El sobiranisme municipalista aspira a reactivar-se amb una Trobada Nacional d'Electes

Els ajuntaments de Girona, Vic, Manresa, de bracet de l’Associació Municipis per la Independència, impulsen una jornada de comunió local per definir una agenda pròpia després del procés

  • D'esquerra a dreta: Marc Aloy de Manresa, Lluc Salellas de Girona, Jordi Gaseni de l'AMI i Albert Castells de Vic -

ARA A PORTADA

Publicat el 03 d’abril de 2025 a les 13:52
Actualitzat el 03 d’abril de 2025 a les 14:00

El sobiranisme busca reactivar-se des de baix. Els Ajuntaments de Girona, Vic i Manresa han presentat aquest dijous una iniciativa conjunta que busca recuperar la comunió independentista a escala municipal. Els tres consistoris, juntament amb l’Associació de Municipis per a la Independència, han presentat la Trobada Nacional d’Electes Locals, una jornada inèdita que tindrà lloc el 31 de maig i que servirà per firmar l’Acord Municipalista Catalunya 2025.

L’objectiu de la Trobada i l’Acord és renovar el compromís municipal amb el país i reflexionar sobre qüestions del dia a dia dels Ajuntaments: “Hi ha dos elements claus: un és l’autodeterminació i com afrontem l’estratègia des dels municipis; i l’altre, és el que és cabdal del dia a dia dels municipis, on sovint veiem moltes limitacions i entenem que podríem anar més enllà”, ha dit l’alcalde de Girona de la CUP, Lluc Salellas, en una conferència de premsa aquest dijous a l’ajuntament gironí. 

Sobre el repte sobirà, la voluntat és que la iniciativa serveixi per “tornar a trobar” els electes locals que comparteixen “l’anhel nacional d’una Catalunya independent”. “Catalunya viu un moment històric, una cruïlla de camins entre preservar la nació o dissoldre’ns en un estat espanyol que ens vol així”, ha assegurat l’alcalde de Vic de Junts, Albert Castells. “En un moment en què vivim una certa desorientació del moviment independentista, hem de recordar que el gruix d’electes independentistes d’aquest país continua sent la gran majoria. Hi ha una base i un substrat als municipis importantíssim”, ha comentat l’alcalde de Manresa d’ERC, Marc Aloy

Reptes municipals i un acord conjunt

A diferència d’altres moments del procés independentista, la convocatòria que han llençat els tres Ajuntaments catalans i l’AMI recull també la necessitat de debatre i afrontar reptes quotidians i de gestió municipal. “Tenim molts reptes per afrontar: les polítiques d’habitatge, la sobirania energètica, la sobirania alimentària, la gestió del repte migratori o la llengua com a eina fonamental de cohesió social. Els reptes que tenen els 942 municipis del país s’assemblen molt. Independentment del color polític al qual formem part, els alcaldes som capaços d’entendre’ns”, ha assenyalat Aloy. 

La Trobada Nacional d’Electes Locals debatrà, doncs, aquests dos vessants amb la jornada que se celebrarà el dissabte 31 de maig al Palau de Congressos de Girona i que comptarà amb taules de debat. L’acte també comptarà amb la lectura de l’Acord Municipalista de Catalunya, el qual es concretarà els pròxims mesos i s’estendrà perquè sigui aprovat als consistoris. 

Sense lloc per a Aliança Catalana

La convocatòria per a la Trobada Nacional es farà a través de cartes que els impulsors enviaran a càrrecs electes del món municipal de tot el país. L’AMI, però, deixa clar que hi haurà límits i que no acceptarà la presència de formacions d’extrema dreta com Aliança Catalana: “Tenim clar que no volem ningú que promogui odis. Tampoc volem gent que no vulgui ser-hi. En alguns casos, càrrecs d’algunes formacions, ja han dit que no volen saber res de l’AMI. Nosaltres tampoc”, ha assegurat el president de l’associació catalana, Jordi Gaseni

Durant la presentació de la Trobada Nacional, els tres ajuntaments impulsors han recordat i posat en valor esdeveniments passats nascuts des del món municipal com són les consultes populars d'Arenys de Munt del 2009, la consulta del 9N del 2014 i el Referèndum de l'1 d'octubre del 2017.