El govern espanyol exigeix a Israel que «aturi» la invasió del Líban

L'executiu considera "insuportable" l'escalada del conflicte i reclama "una treva al Líban i un alto el foc immediat a Gaza", així com l'alliberament de tots els ostatges

El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares.
El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares. | Europa Press
01 d'octubre de 2024, 12:17
Actualitzat: 12:26h

El govern espanyol ha exigit una "treva al Líban i un alto el foc immediat a Gaza", reclamant a Israel que "aturi" la invasió iniciada aquesta matinada. Així s'ha referit a la situació a l'Orient Mitjà el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, que ha intervingut amb posterioritat al consell de ministres, després que les forces armades d'Israel hagin iniciat aquest dimarts una incursió terrestre al sud del Líban que feia setmanes que preparava. 

Albares ha descrit com a "insuportable des d'un mínim sentit d'humanitat" l'extensió del conflicte, que segons el govern espanyol està situant l'Orient Mitjà al caire d'una "guerra oberta". La crisi s'està cobrant cada dia "víctimes innocents", que ha xifrat en 1.600 morts al Líban i gairebé un milió de desplaçats.  

El ministre Albares ha reclamat el compliment de la resolució 1701 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que "inclou tots els elements necessaris per superar la crisi". Aquesta resolució es va aprovar amb motiu de l'anterior invasió israeliana, el 2006, i es basa en la garantia de la integritat territorial del Líban i el desarmament de tots els grups armats tret de l'exèrcit libanès.

"No ens podem resignar -ha dit- a que la guerra sigui la forma normal de relacionar-se per part de tots els actors de l'Orient Mitjà". Albares ha advocat pel respecte al dret internacional humanitari, recordant que Espanya ha condemnat amb fermesa el llançament de míssils de Hezbollah i "l'atac terrorista de Hamàs, així com l'alliberament de tots els ostatges", però "els atacs al Líban també han causat víctimes".  

El cap de la diplomàcia espanyola ha informat que la colònia espanyola a la zona no ha patit cap incidència, assenyalant que l'executiu té un pla D'evacuació dissenyat però del que no ha volgut donar dades, demanant als ciutadans espanyols a la zona que estiguin pendents de les xarxes socials. 

Albares ha informat que el ministeri està en contacte amb les cancelleries dels països de la regió  Ha assenyalat que la regió està al caire d'una guerra oberta a la regió. "La comunitat internacional ha d'assumir les seves responsabilitats, ho fa Espanya i ho han de fer també l'Iran, els seus aliats i també Israel". "S'ha d'aturar les armes i deixar espai per a la diplomàcia", ha insistit.

Albares a Yolanda Díaz: "La política internacional la marca Exteriors"

A una pregunta sobre unes declaracions de Yolanda Díaz afirmant que "la violació del dret internacional és la manera d'estar al món del règim de Netanyahu", qualificant de "genocidi" el que està fent Israel i demanant les "màximes sancions", Albares ha deixat clar que "la política exterior la marca el ministre d'Afers Exteriors d'acord amb el president del govern, és així en tots els països, i tot el govern està unit en els mateixos objectius, que són assolir la pau i el respecte del dret internacional".

La invasió israeliana, la quarta en la història del Líban i que pot fer detonar la guerra total al Pròxim Orient, se suma a un conjunt de bombardejos i suport aeri que l'exèrcit hebreu ha desplegat per "combatre Hezbollah" i donar pas, així, "a una nova fase de la guerra". Les autoritats del país han insistit en el fet que aquest moviment militar té un caràcter "limitat", però les tropes libaneses ja han anunciat diverses baixes, a més d'haver-se retirat cinc quilòmetres dins les seves pròpies fronteres.