Iglesias defineix Espanya com una «democràcia limitada»

Albiach planteja les eleccions del 14-F com un "plebiscit" entre el "desgovern" de Junts i ERC i una alternativa "àmplia i d'esquerres" que posi "la gent al centre"

Pablo Iglesias en l'acte d'aquest migdia dels comuns a Barcelona
Pablo Iglesias en l'acte d'aquest migdia dels comuns a Barcelona | En Comú Podem
12 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:45h
El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que Espanya és "una democràcia limitada" pels poders econòmics, mediàtics i per "aquells que sempre volen manar sense presentar-se a les eleccions". El vicepresident del govern espanyol ha estat contundent en l'acte de tancament de campanya d'En Comú Podem aquest migdia a Barcelona, acompanyat de la cap de llista, Jéssica Albiach, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens. La candidatura ha posat tota la carn a la graella i ha situat les eleccions del 14-F com un "plebiscit" entre el desgovern de Junts i ERC o una alternativa "àmplia i d'esquerres" amb presència dels comuns. No han faltat tampoc els retrets a ERC i al PSC, i especialment a Junts. 

Iglesias ha justificat l'afirmació que va fer fa pocs dies, quan va dir que a Espanya no es podia parlar de "plena normalitat democràtica", i ha dit que "assenyalar les mancances de la democràcia espanyola" és una condició per millorar-la. "La veritat té un efecte demolidor. Dir les coses que són certes mobilitza els defensors dels privilegis i de la mentida", ha dit Iglesias. De fet, des que el vicepresident va qüestionar la qualitat de la democràcia espanyola diversos ministres del PSOE han sortit a desmentir-lo i fins i tot alguns exdirigents socialistes n'han exigit la destitució.

En l'acte d'aquest migdia, al Casino l'Aliança del Pobleno, Iglesias ha argumentat la seva controvertida afirmació. El dirigent de Podem ha dit que la situació del rei emèrit o el CGPJ caducat "no permet parlar de plena normalitat democràtica", i tampoc l'entrada a la presó de Pablo Hasél o el paper dels poders mediàtics espanyols al costat dels poders econòmics. Iglesias ha repassat tots els problemes d'Espanya, com ara també la judicialització del conflicte català, les clavegueres de l'Estat o el finançament del PP. Tot això, ha dit, "no permet parlar de normalitat democràtica".

La cap de llista dels comuns, Jéssica Albiach, ha dit que les eleccions del 14-F són "un plebiscit" entre un govern de Junts i ERC o una alternativa d'esquerres. "A partir del 14-F estarem al govern de la Generalitat. Catalunya necessita un canvi", ha dit, i ha reclamat "generositat i empatia" per sumar i col·laborar després de les eleccions. "Volem governar, volem estar al Govern. No volem estar a l'oposició a ser puristes", ha dit, però ha avisat que això no serà a "qualsevol preu". "No estarem amb la dreta espanyolista ni amb la dreta independentista", ha remarcat. 

"Gestió i fets" davant del "desgovern"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat el feminisme d'En Comú Podem. "El protagonisme de les dones és real", ha dit, i ha repassat les dones que acompanyen Jéssica Albiach a la llista dels comuns. Colau, visiblement emocionada, ha dit que la candidatura ha fet "la millor campanya de totes" i Albiach ha fet "els millors debats". L'alcaldessa ha criticat aquesta última legislatura de Junts i ERC, que ha prioritzat la confrontació i la "mala política" en un moment complex arran, especialment, de la situació provocada per la pandèmia. En aquest sentit, Colau ha reclamat "gestió i fets" per "donar resultats a la ciutadania" i ha recordat que han pogut aconseguir acords d'esquerres a Barcelona.

La líders dels comuns ha reivindicat la feina feta a la capital catalana amb creació de pisos públics, lluita contra el desnonament o l'empresa pública Barcelona Energia i ha criticat la incompareixença de la Generalitat. Colau ha dit que després de les eleccions del 14-F només hi ha dues possibilitats, o "més del mateix" i "paràlisi" de Junts i ERC, o bé un govern d'esquerres. "Només Jéssica Albiach garanteix que no investirà Laura Borràs i farà el que calgui perquè s'acabin els vetos creuats", ha dit Colau, que ha assegurat que si els comuns tenen força "el govern d'esquerres serà possible". Visiblement emocionada, ha dit que els comuns han fet "la millor campanya de totes" i Albiach ha fet "els millors debats".


Crítiques a ERC i al PSC

El portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens, ha criticat que ERC estigui disposada a fer president Joan Canadell "si Laura Borràs és condemnada per corrupció". Asens ha dit que ERC ha d'aconseguir "la seva pròpia independència" respecte Junts i ha lamentat que "sempre s'ha acabat supeditant al a dreta catalana". "ERC sempre té la temptació de mirar a la dreta, com el PSOE", ha dit, i ha demanat "més Tardà i menys Torra". En aquest sentit, Asens ha assegurat que els comuns es presenten a les eleccions per evitar un govern amb la dreta. "Votar el PSC és donar les claus de la Generalitat a la senyora Arrimadas, però votar ERC es donar-les a la nova Convergència", ha reblat Asens.

També ha dit que qui voti Junts aquest diumenge "votarà un masclista com Josep Sort". Sort, president de Reagrupament, formava part de la candidatura de Laura Borràs però ho va deixar poc abans de començar la campanya electoral. Asens ha reivindicat l'honestedat de Jéssica Albiach i la diversitat de Catalunya, i ha criticat que Joan Canadell tracti els ciutadans que van arribar d'Espanya com a "colons". El portaveu dels comuns al Congrés ha assegurat que Quim Torra va "criminalitzar" el moviment del 15-M i ho va comparar amb el cop d'estat de Tejero. "Que no ens donin lliçons de solidaritat", ha avisat.