JxCat avisa ERC que plantejar alternatives a Puigdemont és acceptar l'autoritat de Rajoy

La candidatura reclama votar "sense sofisticacions" per tal de restituir el Govern al complet i desafia Rajoy a acceptar el resultat del 21-D | El president ressalta la "mala gestió" del PP i sosté que ha costat tant com quatre pressupostos catalans: "Tenim dret a viure d'allò que generem" | La llista compara el 155 amb el franquisme i alerta que, si guanyen, vindran "danys irreparables"

Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Vic
Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Vic | Junts per Catalunya
12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:12h
El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha llançat aquest dimarts un avís directe a ERC en un míting a Vic. "Jugar a que hi hagi un altre president és acceptar que Mariano Rajoy pot canviar el president", ha apuntat Turull, que ha demanat "votar sense sofisticacions" per restituir el Govern al complet. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha avisat que si mana el bloc del 155 es pot posar en risc la pertinença d'Espanya dins la Unió Europea. Es tracta de la primera vegada que la candidatura entra -sense esmentar-la- al xoc amb ERC per l'escenari posterior al 21-D, i el cap de cartell ha volgut deixar clar que, si guanya, tornarà al Palau de la Generalitat. "Volem tornar allà d'on mai ens haurien hagut de fer fora", ha concretat.

La resta del discurs de Puigdemont s'ha basat en explicar les actuacions "unilaterals" de l'Estat i les despeses que fan "amb els nostres diners". "L'obsessió del tripartit de la Moncloa és saber amb què ens gastem els diners. Hauríem de saber amb què se'ls gasten ells", ha recalcat el president, que ha carregat amb duresa contra una amnistia fiscal que és "inconstitucional". "Ja triguen a embargar les seves cases", ha apuntat en referència a la decisió del Tribunal de Comptes d'embargar el domicili d'Artur Mas.

"La mala gestió del PP equival a quatre vegades el pressupost de la Generalitat", ha assenyalat Puigdemont, que també s'ha queixat del tractament dels mitjans públics espanyols a l'independentisme. "I, malgrat això, el 21 de desembre guanyarem. Tenim una amenaça de quatre anys de danys irreparables i irreversibles", ha indicat. "No hem de tenir mentalitat de masovers", ha recalcat el president, que ha insistit que la llista és la que més s'assembla "a les cues de l'1-O".

"Democràcia i dignitat"

Turull ha arrencat amb una afirmació irònica. "No hem vingut a la presó que heu muntat a la Plaça de Vic perquè ja hi hem estat", ha assenyalat el conseller de la Presidència, que ha recordat que Jordi Sànchez, número dos de la candidatura, hauria d'intervenir als mítings, així com també Joaquim Forn. "El PP diu a por ellos, i nosaltres diem, que farem campanya per ells, pels que encara són a la presó", ha apuntat.
 

Jordi Turull, conseller de la Presidència, en el míting de Junts per Catalunya a Vic Foto: Junts per Catalunya


"El dia 21 jugarem de manera cívica i pacífica. Demostrarem al món qui per convèncer necessita urnes i paperetes i qui per vèncer necessita porres, exili i empresonament", ha assenyalat el conseller de la Presidència, que ha considerat el 155 "un atac a la democràcia". "Abans que catalans, som demòcrates. Ells no, ells diuen que si el Govern no els agrada el fan fora. Això és un atac directe. Tornar les coses al seu lloc vol dir aprofitar les urnes i les paperetes, allò que nosaltres sabem fer", ha indicat.

Segons ell, els electors "no es poden despistar". "Si Rajoy va dir fora Puigdemont, el poble ha de triar Puigdemont", ha apuntat. "Jugar a que hi hagi un altre president és acceptar que Rajoy pot canviar el president", ha indicat. "No juguem a sofisticacions, que a vegades ens surten cares", ha insistit el dirigent del PDECat.

Records del franquisme

"Aquest país no arrenca aquí. El dia 21 anirem a votar perquè ho han decidit a Madrid. No ens han dit encara si seran capaços, si seran prou dignes i valents, de respectar el que decideixi el poble de Catalunya a les urnes", ha asseverat Eduard Pujol, número vuit per Barcelona i portaveu de la candidatura. Pujol ha apuntat que Francisco Franco era un "155 en tota regla", i ara "ens obliguen a viure en la mateixa situació". En aquest sentit, ha rememorat episodis de censura viscuts per Pilarín Bayés, que va de número 84 i ha debutat en un míting de Junts per Catalunya.

"Si poguessin, us traurien l'elegància del Temple Romà. S'endurien les llàgrimes tossudes de la boira. Tot perquè no fóssiu qui sou. El 155 va de deixar de ser això que som, i aquesta és la ignomínia dels qui cada dia l'apliquen", ha insistit. Segons ell, cal "fer-ho fàcil", deixar l'enginyeria electoral. "Què no hem de fer? Vull que guanyi A, voto B i faig que C no tingui majoria", ha calculat Pujol amb un punt d'ironia. "Fem-ho molt fàcil. Si volem A, hem de votar A. Si voleu dignitat, voteu Puigdemont", ha recalcat.
 

Eduard Pujol, portaveu de Junts per Catalunya, durant el míting a Vic Foto: Junts per Catalunya


L'exdirector de RAC1 ha apuntat, com ja va fer ahir, que si obres la "nina russa" de Rajoy t'hi trobes Inés Arrimadas i Miquel Iceta. Si agafes Iceta, hi trobes "llàgrimes de cocodril d'Àngel Ros plorant per les obres de Sixena". "I la nina russa de l'Albiol, hi ha l'Iceta dient que Pedro Sánchez ens salvi de Rajoy, i després Iceta votant com Rajoy. I dins la nina russa d'Iceta hi trobes Duran i Espadaler", ha resumit.

El "coratge" dels presos polítics

L'encarregada d'obrir l'acte ha estat l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que ha fet referència als presos polítics -abans d'arrencar l'acte s'ha difós un vídeo on Jordi Sànchez i Joaquim Forn eren els protagonistes- i a Turull, de qui ha elogiat el "coratge". "Davant d'aquest moment excepcional, aquesta llista ha tingut clar que no és una llista de partit, sinó de país. Això va de Rajoy o Puigdemont. Volem que sigui el president del nostre país", ha recalcat. Erra, que va a les llistes per Barcelona, ha apel·lat a la "dignitat".

"Els polítics van arribar fins al final, i d'aquí vénen les conseqüències", ha apuntat l'alcaldessa, que ha insistit que cal "mirar endavant" més enllà de la República i de la independència. "Tots sabem que tenim problemes de finançament, i ara ens volen tocar les nostres escoles. Aquesta llista es defineix bé per la perseverança", ha ressaltat l'alcaldessa, que ha demanat els vots per a la llista del president.
 

Anna Erra, Jordi Turull i Eduard Pujol entre al míting de Junts per Catalunya a Vic Foto: Junts per Catalunya