Els Mossos justifiquen les càrregues per la presència de radicals: «Si no hi ha violència, no actuem»

El director general del cos nega improvisació i assegura que la policia catalana va desplegar gairebé 90 equips d'ordre públic amb previsió dels esdeveniments

Actuació de la BRIMO a l'entrada del Parlament
Actuació de la BRIMO a l'entrada del Parlament | Adrià Costa
02 d'octubre de 2018, 11:11
Actualitzat: 18:59h
"Si no hi ha una actuació violenta, la policia no actua". Amb aquestes paraules ha defensat, el director general dels Mossos d'Esquadra, Andreu Joan Martínez, l'actuació del cos policial català d'aquest passat dilluns 1 d'octubre. Martínez ha justificat que les càrregues policials que es van viure davant del Parlament de Catalunya i a Via Laietana de Barcelona van ser conseqüència dels actes de "grups radicals que buscaven clarmaent la confrontació". 

"No oblidem que s'han patit agressions, s'han llançat pedres, llaunes i objectes", ha precisat el director general, que ha posat sobre la taula la diferència entre el resultat de la mobilització d'aquest dilluns i les convocades per entitat sobiranistes durant l'últim any: "L'actuació d'aquests grups, que insisteixo que no representen el que hem viscut com a país des de l'1-O, generen modificacions i modulacions dels nostres operatius en funció de la situació concreta". 

En qualsevol cas, ha dit, desmarca les "accions violentes" dels convocants -també dels CDR-, i ha recordat que va ser quan els organitzadors van desconvocar les mobilitzacions, quan la situació "es va alterar" i van aparèixer actituds "d'excés i confrontació" de persones que buscaven accedir al Parlament de Catalunya. 

Segons Martínez, va ser davant de tots aquests fets i quan es van "esgotar totes les vies d'intermediació i mediació" quan es va decidir actuar amb l'objectiu, diu, de "restituir la situació". En aquest sentit, ha defensat que els dispositius van estar absolutament planificats -tant els de Girona com Barcelona-, malgrat que per primera vegada després de molts anys els manifestants van arribar a les portes del Parlament i, conjuntament amb els agents d'ordre públic, també van intervenir efectius de seguretat ciutadana.

Els sindicats i altres cossos veuen improvisació

La sensació general, però, és que l'operatiu desplegat va tenir aires d'improvisació, sobretot quan els agents van replegar-se al Parlament, es van desplegar unitats que no són les habituals en aquests casos i no es van tancar prèviament les portes del Parc de la Ciutadella. Els sindicats de Mossos han criticat la falta de previsió del dispositiu, i fins i tot fonts policials d'altres cossos han constatat que mancaven agents al Parlament.

El sindicat majoritari dels Mossos, el SAP-Fepol, ha criticat que els agents de seguretat ciutadana –les patrulles que habitualment al carrer- estan realitzant tasques d'ordre públic "per la falta d'efectius, sense tenir ni la formació ni els materials adequats, posant en risc la seva seguretat". "Com és possible que ningú preveiés el que podia passar avui?", s'han preguntat, a més de condemnar els actes violents davant el Parlament i fer una crida a la responsabilitat en un comunicat.

Respecte d'això, el director general ha sentenciat que no es tenia "en absolut desatesa la ciutat de Barcelona", sinó que s'havia pactat que la manifestació arribés a les portes de la cambra catalana, tot i que el gir de guió de grups violents va fer-ne canviar els termes. Així mateix, ha explicat que es van mobilitzar 90 equips d'ordre públic, molts més dels que hi ha habitualment en un partit conflictius de la Champions.

Un total de 43 persones ferides

Arran de les càrregues, 43 persones van resultar ferides en les protestes que es van produir -i que ja estava prevista- davant de la cambra catalana, de la Prefectura de la policia espanyola i també a Girona, on es va ruixar la policia catalana amb pintura de colors. Segons detalla el SEM, la majoria d'atesos, una trentena, van ser agents dels Mossos. Totes les assistències van ser de caràcter lleu i sense cap trasllat a centre sanitari. 

La policia catalana va disparar salves i va carregar per dispersar els manifestants, que van respondre amb pots de pintura i llaunes contra els agents, tirant també tanques de protecció. Especialment tensa va ser la situació al Parlament, on els concentrats van intentar entrar a l'edifici. Els agents van tancar-se a dins per després sortir en columna amb l'objectiu de desallotjar el Parc de la Ciutadella. També va haver corredisses posteriors a l'Arc del Triomf i en diversos carrers de Barcelona. Els agents van etzibar cops de porra i van perseguir a desenes de persones, tant a peu com a dalt de les furgonetes BRIMO.

Arran d'aquests fets, han precisat, no es van produir detencions, tot i que s'han obert diligències pels casos de Barcelona i Girona i no es descarten retencions en els propers dies. 

Dimissions i responsabilitats

Durant la manifestació d'aquest dilluns, les entitats van reclamar la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, per les càrregues vistes des de dissabte i, aquest dilluns, també la dels presidents de la Generalitat, Quim Torra, i del Parlament, Roger Torrent. Les crítiques a l'operatiu policial i la sensació d'improvisació sobre aquest, però, també ha plantejat preguntes sobre si seria necessària alguna dimissió orgànica dins del cos. "En referència a allò que està en el marc de les meves responsabilitats, no", ha sentenciat el director general dels Mossos. No obstant això, ha recordat que el seu càrrec està a mans del conseller.