La Comissió de Venècia pregunta pel procediment de l'amnistia, però no pel seu rerefons polític

El PP alerta del risc de vulnerar la separació de poders i Junts i ERC aprofiten per negar cap mena de terrorisme

El ministre Félix Bolaños, durant la reunió amb els representants de la Comissió de Venècia
El ministre Félix Bolaños, durant la reunió amb els representants de la Comissió de Venècia | ACN
Nació
08 de febrer de 2024, 16:36
Actualitzat: 16:40h
Els delegats de la Comissió de Venècia (CdV) que s'han desplaçat aquest dijous fins al Congrés dels Diputats per indagar sobre l'amnistia convidats pel Senat, amb majoria del PP, han centrat les seves preguntes en assumpte tècnics i de procediment. Segons han explicat diversos membres de la comissió de justícia de la Cambra Baixa, amb qui s'han reunit els delegats aquest migdia, els aspectes de caràcter més polític no han centrat l'interès dels delegats, com tampoc l'eventual perdó a acusats de terrorisme. Des del PP han aprofitat la cita amb experts per alertar de l'estat de la separació de poders a Espanya, mentre que Junts i ERC han reiterat que a Catalunya no es va donar cap mena de terrorisme durant el procés.

Tal com ha explicat la diputada d'ERC Pilar Vallugera, han preguntat principalment sobre "aspectes jurídics", de procediment de la proposició de llei de perdó i sobre la "separació de poders". "El seu interès era sobretot procedimental i de tècniques jurídiques, i el que han rebut són uns quants mítings", ha detallat en declaracions a la premsa des de la Cambra Baixa. Tal com ha explicat la diputada, a la reunió s'ha parlat també de la denominada 'Operació Catalunya'. Així mateix, ha ressaltat que s'han mostrat "neutrals" respecte a l'amnistia i el seu rerefons "polític.

"No han preguntat sobre terrorisme ni sobre les exclusions previstes (a la llei), però han sortit als plantejaments dels diferents grups polítics en el sentit que no es va produir ni el 2017, el 2019 ni en tot el procés cap acte de terrorisme", ha agregat.

Per part de Junts, el diputat Josep Maria Cervera ha assegurat que la reunió amb la CdV ha servit per posar "en context" el motiu de l'amnistia explicant el conflicte català. "Hem fet una exposició molt política, però el que aquesta gent venia a buscar era segurament una resposta més tècnica, així que els hem demanat el temps suficient per fer-los arribar la documentació tècnica i jurídica que avala que aquesta amnistía és constitucional, que té garantia al marc europeu i el que nosaltres volem és que sigui integral no deixi a ningú fora", ha afegit. Segons Cervera, Junts ha exposat que no hi ha hagut terrorisme "en tot el procés" i que dir-ho suposa una banalització del terme.

Per part del PSOE, el diputat Francisco Aranda ha dit que la reunió amb la CdV ha servit als socialistes per explicat que l'amnistia serveix per canalitzar el conflicte per vies "polítiques". "Hem pogut defensar l'estat de dret davant aquells que estan negant-lo de manera reiterada o dient que està en risc", ha apuntat. Segons Aranda, els delegats de la Comissió han centrat el seu interès en els temes "tècnics", entre ells, l'ús de la fórmula de la proposició de llei pel cas de la llei d'amnistia.

Des del PP, Cayetana Álvarez de Toledo ha dit que la reunió ha sigut "enormement útil" i que respon a la "preocupació" a Europa per l'estat de dret a Espanya. "L'amnistia no només condemnaria a Espanya, sinó també a Europa, no és un assumpte intern espanyol", ha remarcat.

Els populars també han entregat als membres de la CdV diversos documents: l'acord entre el PSOE i Junts per la investidura de Pedro Sánchez, l'informe dels lletrats de la Comissió de Justícia que diu que l'amnistia no és constitucional i el comunicat de les organitzacions judicials contra l'acord amb Junts i la idea del 'lawfare'. Pels populars, els socis del govern han sigut "sincers" explicant que l'amnistia és blanquejar el procés per poder reactivar-lo.

Des de Vox, el diputat Javier Ortega Smith ha explicat que han utilitzat la cita per recordar als delegats moments com el judici del procés al Tribunal Suprem i els indults posteriors. En aquest sentit, ha denunciat que l'amnistia suposa un nou intercanvi entre el PSOE i l'independentisme per la investidura de Pedro Sánchez i els ha demanat que s'expressin contra l'amnistia. "És una norma que divideix els espanyols, trenca les institucions i provoca un greu deteriorament democràtic", ha resolt.