
ETA està duent a terme un procés de remodelació de les seves estructures amb l'objectiu de concloure l'impàs entre la confrontació armada a l'exclusivament democràtica. Així es recull en un comunicat de la banda datat del 15 de juliol, segons informa el diari basc Gara .
En aquest comunicat informa que ja culminat "el desmantellament de les estructures logístiques i operatives derivades de la pràctica de la lluita armada" i que s'està creant una estructura tècnica i logística que tingui com a objectiu dur a terme el segellament dels dipòsits d'armes.
Per altra banda, ETA entenc que correspon a les organitzacions de l'esquerra abertzale i als seus miliants "assumir el lideratge i la responsabilitat de dirigir el procés d'alliberament en aquesta fase". Tanmateix, la banda no descarta "aportar el seu punt de vista o aportació" sense recórrer a la suplantació ni a l'apropiació de les "tasques d'altres".
Euskadi, entre "dos cicles"
Entre els principals objectius de la banda terrorista hi ha: "la tornada a casa de tots els presos i exiliats bascos, inclosos els membres d'ETA que avui viuen en clandestinitat", "el desarmament acordat i ordenat d'ETA" i la "desmilitarització d'Euskal Herria". "Amb tot això, la fase de la confrontació democràtica se superaria de forma definitiva", conclou la banda, que assenyala que el País Basc es troba ara entre "dos cicles". Segons ETA, es troba a mig camí entre el model estatal basat en la negociació, la partició i la repressió -"esgotat però encara sense tancar"- i l'escenari democràtic que tindrà com a base el respecte a la voluntat d'Euskadi.
La banda considera que impulsar aquesta "transició" és competència de tots els agents i s'ha de basar en tres pilars: "la superació de totes les conseqüències de la confrontació", "la garantia dels drets civils i polítics" i "l'acord per construir un solar democràtic en el que la materialització de qualsevol projecte polític -independència inclosa- quedi en mans de la paraula i la decisió de la ciutadania basca".