Els grups parlamentaris pacten disposar de 200.000 euros més cada any

El PSC, Junts, ERC, PP i comuns donen llum verda a l'increment respecte a les xifres del 2021, mentre que la CUP, Vox i Aliança Catalana voten en contra

La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts.
La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts. | Parlament
22 d'octubre de 2024, 13:36
Actualitzat: 18:06h

Amb la nova legislatura, arriben també noves regles del joc. La majoria dels partits del Parlament han actualitzat les subvencions que reben de la cambra per dur a terme la seva activitat parlamentària i han acordat un increment anual de 200.000 euros. Així s'ha avalat en la mesa ampliada celebrada aquest dimarts amb els vots a favor del PSC, Junts, ERC, comuns i PP. En contra s'hi han posicionat Vox, la CUP i Aliança Catalana.

L'últim acord sobre les subvencions es va fer el 9 de juliol de 2024. En aquell moment els grups encara no sabien si hi hauria investidura, i van decidir no actualitzar la xifra que s'havia acordat el 2021, en l'inici de la legislatura. En aquell moment s'establia que el total de les subvencions anuals pels grups seria de 3.725.000 euros. Ara, amb l'increment d'aproximadament un 5%, passen a ser 3.925.000 euros. Segons fonts de la mesa, l'increment busca "afavorir els grups més petits", perquè tinguin més recursos. Ara bé, la majoria d'aquests grups petits -Aliança Catalana té dos diputats i la CUP quatre- han votat en contra d'aquesta mesura.

Els grups reben una assignació fixa mensual segons l'interval de diputats que tenen. Per exemple, si són entre 0 i 2, disposen de 1.600 euros (abans 1.179,67). Si són entre 14 i 18, 10.125.000 euros (abans 8.840€). És a dir, que l'augment es produeix en tots els rangs. A banda, per cada diputat es reben 1.792, 28 euros mensuals (abans 1.710). 

Afavoreix aquesta actualització als grups més petits? Fonts de la CUP consultades per Nació defensen que si hi ha un augment de recursos, aquest hauria de ser exclusivament als grups més petits, que són els que van més justos a l'hora de cobrir tota l'activitat parlamentària, i no per a tots en general. Ara bé, insisteixen que s'oposen a augments de partides. De fet, els seus diputats són els únics que renuncien a la totalitat del sou i el destinen a causes socials, i sempre han votat a favor de regularitzar les dietes de la cambra. "Es reparteixen massa diners públics en forma de sous astronòmics i dietes que no es fiscalitzen", ha dit en roda de premsa la diputada cupaire Laia Estrada.

En números absoluts, els comuns són qui en surt més beneficiat amb 42.692 euros més cada any. En segon lloc, se situa Vox amb un augment de 32.053; el PP amb 30.231; CUP amb 28.465 euros més; ERC amb un increment molt similar de 28.292; seguit de Junts amb 22.223. A la cua se situen el PSC, amb 9.023 euros més i Aliança Catalana, que tindrà 7.018 euros addicionals cada any. 

Preguntat per aquesta qüestió en roda de premsa des del faristol del Parlament, el socialista Ferran Pedret ha recordat que les subvencions estaven congelades des de l'any 2021, i que es fa una "actualització" per facilitar als grups parlamentaris la seva tasca. Per part dels comuns, David Cid s'ha posicionat a favor de l'increment: "Sempre hem defensat que un sistema democràtic es finança a través dels recursos públics. No creiem en els recursos privats per als partits".

Per part d'ERC Marta Vilalta ha desgranat amb més precisió el motiu pel qual s'ha decidit l'augment, recordant que en aquests anys ha existit un "increment de preus i cost de la vida", i que també hi ha un grup parlamentari més a la cambra en aquesta legislatura, en referència a Aliança Catalana.

 

Subvencions als grups parla... by Naciodigital