La Fiscalia General de l'Estat detalla que 486 persones es beneficiarien de l'amnistia

El ministeri públic calcula que hi ha 82 procediments penals que podrien acollir-se a la llei, tal com recull un document al qual ha tingut accés Nació

Una protesta massiva ocupa l'aeroport en resposta a la sentència del procés i sota la crida del Tsunami Democràtic.
Una protesta massiva ocupa l'aeroport en resposta a la sentència del procés i sota la crida del Tsunami Democràtic. | Adrià Costa
12 de juny del 2024
Actualitzat a les 18:25h

La Fiscalia General de l'Estat ha xifrat en 486 les persones que es podrien beneficiar de l'amnistia, tal com queda recollit en un document al qual ha tingut accés Nació aquest mateix dimecres. En total, són 82 causes les que es podrien acollir a la mesura de gràcia publicada aquesta setmana al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i passar a l'oblit penal. Entre aquestes, destaca que el ministeri públic hi inclou Tsunami Democràtic, Volhom i l'Operació Judes. Un centenar de policies nacionals del referèndum de l'1-O també hi entrarien per delictes de lesions i integritat moral.

Els càlculs s'apropen als que ja havien donat diverses entitats independentistes com ara Alerta Solidària, que detallava en 419 les que s'havien de beneficiar. En aquesta línia, cal recordar que la llei abasta una dècada del procés, des del novembre del 2011 fins al mateix mes de l'any passat, 1-O i 9-N inclosos.

Al document hi entren ciutadans i ciutadanes de tota mena: alcaldes, manifestants, activistes, alts càrrecs de Governs anteriors i el mateix expresident Carles Puigdemont. A l’Audiència de Barcelona hi ha cinc casos, als jutjats de Barcelona, 18 més, i a la resta de jutjats de la demarcació, 16 més. A l’Audiència de Girona hi ha un cas, als de la capital gironina 12 més, a Figueres, 5 i a la Bisbal d’Empordà, un. A Lleida hi ha sis casos, i a Solsona un. A Tarragona n'hi ha vuit i a la resta de la demarcació, quatre més.

Al document queden recopilades totes les causes que continuen vives als jutjats contra independentistes i membres dels cossos de seguretat, encara pendents de passar a judici i que la Fiscalia ha recollit els darrers set mesos. Surt d'una petició del passat novembre -en plena tramitació parlamentària de la norma- feta pel fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, al Tribunal Suprem (TS), l'Audiència Nacional (AN) i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a banda de les audiències provincials i jutjats d'instrucció, perquè li remetessin tota la informació relacionada amb les causes que portaven els respectius tribunals que es podien veure afectades per l'amnistia i sobre les quals s'ha de posicionar.

No hi tenen cabuda en el text aquelles causes sobre les quals ja han dictat sentència, com la del procés, tot i que els implicats demanaran acollir-s'hi perquè s'aixequi la pena d'inhabilitació que encara pesa contra ells. És el cas, per exemple, del republicà Oriol Junqueras o del secretari general de Junts, Jordi Turull.  

Al TSJC, les dues causes pendents de judici que apareixen al text són les que afecten els republicans Lluís Salvadó i Josep Maria Jové per prevaricació, desobediència i malversació i l'exalcalde de Sallent David Saldoni, ara diputat de Junts, per malversar fons per l'1-O quan liderava l'Associació Catalana de Municipis. 

Arxivat a