Els empresaris reclamen al Govern que actuï «sense complexos» davant els aldarulls

Més de 300 entitats, amb Foment, Pimec i el Cercle d'Economia al davant, reclamen formar un nou govern "sense dilacions"

Antoni Cañete, president de Pimec, en la seva intervenció en l'acte empresarial.
Antoni Cañete, president de Pimec, en la seva intervenció en l'acte empresarial. | Carles Baglietto
04 de març del 2021
Actualitzat a les 17:49h
Els empresaris reclamen a les autoritats que exerceixin l'autoritat "sense complexos" per recuperar "la convivència i la pau en els nostres carrers" després dels aldarulls produïts els darrers dies arran de la detenció de Pablo Hasél. Ho han dit en el transcurs d'un acte celebrat a l'estació del Nord de Barcelona en què s'ha llegit el manifest "Ja n'hi ha prou, centrem-nos en la recuperació". 

Prop de 300 entitats econòmiques, liderades per les patronals Foment del Treball i Pimec, i amb el suport explícit del Cercle d'Economia i d'un seguit d'associacions i gremis de tots els sectors productius, han demanat al Govern, tots els partits i el Parlament quan es constitueixi que "donin el màxim suport als cossos de seguretat" i, "en especial, als Mossos d'Esquadra". També exigeixen "formar el nou govern sense dilacions: un govern estable, cohesionat i actiu que tingui com a objectiu principal la recuperació econòmica de la crisi provocada per la pandèmia".

Els empresaris afirmen respectar "l'exercici dels drets fonamentals de reunió i manifestació", però exercits "de manera cívica i pacífica" i "respectant la llibertat, la seguretat i els béns de tothom". Manifesten una "enorme preocupació pels aldarulls, actes de violència, destrosses de béns públics o privats i els saquejos que s'han produït i es continuen fent arreu del país". 

En el manifest llegit també es requereix al govern espanyol que segueixi l'exemple de la resta de països de la UE i "concedeixi de forma immediata ajuts directes realistes per a les empreses, autònoms i sectors més afectats per la pandèmia", per preservar l'activitat econòmica, els llocs de treball i la cohesió.  

Les patronals i els gremis han proposat la subscripció d'un "Pacte de país" per a "la recuperació cívica, econòmica i social de Catalunya, un pacte entre forces polítiques, administracions i entitats del teixit civil.  
 
En al lectura del manifest hi han participat un seguit de representants dels diversos gremis i entitats presents. El nou president de Pimec, Antoni Cañete, ha estat el primer orador. Ha tancat l'acte el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que ha afirmat que "la societat civil organitzada no és un contrapoder, és el veritable poder que democràticament i a través del vot deleguem en el Parlament i el Govern". "No ens frenin", ha afegit.

El líder de Foment ha demanat al nou Govern que prioritzi "aixecar l'economia i tornar a crear ocupació" i els ha convidat a "recuperar la lleialtat institucional" i donar "exemple de diàleg i pacte i no de l'excessiva confrontació d'aquests darrers temps".