Els investigats per Tsunami denuncien que els jutges volen impedir que s’apliqui l’amnistia

Onze persones, Òmnium i els partits independentistes signen un manifest conjunt de rebuig i queixa per la causa que els investiga per terrorisme per les protestes de la sentència de l'1-O

Redacció
14 de maig del 2024
Protesta de Tsunami Democràtic
Protesta de Tsunami Democràtic | Adrià Costa

Onze de les persones investigades per la causa contra les mobilitzacions que va organitzar Tsunami Democràtic i que podrien acabar sent acusades de terrorisme arran de la instrucció que se n’ha fet del cas, han signat un manifest conjunt de queixa i denúncia per la situació que pateixen. A la declaració, feta pública aquest dimarts al matí, els signants asseguren haver estat acusats “arbitràriament” per l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem, i denuncien que “tracta d’una causa política per part d’uns tribunals que no són competents ni tampoc imparcials”. A més, afirmen que és producte de “l’alineació dels tribunals amb l’extrema dreta per deslegitimar” la llei d’amnistia i evitar-ne l'aplicació.

En aquest sentit, el manifest considera també que “s’usa l’acusació de terrorisme per a impedir la via que obre l’amnistia per rescabalar part de la repressió soferta”, i recorda que les mobilitzacions del Tsunami només van ser “la resposta de milers de ciutadans de Catalunya que la tardor del 2019 van exercir drets fonamentals per protestar, en el marc de l’acció no violenta, contra la sentència del Tribunal Suprem que condemnava per sedició 9 líders socials i polítics a més de 100 anys de presó”.

Els signants també denuncien que “aquest ús fraudulent del delicte de terrorisme, i la seva infundada atribució, se suma a anys d’investigacions secretes, infiltracions policials al teixit associatiu o l’espionatge il·legal amb Pegasus a polítics, activistes, periodistes i advocats a Catalunya”. I per això aprofiten per a queixar-se per la “indefensió jurídica que provoca”. “Volem fer valdre les garanties dels nostres drets, actualment amenaçats, que qualsevol estat de dret hauria d’assegurar en un sistema democràtic”, conclouen els signants del document.

El manifest està signat per Josep Lluís Alay, Jaume Cabaní, Josep Campmajó, Marta Molina, Carles Puigdemont, Jesús Rodríguez, Marta Rovira, Oleguer Serra, Oriol Soler, Xavier Vendrell i Ruben Wagensberg, tots ells investigats per la causa de Tsunami, i també per Òmnium Cultural, Junts, ERC i la CUP.