La Moncloa discrepa de la Generalitat: «Aquesta bilateral ha estat històrica»

La ministra Isabel Rodríguez posa de manifest que feia una dècada que l'Estat i el Govern no arribaven a acords en el marc competencial

La part estatal de la comissió bilateral.
La part estatal de la comissió bilateral. | ACN
18 de febrer del 2022
Actualitzat a les 19:39h
Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, ha sortit de la reunió de la comissió bilateral amb una visió completament contraposada a la de la part catalana. "Hem arribat a un acord històric", ha remarcat Rodríguez, en referència a les enteses aconseguides, la principal de les quals -segons ella- sobre la gestió de l'ingrés mínim vital. "Hem avançat en l'àmbit competencial", ha reflexionat. Un dels acords més "sensibles", ha indicat, és que l'estació meteorològica del Turó de l'Home torna a mans de la Generalitat. Un dels aspectes que menys ha destacat la part catalana en la roda de premsa posterior a la reunió bilateral. Pel que fa a la taula de diàleg, l'ha circumscrit als "continguts", i ha recordat que al setembre es va pactar treballar "sense terminis, sense pressa i sense pausa".

"Hem aconseguit normalitzar una comissió en què compartim espais comuns. Necessàriament hem de parlar i entendre'ns, aquest és un senyal de normalitat i de satisfacció", ha apuntat Rodríguez, que ha agraït la feina feta per la Generalitat i del seu equip. "La feina ha estat tranquil·la i rigorosa. La reunió ha servit per certificar un bon acord. S'ha avançat en moltes qüestions", ha apuntat la ministra. "Es tracta d'un acord històric, perquè no passava des de fa una dècada: hem avançat en l'àmbit competencial de Catalunya", ha apuntat la dirigent del PSOE, amb to marcadament optimista.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el vicepresident Jordi Puigneró han assenyalat, poc abans que Rodríguez s'encaminés al faristol, s'ha d'anar "més ràpid" a l'hora d'abordar els traspassos i calen resultats "de més entitat". "Treballarem perquè així sigui en la propera bilateral per reduir el greuge històric", ha apuntat la consellera de la Presidència, que ha anunciat un preacord per la gestió de l'ingrés mínim vital i que s'ha reclamat treballar per l'oficialitat del català a Europa. "Els avenços són minsos, de poca entitat i massa lents", ha diagnosticat Puigneró. "Correm el risc que siguin fotos bilaterals", ha apuntat el màxim dirigent de Junts dins del Govern, que ha ironitzat amb fet que sembla que els avenços "viatgin amb Rodalies de Renfe". El traspàs del servei, per cert, encara no té un calendari concret, tot i que s'abordarà abans de l'estiu.

"El Govern reclama anar més ràpid en els traspassos de competències, serveis i edificis pendents estatutàriament. Hem tingut avenços en l'ingrés mínim vital, però en altres casos han estat tímids. Necessitem acords de més entitat", ha ressaltat Vilagrà. En aquest sentit, ha verbalitzat que hi ha hagut el preacord per aquest ingrés mínim, que conviu amb la renda garantida de ciutadania. "Era important començar a treballar en aquest traspàs", ha apuntat la consellera. S'han constituït tres ponències tècniques: una sobre beques i ajuts escolars, una reivindicació "històrica", per gestionar 120 milions d'euros; una sobre assegurances escolars; i una última sobre mòduls econòmics de la gestió judicial, una altra demanda que fa temps que s'acumula.

Vilagrà també ha indicat que en el torn de precs i preguntes s'ha elevat la demanda de poder convocar des de la Generalitat les proves per tal de contractar secretaris i interventors municipals. "Esperem que en la propera bilateral hi hagi un acord al respecte", ha apuntat la consellera de la Presidència. També s'ha demanat recuperar els recursos de la disposició addicional tercera, tombats per la justícia. "Més enllà d'això, es pot fer aquest pagament, que és just per Catalunya i està acordat dins l'Estatut. Tenim vocació de finançament singular", ha apuntat la dirigent d'ERC. S'ha parlat de la possibilitat que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) tingui un conveni nou per ser traduït la català finançada al 50% per part de l'executiu català i l'estatal.

"No hi ha cap gran traspàs en l'horitzó", ha lamentat Puigneró, en referència tant a Rodalies com a altres carpetes relacionades amb infraestructures, a l'estil de l'ampliació de l'aeroport del Prat. "Si aquesta és la taula en què hi posa el principal focus el govern de l'Estat, això no és suficient", ha destacat poc abans el vicepresident. Ha estat un missatge relacionat amb els també tímids avenços de la taula de diàleg, que l'Estat es resisteix a convocar i que només ha celebrat dues reunions des del 2020. "Si el govern espanyol es pren seriosament la bilateral, hi haurien de posar traspassos que fan goig, i això no passa", ha insistit Puigneró. Vilagrà ha indicat que no s'ha parlat de la taula de diàleg, però ha assegurat que hi haurà data "en les properes setmanes".

La delegació catalana ha estat formada, a banda del vicepresident i la consellera de la Presidència, pel conseller d'Economia, Jaume Giró, i la delegada del Govern a Madrid, Ester Capella. També hi han estat presents Núria Cuenca, secretària general de Presidència, amb Ricard Font, número dos de Vicepresidència. Pel que fa als representants estatals, l'alineació l'ha liderat la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, que ha estat acompanyada d'alts càrrecs i de la nova delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, que s'ha estrenat en un format com aquest. És la segona vegada que la bilateral es reuneix en aquesta legislatura, empatant d'aquesta manera amb les cites de la taula de diàleg que s'han produït.