ERC assegura que ja «s’està negociant» el referèndum amb el PSOE i que serà «perfectament legal»

Comín celebra que altres forces polítiques "s'incorporin a la dinàmica de Junts" i recalca que des de la seva formació també tenen l'opció damunt la taula

El catedràtic Joan Queralt, en un acte de campanya d'ERC
El catedràtic Joan Queralt, en un acte de campanya d'ERC | Marc Puig / ERC
01 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:04h

El senador d’ERC Joan Queralt ha assegurat aquest dissabte que ja “s’està negociant” el referèndum amb el govern espanyol, i ha pronosticat que serà “perfectament legal”. En una entrevista al programa Via Lliure de Rac1, Queralt ha assegurat que s’està negociant “amb qui s’ha de negociar” i que les converses “van molt a poc a poc”, però que “la pressió hi és”.

El republicà ha afirmat que no es tracta d'un acord que estarà llest "per a demà mateix" i ha volgut recordar que l’amnistia ha trigat anys”. Queralt ha assenyalat, amb tot, que la "lliçó" és que, "quan es fa política, les coses tiren endavant, quan es fan a la brava, les coses no surten”.

Junts critica que es facin "transmissions en directe" de les converses, però recalca que ells també negocien el referèndum 

Per la banda de Junts, però, han criticat que es faci una "retransmissió en directe" de les converses amb la Moncloa. Així s'ha expressat el candidat del partit a les eleccions europees del pròxim 9-J, Toni Comín, que també ha recalcat que la seva formació ha mantingut reunions "cada mes" amb el PSOE i amb "mediació internacional", tal com estableix l'acord signat entre ambdues parts en el marc de la investidura del president espanyol, Pedro Sánchez. "Els àmbits de negociació són dos: millores estructurals per a l'autogovern i la resolució democràtica del conflicte polític, en què nosaltres proposem un referèndum acordat", ha afirmat des de Brussel·les, Bèlgica. 

En un acte celebrat a la capital belga, el candidat de Junts a Europa s'està complint amb les "condicions" i la "periodicitat" que dicta l'acord. A més a més, en ser preguntat per l'anunci fet pel senador d'ERC Joan Queralt sobre la negociació d'un referèndum amb l'Estat, Comín ha dit que "celebra" que altres forces polítiques "s'incorporin a la dinàmica de Junts". Tanmateix, ha fet valdre que la formació de l'expresident Carles Puigdemont manté converses "absolutament discretes", que és, precisament, un dels compromisos del pacte. "Respectem que altres forces encarreguin als seus senadors aquestes retransmissions en directe", ha subratllat.

Després que aquest passat divendres Comín alertés de les conseqüències per a l'estabilitat de la legislatura espanyola si el PSC no permet la investidura de Puigdemont com a president de la Generalitat, Comín ha reiterat aquest dissabte que, tot i que "no hi ha cap clàusula" en el pacte entre ambdues parts que va permetre investir Sánchez, "el que és coherent i conseqüent amb l'acord és facilitar la investidura". Comín ha conclòs així el seu missatge als socialistes: "Des del meu punt de vista, per part del PSOE seria molt intel·ligent ser coherent amb el pacte".