eines i mecanismes" de suport al sector cultural, com ara les "aportacions reintegrables" (amb un fons de 10 milions), la línia de préstecs de l'Institut Català de Finances a empreses culturals (10 milions), l'acord "il·limitat" amb Triodos Bank per facilitar la liquiditat a entitats o empreses que han accedit a subvencions o un fons d'inversió digital dotat amb 1,3 milions d'euros.

Així mateix, el conseller s'ha referit a aquelles vies d'obtenció d'ingressos no incloses al pressupost, com el projecte d'impost sobre la provisió de continguts de xarxa de comunicació, la participació en l'impost sobre estades turístiques (visites patrimonials), el patrocini i el mecenatge, els ingressos de l'Agència de Patrimoni Cultural, o el projecte de llei de mesures fiscals i financeres en relació a les "microtaxes" i els preus públics, o les minvades aportacions de l'Estat.

Sobre aquest darrer punt, Mascarell ha recalcat que aquesta font d'ingressos ha caigut fins a un 75% des del 2008, any en què el ministeri de Cultura aportava 54 milions d'euros (pel 2014 se'n han pressupostat 15,43).

Lluny del "2% cultural"

Els grups de l'oposició han criticat amb duresa el to "positiu" amb què, segons aquests, ha presentat els comptes el conseller. El diputat del PSC Joan Ignasi Elena, ha afirmat que aquest pressupost "no compleix les expectatives" i ha comparat la seva dotació amb la de "una direcció general de qualsevol departament de la Generalitat".

En la mateixa línia, Dolors Camats (ICV) ha retret al conseller que prengui les xifres del 2013 per comparar el pressupost de cultura de 2014, i ha recordat que en només dos anys el departament ha passat de disposar de 301 milions d'euros a 225,7 milions

El pressupost de Cultura del 2014 representa menys de l'1% dels Pressupostos de la Generalitat per aquest anys. Queda lluny, doncs, del 2% que reivindica històricament el sector cultural. En aquest sentit, Mascarell ha admès que "mai hi ha hagut bons pressupostos de cultura, ni tan sols en els millors anys".