Enxampen un grapat de jutges discutint sobre l'amnistia en un xat corporatiu intern

Un magistrat del TSJ de Castella-la Manxa envia una guia per esquivar l’amnistia i els altres li agraeixen però molt pocs ho critiquen

Manifestació de jutges contra l'amnistia
Manifestació de jutges contra l'amnistia | Europa Press
Redacció
08 d'abril del 2024

Les reaccions del món judicial espanyol a la llei d'amnistia segueixen sent d'un rebuig pràcticament total. Aquest dilluns, una informació del diari Ara ha revelat que un correu corporatiu de jutges ha estat una veritable olla d'opinions polítiques i jurídiques al voltant de la futura legislació. Els missatges sorgeixen de l'espai intern del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i majoritàriament es posicionen en contra de l'amnistia.

Fins i tot donen suport a la "guia pràctica i actualitzada" presentada pel magistrat Jaime Lozano, que permetria esquivar aplicar l'amnistia. Aquest document va ser enviat en el mateix xat on la gran majoria de magistrats acaben opinant, discutint i valorant una llei que encara no ha entrat en vigor. En concret, un text de 127 pàgines pel “plantejament de qüestions d’inconstitucionalitat i prejudicials europees sobre la llei d’amnistia”.

Els missatges dels jutges

Un jutge d’Oriola va dir que "aquesta llei no té com a finalitat la convivència i la concòrdia; és només per mantenir una persona en el poder". "Abans indultar era un atemptat i ara indultar polítics, eliminar delictes i rebaixar penes per a ells i els seus sequaços, i fer una amnistia a mesura d’un covard és la mar de democràtic, sota unes justificacions que tots sabem que són mentides, dites a més pels mateixos que ens insulten i ataquen", afegeix un altre membre de la carrera judicial de Cadis.

"Penso estar al costat dels meus companys quan els linxin com a gossos per complir la seva funció i fer la seva feina, encara que estic segura que altres s’amagaran darrere la fal·làcia argumental de no posar-nos en assumptes polítics", assegura un jutge del mercantil de Còrdova. També hi ha missatges que titllen de "pamflet" la guia del magistrat i l’acusen d’interferir en la tasca dels jutges i d’actuar políticament.

"Aquest fil és del tot improcedent, atempta contra la independència dels jutges i pretén posicionar políticament als membres de la carrera judicial. Ni som una corporació política ni ens correspon jutjar, com a col·lectiu, les lleis que emanen del Parlament. El document no és més que una interferència a la nostra feina", defensa un magistrat d'Almeria i membre de l’associació Jutges per la Democràcia (JpD).

Un jutge d’instrucció de Gijón s’hi afegeix: "A mi, opinions sobre el fons al marge, el que em sorprèn és que es facin aquestes propostes i, alhora, es pretengui actuar des d’una suposada absència de política. Sort que els activistes eren uns altres". Alguns demanen que no se’ls enviïn documents com la guia sobre la llei d’amnistia i lamenten que s’utilitzi el xat corporatiu del CGPJ amb aquesta finalitat.

Alguns rebutgen les crítiques

"Crec que s’ha de deixar d’usar aquest correu corporatiu per a aquesta classe d’activisme o per a qualsevol d’altre tipus. Convido qui tingui inquietuds polítiques a expressar les seves opinions en fòrums aliens a la nostra professió i a mantenir un grau de prudència suficient per preservar la confiança de la ciutadania en la nostra independència i en el nostre sotmetiment a l’imperi de la llei”, diu el membre de Jutges per la Democràcia.

"Estaria molt bé que deixessin d’intoxicar i de posar-nos a tots els jutges en una posició en què no hem d’estar, que és mantenint posicions polítiques", es queixa una jutgessa de Valladolid. I un altre magistrat d'Alacant afegeix: "El correu corporatiu no és per remetre indiscriminadament i sota l'aparença d'una eina de treball el que és un pamflet per donar altaveu a unes opinions molt discutibles, tant per la forma com pel fet que provinguin de nosaltres i sobre una llei que està en tràmit al Congrés".

Arxivat a