Es farà la DUI si guanya el «sí»? Les visions contraposades dins del PDECat

Jordi Xuclà, coordinador dels diputats i senadors del partit a Madrid, ho descarta i puntualitza que després de l'1-O s'obre un procés constituent de sis mesos | Campuzano va assegurar ahir que l'endemà del referèndum s'obriria una "negociació" en base als resultats

27 de setembre del 2017
Actualitzat a les 12:23h

Jordi Xuclà i Carles Campuzano, en roda de premsa al PDECat Foto: ACN


La llei del referèndum és clara: el Parlament proclamarà la independència en els dos dies posteriors a la validació dels resultats de l'1-O, sempre i quan els vots favorables al "sí" siguin més que els del "no". El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va recordar-ho aquest diumenge en l'entrevista a Salvados, i així ho manté el Govern en la mesura que considera "vinculant" el resultat que surti de les urnes. Ara bé: aquesta visió no és compartida al 100% per altres dirigents del PDECat, com és el cas de Jordi Xuclà, coordinador dels diputats i senadors de la formació a Madrid.

En una entrevista a Onda Vasca aquest matí, Xuclà ha insistit que després del referèndum -en cas de victòria del "sí"- no arriba una declaració unilateral, sinó una "aplicació dels resultats". I aquesta aplicació dels resultats, ha destacat el dirigent del PDECat, és un "període màxim de sis mesos de transitorietat fins a les eleccions constituents". "Això no va d'un dia per l'altre", ha apuntat Xuclà, parafrasejant unes paraules que -segons ell- també ha pronunciat durant els últims dies Anna Gabriel, diputada de la CUP.

Carles Campuzano, cap de files dels nacionalistes al Congrés dels Diputats, va assegurar dimarts que després de l'1-O calia "començar a negociar" amb les "condicions del que els catalans" hagin decidit. "La llei del referèndum dona marge legal que permet que aquesta negociació pugui funcionar de manera adequada", va destacar el portaveu del PDECat als passadissos de la cambra catalana.  Van ser unes paraules que no van passar desapercebudes al partit. "Li van picar la cresta", resumeix un dirigent consultat.

El debat sobre la declaració unilateral anirà creixent dins l'independentisme, especialment si l'Estat impedeix físicament el referèndum. "Estarà damunt la taula", reconeixia Puigdemont diumenge. Marta Pascal, coordinadora general del PDECat, descartava aquest escenari en una entrevista a finals d'agost a NacióDigital. Membres de l'entorn de Puigdemont veuen en la DUI una opció legítima i a considerar tenint en compte el mandat del 27-S, que tot i no arribar al 50% de vots independentistes va permetre una majoria dels partits que defensen l'estat català.