ERC replica a la Moncloa: «Esperem que hagin après que la repressió no serveix»

Marta Vilalta insisteix que l'independentisme portarà el referèndum a la taula de diàleg malgrat el veto de l'Estat i demana "reformular" el Consell per la República

Marta Vilalta, aquest dilluns.
Marta Vilalta, aquest dilluns. | ACN
19 de juliol del 2021
Actualitzat a les 19:17h
La via del diàleg i la negociació que enarbora ERC topa amb les declaracions que arriben de la Moncloa sobre la manera de resoldre el procés català. Aquest dilluns, la nova ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha assenyalat que l'independentisme hauria d'haver après la "lliçó" i, seguint aquesta línia argumental, ha demanat aparcar la petició de celebrar un referèndum d'autodeterminació. La rèplica dels republicans, verbalitzada per la seva portaveu, Marta Vilalta, ha anat en aquesta línia: "Esperem que el govern espanyol hagi entès que la repressió no ha servit de res".

"La repressió només ha portat dolor, patiment i una escalada en el conflicte. Tenim una oportunitat per canalitzar-lo en la mesa de negociació", ha apuntat Vilalta, que també ha defensar l'amnistia davant la petició de Rodríguez de poder jutjar els exiliats. "No es pot ser jutjat per un delicte que no existeix", ha apuntat la portaveu d'ERC. "Hem de reprendre la via de la política, de la paraula, de la democràcia, del diàleg i de la negociació. Esperem que sigui correspost amb una contraproposta", ha destacat, en referència a l'actitud del govern espanyol. De propostes, però, no n'hi ha cap, per ara.

Sí que n'hi poden haver a la comissió bilateral que se celebrarà el 2 d'agost a la Moncloa, amb la ministra Rodríguez i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, com a protagonistes. La Generalitat hi reclamarà el traspàs d'infraestructures claus com l'aeroport del Prat, el Port de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca, així com també la gestió de les beques i de l'ingrés mínim vital. Vilalta, això sí, ha desvinculat aquestes qüestions del dia a dia de la celebració de la taula de diàleg, que s'ha de reunir la setmana del 13 de setembre a Barcelona amb la resolució del conflicte al nucli.

"Cada cosa al seu lloc. No es pot solucionar el conflicte amb més infraestructures o inversió. Volem treballar per avançar cap a la República i solucionar el conflicte. Hem de ser a tots els espais per defensar Catalunya, es diguin taules de negociació o comissions bilaterals", ha apuntat Vilalta, que ha indicat que no hi ha cap novetat sobre la negociació dels pressupostos generals de l'Estat. Junts ha fet arribar la seva voluntat de bastir un "front comú" a Madrid amb ERC per aprofitar la "debilitat" de Pedro Sánchez, però de moment no s'ha concretat cap via conjunta.

Tampoc per reformular el Consell per la República, que celebrarà eleccions per triar l'anomenada assemblea de representants entre els dies 1 i 3 d'octubre. Vilalta ha apuntat que seria "lògic" parlar de com implantar canvis en l'organisme que lidera Carles Puigdemont des de l'exili per donar compliment a l'acord de legislatura entre ERC i Junts, que parla de reformular el Consell abans d'encabir-hi la direcció estratègica del procés. Aquesta direcció, de moment, es redueix als contactes sovintejats entre el president Pere Aragonès i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez.