Feijóo acusa Sánchez d'una operació de «corrupció política» per mantenir-se al poder

El líder del PP diu que el candidat a la presidència ha "comprat" els vots de Junts i ERC, i defineix els pactes amb l'independentisme com una "humiliació" per a Espanya

Alberto Núñez Feijóo, durant la seva intervenció en el debat d'investidura de Sánchez
Alberto Núñez Feijóo, durant la seva intervenció en el debat d'investidura de Sánchez | Frederic Esteve
Lluís Girona / Bernat Surroca
15 de novembre del 2023
Actualitzat a les 17:39h
L'"Espanya silenciosa", la que fa dies que es manifesta a Ferraz o en resposta a les convocatòries del PP i Vox en contra de l'amnistia i els pactes del PSOE amb els independentistes, ja té portaveu: Alberto Núñez Feijóo. El dirigent conservador s'ha erigit aquest dimecres en el líder de l'oposició, no només a Pedro Sánchez, sinó també a les concessions que els socialistes han fet a l'independentisme en forma de pactes en les darreres setmanes. En un discurs dur contra el candidat del PSOE, Feijóo ha dit que la investidura neix d'un "frau", perquè el que es vota aquest dimecres al Congrés no es va votar a les urnes, en referència a l'amnistia. Feijóo ha acusat Sánchez a dur a terme un "exercici de corrupció política" en la investidura. "Prendre decisions contra l'interès general a canvi de beneficis personals no té un altre nom", ha remarcat.

El líder del PP ha dit que Sánchez i el PSOE "humilien" els espanyols, i ha anat més enllà quan ha assegurat que "Sánchez ha comprat el suport" dels independentistes. "Ningú ha fet més per l'independentisme que Sánchez, ni ERC ni Junts havien arribat tan lluny", ha afirmat, enmig d'aplaudiments de la bancada del PP. En aquest sentit, ha retret a Sánchez que hagi dit que l'aplicació del 155 va ser "venjança", i ha dit que els pactes del PSOE trenquen la convivència a Espanya. "Tot allò que Sánchez dona als independentistes és a canvi de res per a la resta d'espanyols", ha afirmat.

Tot el discurs de Feijóo ha anat enfocat a criticar les incoherències de Sánchez i l'amnistia pactada entre el PSOE i els independentistes. El líder del PP no ha parat de llançar atacs a Sánchez. Per començar, perquè no la portava al seu programa electoral. Davant dels pactes amb ERC, Junts i Bildu, Feijóo ha assegurat que hi haurà una "majoria" d'espanyols que "no es resignen". "No tindran l'Espanya silenciosa i resignada, l'escoltaran a les places i a les institucions, i per part de la immensa majoria de la societat civil", ha refermat.


Feijóo ha entonat el "no" a tot: "No a l'amnistia, no a ignorar les víctimes del separatisme, no a esborrar delictes de corrupció i terrorisme, no a mediadors internacionals, no a cessions pagades amb 100.000 milions d'euros, no a Bildu, no a donar l'esquena a més de la meitat dels espanyols, no a una democràcia retallada i no a la mentida, no a Pedro Sánchez i sí a una nació de ciutadans lliures i iguals", ha ressaltat."No en el nostre nom; no estem disposats a sotmetre la nostra democràcia als capricis d'unes elits polítiques insolidàries i excloents", ha dit Feijóo.
 

"A vostè, la història no l'amnistiarà"

Si Pedro Sánchez ha justificat l'amnistia com una eina per enfortir la convivència, Feijóo ha fet tot el contrari. Segons el líder del PP, la llei del perdó "no millora la convivència", sinó que "divideix Espanya en dos". El popular ha insistit que, amb totes les cartes sobre la taula, és a dir, amb l'amnistia, els espanyols no farien costat a Sánchez, i és per això que els socialistes s'aferren a la investidura. "Sense la investidura vostès no serien res, ha perdut el poc crèdit que li quedava", ha afirmat. Feijóo ha pronosticat que de la presidència de Sánchez només en quedarà el retorn de Puigdemont amb impunitat.

"A vostè, la història no l'amnistiarà", ha reblat. Feijóo ha dit que el discurs de Sánchez ha estat un "deliri" i ha assegurat que el PP no abandonarà "la majoria constitucional" d'Espanya. "No necessito amagar-me, jo puc mirar a la cara als espanyols perquè mai he abusat de la seva confiança", ha afirmat, i ha repassat totes aquelles declaracions de Sánchez que no s'han complert, com ara quan assegurava que no pactaria ni amb els independentistes ni amb EH Bildu, per retreure al candidat la seva manca de coherència.
 

Dona per fet que hi haurà un altre referèndum 

Feijóo ha retret a Sánchez les "desqualificacions" en el seu discurs d'"antiinvestidura". "Avui no acaba res, no hi haurà límits per satisfer la seva ambició", ha dit. El líder del PP ha dit que Sánchez menteix, no té límits, tampoc legals, perquè és capaç de retocar la llei en funció dels seus interessos o dels seus socis. "S'ha arribat a afirmar que a Espanya es persegueix la gent per les seves idees", ha dit, en referència a l'acord de Junts amb el PSOE. El cap de files del PP ha tornat a brandar l'espantall del referèndum i ha donat per fet que Sánchez el permetrà a Catalunya. "Cal encendre totes les alertes democràtiques", ha advertit Feijóo. Segons ell, la investidura ja s'ha produït i no ha estat al Congrés, sinó a Brussel·les, amb l'acord del PSOE amb Carles Puigdemont. "Què faran quan tornin a repetir el cop?", ha preguntat Feijóo als socialistes. El líder del PP ha donat per fet que hi haurà un referèndum sobre la independència.

​El dirigent del PP ha recordat que el PSOE i Sumar han caigut en nombre d'escons i ha assegurat que no hi ha una "majoria ideològica" en el pacte d'investidura, recordant que Junts i el PNB són partits de dretes. Feijóo ha posat en dubte el caràcter "progressista" de la majoria de la investidura i ha criticat Sánchez per utilitzar el fantasma de la ultradreta. "Jo vaig fer una proposta de govern en solitari", ha dit, obviant que era un govern que tenia garantit el suport de Vox. Feijóo ha assegurat que la majoria que donarà suport a Sánchez és "legítima", però ha insistit que els seus pactes "neixen d'un frau massiu" als ciutadans.
 

Sánchez exigeix a Feijóo que accepti els resultats

Pedro Sánchez ha respost a Feijóo i li ha exigit que accepti els resultats de les eleccions. "La Constitució diu que s'han d'acceptar els resultats de les eleccions, no que s'han de repetir les eleccions", ha dit. El candidat del PSOE ha entrat al cos a cos amb el líder del PP i ha tirat d'hemeroteca per repassar totes les vegades que els conservadors han qüestionat la legitimitat dels governs del PSOE. "No és la primera vegada que utilitzen aquestes fal·làcies: fa 30 anys que no reconeixen la legitimitat de cap govern que no sigui del PP", ha denunciat. "No es trenca Espanya, ni la Constitució, no es preocupin", ha dit Sánchez, davant les alertes constants del PP.
 
El candidat del PSOE ha aprofitat la intervenció per burlar-se de Feijóo i la seva teoria segons la qual "no és president perquè no vol". "Fins i tot va dir que era el primer espanyol que renunciava a ser president del govern tot i poder-ho ser", ha dit, entre rialles. Així, Sánchez ha recordat que Feijóo no és que no vulgui ser president, sinó que no pot, perquè si Junts hagués donat suport al PP, Vox se n'hauria desmarcat. "No és president, no perquè no vulgui, sinó perquè no li permet la ultradreta de Vox", ha reblat. Sánchez ha dit que el PP no té projecte per Catalunya i que quan governa Espanya és quan creix l'independentisme. "No és l'amnistia, és la seva incapacitat per a formar govern", ha reblat.