La proposta de finançament singular treballada durant el Govern de Pere Aragonès i cristal·litzada en el pacte d'investidura de Salvador Illa ha esdevingut aquesta setmana, en el debat de política general del Parlament, el nexe entre el PSC, ERC i els comuns. Amb el vistiplau de la cambra per impulsar l'acord, però amb el vot contrari de Junts, els republicans han aprofitat el consens per fer valdre i aprofundir amb la seva proposta, amb una crida cap als de Carles Puigdemont. "Sabem que compartim objectiu, s'han de sumar al consens per no desaprofitar l'oportunitat", ha llançat la portaveu parlamentària, Marta Vilalta.
Les declaracions de la portaveu s'han produït en un acte d'ERC per reivindicar el finançament al centre cívic Convent de Sant Agustí de Barcelona, amb la participació de Marta Espasa, secretària d'Hisenda entre 2018 i 2024; Núria Bosch, catedràtica d'economia pública de la UB; Sara Bailac, líder d'ERC al Senat; i el secretari de coordinació sectorial i política econòmica d'ERC, Jordi Castellana. En un primer moment estava prevista la participació de l'exconsellera d'Economia, Natàlia Mas, encarregada de la proposta de finançament, però no ha pogut assistir per motius de força major. Entre els convidats, agents socials i econòmics com les Comissions Obreres o La Intersindical.
Vilalta, encarregada de cloure l'acte amb el discurs més polític, ha lamentat que durant la setmana Junts s'hagi mantingut "al marge". "Ens dol, perquè ells també defensen aquest model, ells també ho han batallat, han de ser-hi en aquest consens. Ens dol que no es moguin de la trinxera comuna per quedar-se en la trinxera partidista", ha insistit la portaveu. Al Parlament, aquesta setmana s'han aprovat tres propostes del PSC, ERC i comuns sobre el finançament sense els vots dels juntaires. Els de Puigdemont en van plantejar una de pròpia, que parlava explícitament de "concert econòmic" fora de la LOFCA. No va aconseguir prou suports per reeixir, però sí que va rebre el suport d'ERC.
La implicació de Junts en la proposta del finançament singular pactada entre ERC i el PSC és imprescindible perquè avanci al Congrés dels Diputats. Només amb els vots dels de Puigdemont, existirà la majoria necessària -la de la investidura de Pedro Sánchez- per impulsar els canvis normatius.
Més enllà de les crides a Junts, Vilalta també ha aprofitat per agrair la feina de la conselleria d'Economia en l'última legislatura, i, en especial, l'actitud de Pere Aragonès, que ha assegurat que de la proposta del finançament en va fer una "obsessió" perquè fos possible. "Ens ha donat aquesta oportunitat", ha remarcat.
El finançament per l'estat del benestar
Més enllà de la declaració política, l'explicació que havia de fer la consellera Mas en el transcurs de l'acte l'ha defensat Castellana, que ha remarcat com el nou model marcarà el futur del país i dels serveis públics perquè a hores d'ara, Catalunya té competències per gestionar-los però no els recursos necessaris. "La reivindicació del finançament singular no és etèria, es concreta molt clarament en aspectes tan fonamentals de l'estat del benestar com la salut o l'educació", ha remarcat.
Bosch, per la seva banda, ha fet un repàs de les mancances de l'actual model, com ara la manca d'autonomia financera de les comunitats autònomes o la redistribució desigual. També ha recordat la falta de revisió del model des del 2009, que provoca una "manca de suficiència".
Per últim, Espasa ha estat l'encarregada d'aterrar el fons de l'acord entre ERC i el PSC per revertir l'infrafinançament crònic de Catalunya. També la seva aplicació, ja des de l'inici del 2025 amb la creació d'una comissió bilateral i després fent les modificacions legislatives necessàries.