Rull serà el número 3 de la llista de Puigdemont

Junts repesca Agustí Colomines, aposta per Ennatu Domingo, situa d'11 Jaume Giró i relega Joan Canadell i Francesc de Dalmases; el borrasisme, testimonial a les candidatures del partit al Parlament

Josep Rull, en una imatge d'arxiu.
Josep Rull, en una imatge d'arxiu. | Junts
08 d'abril del 2024

Després de dies d'hermetisme per part de Junts, amb l'objectiu de mantenir el misteri i el factor sorpresa al voltant dels noms que acompanyaran Carles Puigdemont en la candidatura del 12-M, es confirma el que ja s'havia apuntat: l'exconseller de Territori i ex-pres polític Josep Rull serà el número 3, segons ha avançat l'Ara i ha confirmat Nació. Amb aquest nom, que actualment presideix el consell nacional del partit i amb una llarga trajectòria a CDC, es resol una de les principals incògnites, que pot ser especialment rellevant si la llei d'amnistia embarranca i Puigdemont no torna. Les llistes -a les quals ha tingut accés aquest diari- es presentaran oficialment, un cop siguin ratificades pel consell nacional del partit, aquest dissabte en un acte amb la presència de Puigdemont a Elna. Per Barcelona, la candidatura la tanca honoríficament Xavier Trias.

En els últims dies el partit havia apuntat que hi hauria una aposta ferma per fitxatges independents. Això era per reforçar la idea que Puigdemont va expressar quan va anunciar la candidatura: una llista "conjunta" de l'independentisme i de país, tot i que sense la presència dels dos principals partits independentistes a banda de Junts: ERC i la CUP. Poc després va publicitar un pacte amb 7 formacions per donar pes a aquesta proposta d'unitat, uns satèl·lits que ja estaven a l'òrbita dels juntaires com Reagrupament o Demòcrates. La principal novetat dels fitxatges és la número dos, la independent Anna Navarro. 

Pel que fa als fitxatges que el partit ha volgut promocionar com independents més enllà de Navarro, un d'ells és l'escriptora Ennatu Domingo, que ocupa una posició destacada al número 6 per Barcelona. Ja era, però, militant del partit, l'any 2021 es va presentar a les primàries internes, i finalment va anar de 28. L'altra de les cares que promociona Junts és l'historiador Agustí Colominas, que va de número 9. És una repesca. Va ser director de la Fundació CatDem (la de Convergència) en els anys d'Artur Mas i director de l'Escola de Funció Pública sota la presidència de Puigdemont.

També hi ha en lloc de sortida dirigents que havien tingut presència en la passada legislatura, als quals s'assegura un lloc de sortida. És el cas de la presidenta del Parlament, Anna Erra, que anirà com a número 4. Albert Batet, actual president del grup parlamentari, serà el 5.  Josep Rius, portaveu del partit, ocuparà el número 7 i Judith Toronjo, de la JNC, el 8. Glòria Freixa, en alça, ocuparà el número 10, quan el 14-F del 2021 havia anat com a 18. 

Giró, l'únic conseller d'aquesta legislatura en posició de sortida

Una de les apostes personals de Puigdemont és la presència de l'exconseller d'Economia Jaume Giró. Va ser un fitxatge de Junts per aquesta legislatura, com a independent. Després es va fer militant del partit. Anirà com a número 11, i és l'únic conseller d'aquesta última legislatura que s'incorpora a les llistes en posició de sortida. Mercè Esteve serà el 12. Lluís Puig ocupa el número 13 i David Saldoni el 14. Des de Demòcrates, Antoni Castellà és el número 16 i millora la posició de fa tres anys. Joan Canadell, expresident de la Cambra de Barcelona i guanyador de les primàries internes per ser diputats fa 3 anys, queda clarament relegat: passa del número 3 del 14-F (anava darrere de Puigdemont i Laura Borràs) al número 17 el 12-M, ja sense garanties d'entrar. En les últimes eleccions, Junts va obtenir 16 escons per Barcelona.

L'ocàs del borrasisme

Un altre dels aspectes interessants és com queda representat el sector de Laura Borràs, presidenta del partit i inhabilitada per la gestió a la Institució de les Lletres Catalanes, en la llista. Francesc de Dalmases, mà dreta de la presidenta del partit, retrocedeix posicions, passant del 15 al 18 respecte al 14-F. David Torrents, secretari d'organització del partit, també queda en una posició de difícil sortida, al número 23. Aurora Madaula, que ha denunciat violències en l'última legislatura, queda fora malgrat que era secretària de la mesa del Parlament i vicepresidenta del partit. Tampoc va a la llista Ester Vallès, fins ara diputada i alcaldessa de Vilobí del Penedès. Fa unes setmanes el grup parlamentari ja va expulsar a Cristina Casol, diputada per Lleida i afí a Borràs.

A Girona els fins ara diputats Francesc Ten i Jordi Munell perden les posicions de sortida i l'exconsellera Violant Cervera tanca la llista per Lleida mentre que Lourdes Ciuró va de número 21 per Barcelona. 
 

Llistes de Junts a les eleccions catalanes by Naciodigital on Scribd