Els clams d'«independència» i «sí se puede» conflueixen a Sant Boi

Oriol Junqueras, Anna Gabriel i Albano Dante Fachin s’apleguen en un acte de commemoració de la primera Diada legalitzada on també s’evidencien les diferències entre ERC, Podem i la CUP | Els clams han conviscut de manera cordial però mantenint les distàncies

Anna Gabriel, durant l'acte de commemoració de la Diada de 1976 a Sant Boi
Anna Gabriel, durant l'acte de commemoració de la Diada de 1976 a Sant Boi | Adrià Costa
09 de setembre del 2016
Actualitzat el 10 de setembre a les 9:53h
Els crits d'"independència" i "sí se puede" han confluït a Sant Boi de Llobregat. Ho han fet de manera cordial però mantenint les distàncies. Anna Gabriel s’ha referit a Oriol Junqueras com a “senyor Junqueras” i durant la intervenció d’Albano Dante Fachin, de Podem, quan parlava d’una Espanya plurinacional, algú entre el públic ha cridat “Primer, la independència!”, sent contestat per un “sí se puede”. Ha estat un instant tan sols, però que ha plasmat les diferències entre el públic congregat.

El plat fort de l’acte han estat les intervencions dels dirigents polítics. Anna Gabriel, diputada de la CUP, ha recordat Jordi Carbonell, “que deia que no volem reformes, volem ruptures”. “A alguns -ha dit- la prudència els va fer traïdors”. Gabriel ha defensat el referèndum vinculant per arribar a la independència i ha dit ben fort que “no es pot ser d’esquerres i no voler que el poble decideixi”. Ha assegurat rotundament que “no tenim al cap un govern tripartit”, perquè “tenim l’horitzó de poder-ho canviar tot”. No ha deixat canya dreta. Gabriel ha criticat el reformisme de la socialdemocràcia i també algunes mesures de l’actual govern català, com les subvencions a les escoles d’elit, Ha al·ludit al “sindicalisme claudicant” i a la necessitat de fer totes les vagues generals que calguin, després de carregar contra la transició en bloc. Ha acabat cridant “Visca la terra i la classe treballadora”, i tot seguit ha presentat el president d’ERC: “I ara, el senyor Junqueras”. 

Junqueras ha agraït la presentació de “la senyora Gabriel” i, en una intervenció molt breu, ha proclamat que “posarem el futur de la gent en mans de la gent i mai no demanarem permís” per decidir el que Catalunya voldrà ser. “Tot és possible i està en les nostres mans”, ha clamat el líder republicà, per acabar amb un “fins a la victòria”. 

Albano Dante Fachin, líder de Podem Catalunya, ha assegurat que són moments de procés constituent i de decidir el nostre futur, però no seguint fulls de ruta que a vegades semblen elaborats, ha dit, per preservar privilegis.  Ha etzibat contra el neoliberalisme, “que s’obre pas al Parlament de Catalunya amb una facilitat que fa por”.
 

Albano Dante Fachin, de Podem, a l'acte commemoratiu de la Diada a Sant Boi Foto: Adrià Costa


Una plaça de confluències 

La plaça de Catalunya de Sant Boi de Llobregat ha acollit avui l'acte conjunt d'ERC, la CUP i Podem per commemorar el quarantè aniversari de la primera celebració legal de l'Onze de Setembre després de la mort de Franco. Abans de començar, s’han escoltat cançons de compromís per escalfar l’ambient. Sons de solidaritat republicana per aplegar independentistes d’esquerra i podemistes. El Canto a la libertad de Labordeta ha sonat després del Què vol aquesta gent que truca de matinada de Maria del Mar Bonet. Solidaritat republicana al Baix Llobregat. 

A banda dels líders polítics de l'esquerra, han parlat els màxims dirigents dels sindicals CCOO, UGT, COS i Intersindical-CSC. El lema que ha convocat a l'acte ha estat la coneguda frase de Jordi Carbonell, un dels tres oradors aquell 11 de setembre de 1976: "Que la prudència no ens faci traïdors". Una frase que era tot una declaració de principis -i també un advertiment- en vigílies dels pactes de la transició. Carbonell, mort recentment, ha estat el gran absent de la commemoració, però el seu crit ha ressonat per tota la plaça al llarg de l'acte.

L'acte d'avui ha generat tensió en el si de Junts pel Sí. La coordinadora del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, va explicitar el malestar de la formació per l'exclusió al PDC i va apel·lar a la unitat de tot l'independentisme. Segons Pascal, l'organització de l'acte de Sant Boi duia flaires de tripartit.
 

Els protagonistes polítics de l'acte, Anna Gabriel, Albano Dante Fachin i Oriol Junqueras Foto: Adrià Costa

 

Una estelada, a l'acte commemoratiu de la Diada de 1976 Foto: Adrià Costa

 

Oriol Junqueras, durant l'acte Foto: Adrià Costa