Junts avisa Sánchez que la legislatura espanyola perillarà si no investeix Puigdemont

Toni Comín, candidat a les eleccions europees, assenyala que el més "coherent" per resoldre el conflicte és que els socialistes facilitin la tria del líder a l'exili

Toni Comín, Junts
Toni Comín, Junts
31 de maig del 2024
Actualitzat a les 12:57h

Missatge de fons de Toni Comín, candidat de Junts a les eleccions europees, en direcció al PSOE. En una roda de premsa organitzada per l'Agència EFE a Brussel·les, Comín ha indicat que el més "coherent" per resoldre el conflicte amb l'Estat és que els socialistes investeixin Carles Puigdemont tot i haver quedat per darrere de Salvador Illa el 12-M. "Entenem que el que hauria de fer el PSOE si volen que l'acord prosperi és facilitar la investidura", ha indicat el candidat a Europa, en referència a l'acord signat a Brussel·les entre Junts i els socialistes que va permetre la tria de Pedro Sánchez a Madrid. Per tant, per primera vegada es vincula l'estabilitat al Congrés amb la tria de Puigdemont.

De moment, l'expresident de la Generalitat només compta amb els 35 escons que va obtenir a les eleccions, perquè per ara no hi ha hagut cap acord amb ERC ni per la mesa del Parlament -que es constitueix el 10 de juny, l'endemà de les eleccions europees- i tampoc per la investidura. El pla sí que passa per, si cal, oferir la presidència de la cambra als republicans per facilitar que Puigdemont pugui presentar-se -presencialment, perquè el retorn es preveu per finals de juny- al primer debat, encara que sigui fallit. Illa, per ara, compta amb els 42 diputats obtinguts als comicis, i es pressuposa que els sis representants dels comuns també li faran costat quan arribi el moment.

En un altre dels missatges del matí, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha assenyalat que "de moment" no investiran el candidat socialista, i ha apuntat que no els fa "por" una repetició electoral, malgrat que Pere Aragonès ja ha dit que es retira de la primera fila i que Oriol Junqueras té el futur en mans de l'aplicació de l'amnistia per part del Tribunal Suprem. La data límit per escollir nou president de la Generalitat és el 25 d'agost, moment en el qual es compliran els dos mesos del primer debat d'investidura. Si a finals d'agost encara no hi ha president, es procedirà a una repetició electoral de resultat incert. Les negociacions entre tots els actors encara es troben tendres.