Horari dels col·legis electorals pel 12-M: quan obren i quan tanquen?

Els ciutadans poden emetre presencialment el vot des de les nou fins a les 20 hores, i durant el dia es comunicaran dues dades de participació

Jornada electoral en un col·legi de Barcelona
Jornada electoral en un col·legi de Barcelona | Hugo Fernández Alcaraz
Lluís Girona Boffi
06 de maig del 2024
Actualitzat a les 17:10h

Ja estem oficialment en setmana d'eleccions. La jornada electoral del pròxim 12 de maig tria, de la mà de milers de ciutadans de Catalunya, la composició del Parlamenten la pròxima legislatura. Després d'una campanya intensa i d'intercanvi de propostes entre els candidats, ha arribat el moment de la veritat.

Però, com funcionen els comicis? Els membres de les meses electorals, que ja fa dies que han rebut l'encàrrec, estan citats a les 8 hores per preparar tot el necessari perquè la votació es pugui dur a terme amb normalitat. Si és així, a les 9 hores obriran tots els col·legis i els més matinadors ja podran votar.

Durant el dia es coneixerà la mateixa dada en dues ocasions: la de participació, a les 14 i a les 18 hores. Serà una xifra complicada de comparat amb la dels últims comicis del febrer del 2021, ja que llavors encara es va votar amb restriccions per la pandèmia.

Quan tot això hagi passat, s'aproparan les hores decisives. A les 20 hores tancaran de manera oficial tots els col·legis, moment en què també es publicaran els sondeigs. Una hora després, amb el recompte de vots ja avançat, es faran públics els primers resultats ja oficials, en un procés que s'allargarà durant la nit.