El PSC, sobre la desautorització de Junts a Lourdes Ciuró: «No ha dit res que no estigui passant»

La portaveu socialista, Alícia Romero, recorda que els dos partits ja governen la Diputació de Barcelona i van de la mà a la CCMA: "El que ha dit Ciuró és molt raonable"

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero.
La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero. | Adrià Costa
28 de març del 2022
Actualitzat a la 13:43h
Les reflexions de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, a NacióDigital sobre eventuals pactes entre Junts i el PSC a la Generalitat continuen generant reaccions. La portaveu dels socialistes catalans al Parlament, Alícia Romero, ha defensat aquest dilluns que l'entesa amb la formació de Carles Puigdemont ja s'està produint, i ha posat els exemples de la Diputació de Barcelona i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). "No ha dit res que no estigui passant", ha afirmat Romero sobre les paraules de Ciuró. La consellera de Justícia havia exposat que el seu partit no havia d'"autoexcloure's del terreny de joc" en matèria de futurs pactes. En una entrevista al programa Cafè d'idees de RTVE, la dirigent socialista ha insistit que "el que ha dit Ciuró és molt raonable".

Romero també ha valorat la desautorització de Junts a la seva consellera: "En aquests moments Junts no és un partit homogeni". "No sé qui mana a Junts", ha recalcat, en referència a la disparitat de posicionaments a la cúpula de la formació governada per Jordi Sànchez. La formació independentista va emetre un comunicat aquest diumenge al vespre en què rectificava Ciuró. "El partit no es planteja en cap cas acords de govern a la Generalitat amb partits que no formen part d'aquesta majoria independentista", remarcava el text difós per Junts, que entre aquest diumenge i demà celebra una trobada a Sallent en què ha decidir sobre l'estratègia política i el congrés del partit.

El comunicat oficial de Junts també posava l'accent en què l'executiva havia decidit "refermar" que el full de ruta passa pels resultats obtinguts per l'independentisme a les eleccions del 14-F de l'any passat, en les quals ERC, Junts i la CUP van sumar el 52% dels vots juntament amb la resta de forces extraparlamentàries partidàries de l'estat català. En l'entrevista en aquest diari, Ciuró havia indicat que la majoria independentista "són els pares", en referència a la manca de coordinació de les tres forces a la cambra catalana i també a nivell d'estratègia a seguir per culminar el procés. També era un dels arguments utilitzats per la consellera a l'hora de no excloure els acords amb el PSC.

Les paraules de Romero sobre el rol del PSC en relació a les aliances amb Junts també ha estat valorat per Lluïsa Moret, viceprimera secretària d'Organització i Acció Electoral dels socialistes, en la roda de premsa posterior a l'executiva nacional de la formació. Moret ha recordat que la prioritat de la formació és "construir una alternativa al Govern de la Generalitat" i ha constatat que el PSC és un "referent en la recerca d'acords". "Arreu del territori tenim pactes amb tothom, busquem acords productius, que generin estabilitat i facilitin governs", ha reblat la dirigent socialista.

Al marge de la polèmica sobre les paraules de Ciuró, aquest matí la portaveu del PSC al Parlament també ha buscat una explicació al fet que Junts es desmarqués dijous de l'acord que havia firmat el mateix dia amb ERC, els comuns i els mateixos socialistes per modificar la llei de política lingüística com a resposta a la sentència del TSJC sobre el 25% de castellà. "Junts no és unpartit suficientment fort per aguantar les crítiques a Twitter. Quan n'hi ha quatre que criden i els diuen botiflers, s'espanten", ha raonat Romero. "Vull entendre que no han sortit de l'acord", ha afegit la dirigent socialista, que ha dit que l'entesa entre quatre formacions ha de permetre "que es pugui complir millor la sentència".

La reflexió de Romero també ha estat reforçada per Moret en la roda de premsa del PSC. La dirigent socialista ha demanat a Junts posar "per davant els interessos de Catalunya dels interessos partidistes". Sobre el pacte parlamentari en relació a la llengua, Moret ha dit que és un primer pas "sòlid" que "reforça el consens lingüístic i despolititza el tema de la llengua a l'escola".