La junta de seguretat es reuneix amb la tensió institucional disparada

Puigdemont convoca els representants dels cossos policials i de l'Estat per dirimir el dispositiu de l'1-O, en mans del govern espanyol | Els Mossos ja tenen l'ordre judicial de precintar els col·legis electorals i tots els locals que tinguin a veure amb la logística de la consulta

La junta de seguretat de Catalunya es va reunir el 10 de juliol al Palau de la Generalitat
La junta de seguretat de Catalunya es va reunir el 10 de juliol al Palau de la Generalitat | ACN
28 de setembre del 2017
Actualitzat a les 7:08h
Exactament un any després de pronunciar la fórmula "referèndum o referèndum" al Parlament, Carles Puigdemont reuneix aquest dijous la junta de seguretat de Catalunya en un context de màxima tensió institucional amb l'Estat pel referèndum de l'1-O. Aquesta convocatòria, feta d'urgència, té intenció de tractar el dispositiu de seguretat de la consulta. Aquest dispositiu està en mans de Diego Pérez de los Cobos, coronel de la Guàrdia Civil, a qui els organismes espanyols han situat com a coordinador de totes les forces de l'ordre de cara al referèndum. Una decisió que, tot i ser avalada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha enervat la Generalitat.

Repassar la fotografia de l'última reunió de la junta de seguretat, celebrada el 10 de juliol, permet comprovar l'acceleració dels temps polítics. En aquella ocasió encara hi havia assegut a la taula Jordi Jané, que va ser rellevat per Joaquim Forn només uns dies després. La cita va servir per pactar l'entrada dels Mossos al CITCO, l'organisme que lluita contra el terrorisme jihadista i, tot just un mes després, Barcelona i Cambrils patien els atacs d'una cèl·lula ràpidament desactivada per la policia catalana. La junta de seguretat no es reunia des del 2009, i Puigdemont va reclamar personalment als responsables d'Interior que forcessin al màxim la convocatòria, finalment pactada. Aquest cop, el clima existent pel procés ha fet que s'hagi fixat unilateralment.

El ministeri té intenció d'assistir-hi, tot i les queixes per la convocatòria urgent. Juan Ignacio Zoido, titular d'interior del govern que presideix Mariano Rajoy, no vindrà cap a Barcelona -la cita és al Palau de Pedralbes- perquè és a Extremadura. Hi enviarà el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, encarregat de donar la seva versió sobre el desplegament policial extraordinari que l'executiu de l'Estat està enviant a Catalunya per impedir l'1-O. Segons Forn, el desplegament està pensat per "alterar l'ordre", i sosté que el govern espanyol vol "enfrontar" els Mossos amb la ciutadania.

El cos policial que comanda Josep Lluís Trapero es troba al centre del debat, aquests dies. Davant de la instrucció de la Fiscalia de precintar col·legis electorals, els Mossos van demanar una ordre judicial abans de procedir. I, poc després de comunicar aquest desig, el TSJC va ser taxatiu: tots els cossos policials -Mossos, Guàrdia Civil i policia nacional- tenen el deure de tancar aquells locals que serveixin per abastir la logística del referèndum. I, de passada, el tribunal demanava al fiscal que s'apartés de tots els procediments. Més llenya al foc per una reunió que no serà senzilla.