Junqueras posa en dubte l'espionatge a Sánchez i Robles

El líder d'ERC apunta a una "cortina de fum" de la Moncloa i pregunta per què s'actua judicialment quan els afectats són del govern espanyol i no quan ho són independentistes, periodistes i advocats

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, en roda de premsa aquest dilluns
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, en roda de premsa aquest dilluns | Marc Puig
02 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:02h
"Poca confiança", "credibilitat escassa", "cortina de fum". Són les expressions que ha utilitzat el president d'ERC, Oriol Junqueras, per posar en dubte l'espionatge al president Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles que ha denunciat aquest dilluns la Moncloa. El líder dels republicans ha assenyalat que el fet que no s'assumeixin responsabilitats per un espionatge que el mateix govern espanyol va començar negant i "ha reconegut i justificat" poc després impedeix que ara es pugui confiar en què estigui dient la veritat quan es presenta també com a víctima. "Aquests girs en els relats en un intent d’evitar l’assumpció de responsabilitats, quina credibilitat poden tenir?", ha sentenciat. 

Segons Junqueras, la falta de resposta a "qui va ordenar l'espionatge, qui el va permetre i qui no el va evitar" i el fet que no s'hagi depurat cap responsabilitat dues setmanes després de l'esclat del cas obre llacunes en la revelació feta a primera hora pel govern espanyol . Sobretot perquè, ha afegit, la informació en la qual es basa la proporciona el mateix CNI, a qui l'independentisme situa en el focus de les responsabilitats sota la batuta de la ministra de Defensa. La setmana passada, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en va demanar la dimissió.

ERC ha subratllat que l'espionatge no és més greu perquè pugui haver afectat a membres del govern espanyol i, de fet, ha assenyalat que suposa un greuge que actuï quan s'espien ministres i no ho faci quan són els seus rivals polítics els espiats. De fet, ha estès aquest greuge a l'actuació de la Fiscalia. "Com podem saber que el que el govern espanyol ens explica és veritat? Quina credibilitat li podem donar? Per què quan diu que l'espien a ell porta el cas a la justícia i no hi ha cap iniciativa quan són espiats els altres? Quin paper ha fet la Fiscalia fins ara? Per què no actua quan els investigats són periodistes, advocats o dirigents independentistes?", ha sentenciat en la línia de la doble vara de mesurar que també ha subratllat Aragonès. També ha descartat portar el cas a l'Audiència Nacional per falta de confiança.

En cas que la denúncia feta per la Moncloa no fos una "cortina de fum" i Sánchez i Robles haguessin estat espiats, segons Junqueras això no restaria responsabilitats perquè seria evidenciar que no "es poden protegir" i no controlen les estructures d'Estat. Junqueras ha emplaçat el PSOE, en aquest sentit, a "netejar les clavegueres", com es va comprometre a fer al Congrés en les conclusions de la comissió sobre l'Operació Catalunya. "Els fa mandra, no s'atreveixen, els incomoda", ha denunciat Junqueras, que ha afirmat que el govern espanyol hauria de ser "el primer interessat" en esclarir el cas si ell mateix és "víctima de l'espionatge que ha ordenat, ha permès o no ha impedit". Fins ara, els socialistes s'han negat a donar suport a la creació d'una comissió d'investigació al Congrés i han fiat la gestió de l'escàndol a la comissió de secrets oficials, fet que l'independentisme ha considerat insuficient.

Una via negociada "en perill"
Després que ERC evidenciés la ruptura amb la Moncloa a la votació del decret sobre mesures econòmiques per pal·liar l'impacte de la guerra a Ucraïna i quedés fracturada la majoria de la investidura, Junqueras ha replicat que és el govern espanyol qui posa "en perill" la seva estabilitat i la via negociada a través de la taula de diàleg. "És el govern espanyol qui malmet aquesta via, per això demanem que assumeixi les seves responsabilitats. Reivindiquem i exigim que la respecti i no la posi en perill amb la falta d’assumpció de responsabilitats polítiques", ha replicat tot assegurant que ERC continua apostant per una via negociada que ha definit com a "útil i eficient" per resoldre conflictes.

Junqueras també ha fet una referència a l'actitud de Podem, que fins ara s'ha alineat amb l'independentisme a l'hora de defensar una comissió d'investigació i la depuració de responsabilitats. El líder d'ERC ha assegurat que "ja fa temps" que els independentistes avisaven que després d'ells serien "uns altres" els espiats. "Quanta democràcia estan disposats a vendre els demòcrates espanyols si els perseguits som els independentistes catalans? Els convidem a defensar la democràcia", ha afirmat el president dels republicans, que ha assegurat que Podem també haurà d'assumir la responsabilitat que li pertoca com a part del govern de coalició si el PSOE no n'assumeix. 

Els comuns han reclamat un "front comú" dels defensors de la democràcia tot apuntant a les clavegueres: "L'estat profund s'ha emancipat de la llei i està en guerra bruta contra la democràcia". El portaveu de Catalunya en Comú i diputat al Congrés, Joan Mena, han demanat una investigació judicial i política per arribar fins al fons del cas i han avançat que en les properes hores i dies es coneixeran més afectats per l'espionatge.