El jutge del cas Volhov, obligat a aturar la «trama russa» contra Puigdemont

L'Audiència de Barcelona tomba la pròrroga que va acordar Joaquín Aguirre per aprofundir en les suposades connexions de l'independentisme amb el Kremlin

Un agent de la Guàrdia Civil, durant un escorcoll de l'operació Volhov
Un agent de la Guàrdia Civil, durant un escorcoll de l'operació Volhov
Redacció
04 de juny del 2024

El jutge Joaquín Aguirre, que investiga les suposades connexions de l'independentisme amb el Kremlin, no podrà seguir investigant en aquesta línia. L'Audiència de Barcelona ha revocat la pròrroga de la investigació que va ordenar l'agost de 2023 i li ha ordenat que enviï el cas a judici amb la informació recollida fins a aquella data.

D'aquesta manera, Aguirre no podrà continuar investigant Carles Puigdemont, ni podrà aprofundir en la tesi del delicte d'alta traïció per les suposades ingerències russes en el procés independentista. Tot plegat, en el marc de la causa de l'operació Volhov, un "sudoku processal" que investiga el finançament del procés.

Per altra banda, l'Audiència descarta apartar del cas el jutge Aguirre, que ha estat recusat per Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont i Josep Alay, perquè va concedir una entrevista a la televisió alemanya en què donava detalls de la investigació que estava pilotant.

El magistrat va reactivar la causa al gener, en plenes negociacions sobre l'amnistia, per mirar d'obrir-hi una escletxa a través del delicte de traïció. L'objectiu era provar les "relacions estretes" entre dirigents independentistes i l'entorn del Kremlin.