El PSOE menysté Feijóo i furga en la seva solitud al Congrés i al PP

Sumar defensa que l'amnistia no trencarà Espanya i que serà un "pas més" per avançar en una solució dialogada per "passar pàgina"

El diputat socialista Óscar Puente, aquest dimarts al Congrés.
El diputat socialista Óscar Puente, aquest dimarts al Congrés. | Eduardo Parra / EP
Carme Rocamora / Bernat Surroca
26 de setembre de 2023, 16:30
Actualitzat: 20:04h
Desimbolt, fins i tot desfermat, i repartint a tort i a dret. Així ha estat el discurs del portaveu del PSOEÓscar Puente en resposta a la intervenció del candidat popular Alberto Núñez Feijóo, que afronta aquesta setmana un ple d'investidura possiblement fallit. La intervenció del diputat socialista, exalcalde de Valladolid, i que ha sorprès bona part de la cambra perquè els socialistes ho havien portat en secret, ha estat carregada de retrets. Ha furgat en la solitud de Feijóo al Congrés, però també en el si del seu partit, després que els populars hagin posat en entredit el seu lideratge: "No té els vots per ser president del govern espanyol, i aviat no els tindrà per ser president del seu partit".

El clatellot l'ha accentuat encara més Puente quan li ha recordat que la nit electoral, quan Feijóo va guanyar les eleccions del 23-J, els simpatitzants populars no li van reconèixer i el van rebre corejant el nom de la presidenta de la Comunitat de Madrid: "Va sentir crits d'Ayuso, se'n recorda? Dels seus votants i simpatitzants. Vostè va guanyar les eleccions, que injustos van ser aquella nit".

Aquestes i altres paraules han provocat una sorollosa cridòria entre la bancada popular. De fet, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha hagut de demanar que s'acabessin les interrupcions en reiterades ocasions. "Senyora presidenta, així és impossible", ha protestat Puente. Armengol ha hagut de demanar als diputats populars que deixessin de "picar de peus" i ha recordat que aquest no és un "pati d'escola". Fins i tot s'han sentit crits de "covard" contra Pedro Sánchez per part de diputats del PP, i Armengol ha demanat "respecte".
 

Feijóo "invalidat", el PSOE a l'atac

Malgrat el soroll, aquest no ha estat l'únic dard que Puente ha manifestat contra Feijóo. Aquest migdia, un cop els socialistes han escoltat el discurs del candidat popular -que en la seva intervenció ha dit que tenia prou suports per ser president, però que no els havia acceptat per no cedir a les peticions de Junts i PNB-  han considerat que tot el que ha pronunciat el candidat del PP estava "invalidat" per estar sustentat en una "mentida". És des d'aquesta base que han optat per l'atac directe contra el candidat popular.

De fet, aquesta és la primera vegada que un president del govern espanyol en funcions que és diputat opta per no intervenir en la resposta a un candidat a la investidura. En els últims dies, a les files del PSOE ja s'havia deixat entreveure que potser Sánchez no intervindria. Ara bé, el substitut natural era el portaveu del PSOE, Patxi López. Així ho tenia previst el PP. Però els populars han quedat bocabadats quan ha estat Puente qui ha pujat a la tribuna. De fet, molt poca gent de dins les files socialistes sabia que ell seria l'orador, i és que el partit ha decidit portar-ho en secret per descol·locar a Feijóo (i ho ha aconseguit).
 

Pedro Sánchez, aquest dimarts al Congrés. Foto: Eduardo Parra / EP



La seva intervenció ha estat eixordadora. El diputat socialista fins i tot ha etzibat a Feijóo que pertany al PP "retratat de Fariña", llibre que aborda el narcotràfic a Galícia. També li ha recriminat la seva amistat amb el narcotraficant Marcial Dorado. Puente també ha censurat una de les reivindicacions que el PP porta proclamant des de l'inici de la campanya: que ha de governar la llista més votada. "De guanyador a guanyador, per què té vostè més dret a ser president del govern espanyol que jo a ser alcalde de Valladolid?", li ha etzibat. De fet, el diputat socialista fins i tot ha defensat que l'argument perquè governi la llista més votada és "inconstitucional".

"Piròmans" a Catalunya

I parlant d'inconstitucionalitats, sobre la proposta que ha verbalitzat el PP al migdia sobre incloure al codi penal el delicte de "deslleialtat constitucional", Puente l'ha advertit que haurà d'anar "alerta". "Si aquest delicte s'arriba a crear en les actuals circumstàncies, igual el primer imputat seria vostè", ha llançat. El diputat socialista també ha criticat la manifestació contra l'amnistia a Madrid, del PP, una mobilització que s'oposava, ha dit, a la investidura d'un candidat "que encara no s'ha anomenat", en referència a Sánchez.


També ha titllat els populars de "piròmans" a Catalunya per haver intentat "exacerbar l'enfrontament" contra l'independentisme, i li ha recordat el passat del PP pactant amb el PNB i CiU, i fins i tot el diàleg amb ETA: "Estava això al programa electoral d'Aznar?", ha preguntat Puente, després que el PP hagi acusat els socialistes de voler negociar l'amnistia malgrat que no ho portessin al seu programa. 

Així mateix, el diputat socialista ha retret al PP la campanya contra el nou Estatut, que va acabar alimentant el procés, tenint el seu moment més àlgid en l'octubre del 2017. "Els independentistes es van equivocar, però la seva irresponsabilitat ha estat la falta de respecte al que va votar el poble català, i la seva deixadesa ha estat el principal combustible del procés", ha dit Puente als diputats del PP.

Sumar també furga en la solitud i defensa l'amnistia

Per part de Sumar, ha comparegut la portaveu Marta Lois, que ha coincidit en la diagnosi del PSOE sobre quin és l'estat de solitud del PP i de Feijóo: "Ens dirà que no és president per no cedir, però no és cert, ho és perquè la seva aliança amb l'extrema dreta el separa del país real que vol representar", li ha etzibat. La portaveu, que és gallega, ha fet la seva intervenció en castellà gairebé en tota la seva totalitat, i ha deixat el gallec per a unes quantes frases puntuals.
 

La portaveu de Sumar, Marta Lois, aquest dimarts al Congrés. Foto: Carlos Luján / EP


"La dreta creu que l'única manera de dominar Espanya és incendiar Catalunya, ho fan des de fa un segle, amb l'Estatut", ha comentat Lois sobre el conflicte polític. En la seva intervenció també ha defensat l'amnistia, que ha descrit com "un pas més" després dels indults per avançar cap a una situació dialogada per al conflicte polític de Catalunya, i una oportunitat "per passar pàgina".

Així mateix, ha negat que l'amnistia sigui per satisfer unes "elits", si no que beneficiaria centenars de "persones anònimes". "Vostès no estan en contra d'una hipotètica llei d'amnistia, estan en contra de tot allò que pugui evitar que arribin al poder", ha afegit. Davant de les crides del PP a la por perquè l'amnistia podria trencarEspanya, la portaveu de Sumar ha assegurat que si una cosa s'està "descomponent", aquesta és la dreta. 

Les intervencions per part del grup plurinacional no les ha copsat únicament Lois. De fet, han intervingut fins a tres portaveus, cap d'ells d'Unides Podem, partit que demana més representació en el si del projecte encapçalat per Yolanda Díaz. Així doncs, ha pres la paraula també el diputat Enrique Santiago, secretari general del PCE, que ha incidit en el passat del PP amb els indults i l'amnistia. "Aznar va indultar a 15 membres de Terra Lliure i Rajoy va oferir amnistia per baixar la tensió a Catalunya", ha recordat. "El PP no té gaire autoritat per a donar-nos lliçons de democràcia o constitucionalisme. El PP va ser fundat per 7 ministres de la dictadura franquista. Vostès són l'anomalia democràtica", ha afegit. 

L'última de Sumar en intervenir ha estat la diputada dels comuns Aina Vidal, que fent la seva intervenció principalment en castellà i parcialment en català, ha acusat Feijóo de fer "il·lusionisme". "Vol fer creure que vostès van guanyar les eleccions. Això mai va passar. Vostè va quedar primer en vots, això és una veritat. Però en el parlamentarisme, llegeixin bé la Constitució, guanya qui pot formar govern", ha recordat. També, com han fet els ponents que l'han precedit -i especialment Puente, del PSOE- ha acusat el PP d'haver "incendiat" Catalunya amb la impugnació de l'Estatut: "Vostès van començar el conflicte". 
 

Feijóo, aïllat amb Vox

Feijóo, en el seu discurs el migdia, ha centrat totes les forces a censurar els pactes de Sánchez amb l'independentisme, s'ha erigit en el "president de fiar", que no acceptarà mai una amnistia ni un referèndum. També ha assegurat, malgrat no poder-ho demostrar, que té al seu abast els vots "necessaris" per ser cap de l'executiu, en referència al PNB i Junts, però que no els ha acceptat perquè no vol "pagar el preu" que li demanen per ser-ho. El candidat conservador ha dedicat paraules d'agraïment cap a Vox, partit que ha descrit d'"unitari", i formació que precisament ha aïllat als populars, que per acostar-se als ultres, s'han tancat moltes altres portes.

El debat s'allarga fins divendres

El seu discurs, que ha començat a les 12:00 del migdia, s'ha allargat unes dues hores, mentre que el torn de la resta de partits, de major a menor, se celebra entre la tarda del dimarts i el matí del dimecres. Serà llavors quan es durà a terme la primera votació. Feijóo necessita majoria absoluta, de 176 diputats, i en cas de no tenir els vots, com es preveu, la presidenta del Congrés convocarà una nova votació 48 hores després, el divendres.

En aquest segon debat, Feijóo disposarà de 10 minuts de nou per demanar el suport de la cambra baixa, i cada grup tindrà 5 minuts per a la rèplica. La votació tornarà a ser pública i per crida, i llavors caldrà una majoria simple -més vots a favor que en contra- per a ser investit, una situació que a hores d'ara tampoc té garantida. Si la investidura, com és més que probable, no tira endavant, el rellotge electoral s'activarà. Des de la primera votació -26 de setembre- només poden passar dos mesos per investir un altre candidat, és a dir, el 26 de novembre. Si llavors tampoc hi ha un candidat alternatiu que obtingui majoria, es convocarien automàticament eleccions per a 54 dies després, és a dir, el 14 de gener.

De totes maneres, mentre aquesta setmana al Congrés Feijóo es tira al buit -amb el risc d'estimbar-se- tant ERC com Junts tenen en marxa negociacions amb el PSOE i Sumar, unes trobades que es mantenen amb discreció i que segons els republicans, ja porten incorporats intercanvis de documents sobre aspectes tècnics de l'amnistia.